Opatija slavi jubilej pobjede nad fašizmom

Strahote koje su iskusili ovi krajevi ne smiju se ponoviti

Srđan Brajčić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Fašisti su ovdašnjem stanovništvu mijenjali imena i prezimena i cijeli su naš kraj pokušali zauvijek izdvojiti iz korpusa hrvatskog naroda. Stoga se prirodno na području Liburnije rađa jak antifašistički pokret, podsjetila je Marina Gašparić, zamjenica gradonačelnika



OPATIJA  Prošlo je mnogo godina od oslobođenja, ali sve ono što se tada događalo na ovim prostorima, mora ostati u našim sjećanju zauvijek – poručila je Marina Gašparić, zamjenica opatijskog gradonačelnika najavljujući sedmodnevni program kojim će Opatija obilježiti 70 godina oslobođenja od fašizma.


   Marina Gašparić posebno je naglasila da su ovi krajevi jako dobro upoznali sve strahote fašizma.


   – Iskusili su njegove najgore oblike, kao što je recimo odnarodnjavanje. Fašisti su ovdašnjem stanovništvu mijenjali imena i prezimena i cijeli su naš kraj pokušali zauvijek izdvojiti iz korpusa hrvatskog naroda. Stoga se prirodno na području Liburnije rađa jak antifašistički pokret – podsjetila je Marina Gašparić i pri tome naglasila da se ovim programom, koji je sastavljen na prijedlog Udruge antifašističkih boraca i antifašista, želi poslati snažna poruka o važnosti antifašističke borbe protiv ugnjetavanja, obilježavanja, stigmatiziranja, proganjanja…   


Jubilarna obljetnica oslobođenja Opatije odvijat će se od 22. do 28. travnja.    22. travnja u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u 18 sati otvara se izložba »Naš kraj u NOB-u« čiji su autori Mirjana Kos i Oleg Mandić    23. travnja u Kulturnom domu Zora u 18 sati održava se promocija zbirke pjesama Marine Česen »Crna noć je šapićala«    24. travnja u vili Antonio u 12.30 bit će održan sat povijesti za učenike na temu Jama Ičići. Istog dana u 17 sati u Spomen-parku Jama Ičići održat će se komemoracija.    25. travnja u luci Opatiji u 9 sati bit će upriličena prigodna vožnja brodom »Jolly« do Mošćeničke Drage.    26. travnja u loži Veprinac u 18 sati bit će održano druženje Leprinac va NOB-u.    27. travnja u vili Antonio od 12.30 do 15 sati je druženje s preživjelim borcima i prikazivanje ratnog filma »U gori raste zelen bor«. Od 16.30 do 18 sati prikazivat će se film »Sutjeska«, a od 18.30 do 20 »Valter brani Sarajevo«.    28. travnja u paviljonu Juraj Šporer u 18 sati odvijat će se završni program obilježavanja 70. godišnjice oslobođenja Opatije.


Fernando Kirigin, zamjenik opatijskoga gradonačelnika, podsjeća na to da Udruga antifašističkih boraca i antifašista posebno puno radi s djecom.  

  – Programom želimo poručiti da Opatija ne želi da se ikad više ponovi fašistički zločin. Uime Grada Opatije stoga pozivam sve naše građane da nam se pridruže i da sudjeluju u programu obilježavanja oslobođenja Opatije – izjavio je Kirigin.


   Oleg Mandić, predsjednik opatijske Udruge antifašista, govorio je o važnosti edukacije mladih o antifašističkom pokretu. Oleg Mandić koji zadnjih desetak godina educira mlade o značenju antifašizma, ilustrira da UABA danas broji oko 500 članova, od kojih polovinu čine upravo mladi ljudi.


   – Prošlog tjedna bio sam gost Festivala tolerancije u Zagrebu. Na mom predavanju u kinu Europa okupilo se 700 učenika. To je rekordan broj u ovih mojih deset godina predavanja – poručio je Oleg Mandić koji je najavljujući program obilježavanja oslobođenja Opatije naglasio kako je on osmišljen po načelu: sedam dana za 70 godina.