Program za mlade

Street art MUV: Volosko ima prvi ulični festival, evo što se sprema

P. N.

Festival Mladi u Voloskom

Festival Mladi u Voloskom

Umjetnost, zajedništvo, kultura i ekološka osviještenost kroz promociju koncepta »zero waste« - nula otpada, glavne su teme



VOLOSKO – Street art MUV – Mladi u Voloskom naziv je dvodnevnog festivala koji će se održati ovog vikenda (1. i 2. lipnja) u organizaciji Udruge Žmergo, a u okviru Lokalnog programa za mlade Grada Opatije te u sklopu opatijskog susjedstva, dijela programskog pravca 27 susjedstava projekta Europska prijestolnica kulture »Rijeka 2020«. Riječ je o uličnom festivalu koji kreativcima daje priliku za vlastiti izražaj, promociju, prezentaciju umjetnina, međusobno druženje i stvaranje novih poznanstava.


Osnovna svrha ovog festivala jest poticanje mladih kreativaca na aktivno sudjelovanje u kreiranju sadržaja koji će pridonijeti kulturnom razvoju Opatije i okolice, stvaranje novih i zanimljivih vrijednosti u kulturi i to po vlastitim mjerama i preferencijama. Umjetnost, zajedništvo, kultura i ekološka osviještenost kroz promociju koncepta »zero waste« – nula otpada, glavne su teme ovog festivala koji u subotu počinje u 17 sati, a u nedjelju u 10 sati.


Uz druženje s umjetnicima u Vološćanskim ateljeima (Mala soba, GAL i Claudio Frank), posjetitelje očekuje i pregršt interaktivnih kreativnih radionica u kojima svatko može ponešto i naučiti, recimo »djembati«, izraditi svoju vrećicu od stare majice, napraviti ekosustav u staklenci, žonglirati ili slikati sam, ili sa svojim kućnim ljubimcem. Održat će se i grafiti performance humanitarnog tipa, razmjena igračaka i knjiga uz podršku Crvenog križa, Eko revija Humans&Pets, zajednička izrada mozaika, zatim zabavno-rekreativni sadržaji – slackline, utrka u japankama, ekoutrka romobila, parkour, druženje s Klaunom Markom.




Prodajna izložba ekokreacija uličnih crtača, karikatura, performansi (juggling, fire show, breakdance, nutjitsu), kao i nagradna igra uz potragu za blagom kroz aplikaciju Art Hunt te nezaobilazno »muvanje« uz super glazbeni program, mozaik su Voloskog tijekom prvog vikenda u lipnju. Provedbu Street Art MUV festivala omogućili su Grad Opatija i Primorsko-goranska županija – ističu u Udruzi Žmergo.