Javni prosvjed

‘Stop rasprodaji vrijedne gradske imovine’: Predsjednik opatijskog Vijeća ne slaže se s Dujmićem

Srđan Brajčić

Robert Kurelić / Foto: Marin Aničić

Robert Kurelić / Foto: Marin Aničić

Kako je najavio Robert Kurelić, gradonačelnik će predložiti Vijeću da donese odluku o prodaji 238 četvornih metara skladišnog prostora i još 482 kvadrata pripadajućeg dvorišta koje trenutačno koriste vatrogasci



OPATIJA Predsjednik opatijskog Gradskog vijeća Robert Kurelić pozvao je jučer svoje kolege vijećnike da se suprotstave još jednoj prodaji gradske imovine. Naime, gradonačelnik Ivo Dujmić predložit će Vijeću da donese odluku o prodaji svojih nekretnina na katastarskim česticama 474 i 473/2, a riječ je o 238 četvornih metara nelegaliziranog skladišnog prostora i još 482 kvadrata pripadajućeg dvorišta koje trenutačno koristi Javna vatrogasna postrojba Grada Opatije. Prijedlog o prodaji, dakle, 720 četvornih metara u strogom centru naći će se na Gradskom vijeću koncem lipnja.


– Prema procjeni sudskog vještaka vrijednost nekretnine iznosi milijun i četiristo tisuća kuna. U tu cijenu uračunato je i pravo služnosti, odnosno vatrogasci bi mogli koristiti skladište i dvorište sve do preseljenja svoje postrojbe u novi dom, navodi predsjednik Vijeća i ilustrira da prevedeno na svakodnevni jezik to znači da gradonačelnik Dujmić želi prodati gradsku nekretninu u srcu Opatije po cijeni od oko 800 eura po kvadratu.


(Ne)razumna cijena


Međutim, ta cijena odnosi se samo na 238 kvadrata skladišta. Tome valja pridodati još 482 kvadrata dvorišta, pa se dolazi do podatka da Dujmić ima ideju prodati 720 gradskih kvadrata u centru Opatije po cijeni od oko 300 eura.




– Je li to razumna cijena za centar Opatije? Moram upozoriti na to da se ruševna zgrada koja se naslanja na skladište prodaje po cijeni između 1,2 do 1,3 milijuna eura. Upravo vlasnik te, susjedne zgrade uputio je prijedlog Gradu u kojem traži mogućnost da kupi skladište i dvorište vatrogasaca. Grad se već složio s prijedlogom da se formira nova, zajednička građevna čestica. To znači da vlasniku susjedne zgrade, Grad Opatija svoje nekretnine može prodati direktnom pogodbom. Neka građani samo procijene o čemu se ovdje radi, negodovao je Robert Kurelić koji pritom napominje da Vijeće konačno mora zaustaviti rasprodaju gradske imovine.


Poručuje gradonačelniku da rasprodaja nije put kojim će Opatija financirati svoje investicije. U svemu tome nije mu jasno ni to zbog čega Grad dosad nije pokrenuo proces legalizacije svoje nekretnine. Iako je jučer konačno dobio odgovor gradonačelnika u kojem stoji da bi legalizacija povećala vrijednost zgrade za samo 120 tisuća kuna, Kurelić ocjenjuje da je takvo Dujmićevo objašnjenje apsurdno, pa se odlučio na to da sam preda zahtjev za legalizaciju skladišta pri Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo i zaštitu okoliša.


Rok za legalizaciju


Zatražio je od gradonačelnika i Grada da nadopune njegovu dokumentaciju sa snimkom izvedenog stanja. Podsjeća na to da rok za legalizaciju istječe 30. lipnja.


– Ovo je moj javni prosvjed protiv takvog odnosa gradonačelnika Dujmića prema gradskoj imovini. Mi već godinama svjedočimo stihijskoj rasprodaji gradske imovine. Ovo je grad koji proračun financira prodajom i rasprodajom svojih nekretnina, što smatram vrlo lošim, poručio je predsjednik opatijskog Vijeća kojem je neshvatljivo da Gradu ne treba nekretnina na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Opatiji.