Pučka igra

Stotinjak sudionika i ovog Uskrsa okupilo se na tradicionalnom picanju jaja u Mošćenicama

Srđan Brajčić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

MOŠĆENICE Stotinjak sudionika i ovog Uskrsa okupilo se u Mošćenicama na tradicionalnom picanju jaj, pučkoj igri koja se na tom dijelu Liburnije njeguje 24 godine. Dušan Rubinić, organizator manifestacije u kojoj natjecatelji pokušavaju s kovanicom od jednog eura s dobre udaljenosti pogoditi uskršnje jaje, za što imaju tri pokušaja, kaže da se radi o igri koja je postojala još prije 50-ak godina, uvrijeme njegovog djetinjstva. Tradicija je obnovljena prije 24 godine.

Ppicanje je otvorio načelnik Mošćeničke Drage Riccardo Staraj, s četiri pokušaja da razbije jaje, u čemu nije bio uspješan, iako jednom čak pogodio metu. Naime, Staraj je dobio još jedan, četvrti pokušaj zbog toga što u prvom borilište nije bile tehnički ispravno, odnosno nisu bili upaljeni reflektori koji su usmjereni na metu.


Staraj kaže da je manifestacija već prepoznata u raznim europskim krugovima i danas predstavlja jedan od zaštitnih znakova Mošćenica. Rubinić, inače koncesionaru Etnografske zbirke u Mošćenicama, napominje da se radi o Svjetskom prvenstvu u picanju jaj. Shodne tome, pobjednik stječe titulu svjetskog prvaka u picanju jaj.


“Ove godine održali smo 24. međunarodno Svjetsko prvenstvo u picanju jaj. Dakle, s udaljenosti od tri metra natjecatelji pokušavaju pogoditi jaje koje je na podu, ali tako da taj jedan euro ostane u kuhanom jaju. Najbolji dobiva vrijednu nagradu, sve što je izloženo iza jaja, ali i stječe veliku čast. Ipak se radi o svjetskom prvaku, pojašnjava Rubinić koji ističe da ova pučka igra redovito okuplja više od stonatjecatelja, među kojima puno djece.

“Igra okupi puno picača, a posebno nam je drago zbog djece koja su naše najveće blago. To je fantastično, kaže Rubinić koji podsjeća da je on tu staru tradiciju počeo obnavljati kad je preuzeo Etnografsku zbirku.


“Tradicija nalaže da se picanje jaj održava na Uskrs, točno u 12 sati. To se već dobro zna, veli organizator jednog posebnog događaja koji je i ove godine privukao nekoliko turista iz Njemačke i Slovenije koji su stigli u Mošćenice ili Mošćeničku Dragu na blagdane.U Mošćenicama u picanju jaj stoga vide kao i dobru turističku ponudu tijekom blagdana Uskrsa.