Anketa

Što o najljepšem adventu uz more kažu posjetitelji i mještani Opatije

Marina Kirigin

Foto Petar Kurschner

Foto Petar Kurschner

Mnogi kažu kako planiraju dočekati 2018. godinu upravo u Opatiji koja se ne može uspoređivati s metropolama, ali ima svoj šarm i ljepotu, te raznolik i maštovit program Adventa koji nudi za svakoga ponešto



Govori se i piše da Opatija ima najljepši Advent uz more, a je li to tako upitali smo mještane Liburnije i okolice. Kako doživljavaju božićno-novogodišnju ponudu u turističkoj destinaciji pod Učkom, kako ocjenjuju program i dekoraciju grada, te hoće li Novu godinu dočekati u Opatiji, samo su neka od njima postavljenih pitanja.


Alfred Šaina – Fredi, poduzetnik iz Matulja:


– Opatijski adventski program čini mi se vrlo zanimljivim. Mislim da ima za svakoga ponešto. Ja sam se odlučio otići na Božićni koncert Antonija Krištofića i Matee Dujmović u KTC Gervais. Božićno-novogodišnja dekoracija Opatije također je vrlo lijepa, možda čak i nešto bolja od lanjske. Kod nas u Matuljima ipak sve je puno skromnije no meni to osobno ne smeta jer je za mene Božić obiteljski blagdan skromnosti, a ne kičeraja.


Šporer pun pogodak




Silvia Subašić Ljubović, farmaceutska tehničarka iz Kastva:


– Program Adventa u Opatiji je svake godine sve zanimljiviji – raznolik i maštovit. Posebno me oduševilo događanje u i oko Paviljona Juraj Šporer zbog nastupa jazz i rock izvođača. Osim paviljona, dosad sam posjetila Festival čokolade. Planiram posjetiti i kulturno-umjetnička događanja s djecom, klizalište, a možda i dočekati Novu 2018. u Opatiji. Klizalište na samom moru je predivan doživljaj za Opatijce, a tako i za ostale posjetitelje. Mislim da se Opatija ne može uspoređivati s metropolama i većim europskim gradovima po događanjima i programu pa tako ni organizaciji, međutim Opatija ima svojih prednosti, šarm i ljepotu. S ovakvim uređenjem, božićno-novogodišnjom dekoracijom izgleda raskošno i bogato, u trendu je i na nivou, u svakom slučaju puno je ljepše i bolje ukrašena nego susjedna Rijeka.


Ronald Ribarić, profesor tjelesnog odgoja iz Opatije:


– Program Adventa u Opatiji ocjenjujem srednjom ocjenom jer smatram da bi trebalo biti još više događanja. Još nisam bio na Ljetnoj pozornici na Ledenoj čaroliji, ali sam prošao lokaciju na tržnici i kod Umjetničkog paviljona Juraj Šporer gdje mi se ambijent sviđa. Primijetio sam da se kod Šporera okuplja i velik broj ljudi pa je odmah i atmosfera bolja. Ipak, žao mi je da neki drugi dijelovi grada, kao primjerice Slatina nisu dio Adventa, odnosno da je taj prostor potpuno neiskorišten. Novogodišnji program je dobar, premda bih volio da nastupa veći broj naših domaćih grupa.


Koktelsi – dobar odabir


Dijana Dodić, ugostitelj iz Matulja:


– Moram priznati da ove godine još nisam stigla osjetiti čari opatijskog Adventa. Međutim, kao i svake godine imam u planu nekoliko puta otići na klizanje s mlađim članovima obitelji, a za svoj gušt i na druženje na tržnicu. S obzirom da držim lokal u Matuljima, te da Nova godina pada u nedjelju, još uvijek nismo odlučili hoćemo li taj dan provesti radno ili otići negdje dočekati Novu po našem guštu. U svakom slučaju, ne bude li kiše i odlučimo li da nećemo raditi, sigurna sam da ću baš kao i pred dvije godine Novu godinu dočekati u Opatiji i dobro se zabaviti. Dekoracija grada je za razliku od ranijih godina puno bolja, no smatram da uvijek može biti i bolje.


Julijana Golemac, trgovkinja iz Bregi:


– Opatijski Advent nije nipočemu poseban ili posebniji od ostalih koje nude turističke destinacije u regiji – sve je bazirano na dvije-tri kućice s gastro ponudom na dvije lokacije. Ove godine loše vrijeme spriječilo me otići na Ledenu čaroliju na Ljetnu pozornicu no lani je tamo bilo izuzetno lijepo, pa se nadam da će tako biti i ove godine. Bude li se okupljalo moje društvo, vjerujem da dobra atmosfera neće izostati. U planu imam dočekati Novu godinu u Opatiji uz Koktelse, naravno ako kiša ne bude padala. Koktelsi znaju napraviti dobar štimung pa smatram da je njihov izbor bio dobar odabir. Gradska dekoracija ipak je za jednu razvikanu turističku destinaciju kao što je Opatija preskromna.


Ne možemo se uspoređivati ni sa Zagrebom, ni sada rasvijetljenim Trsatom, ali čak ni s nekim istarskim turističkim destinacijama.