Korisna akcija

Što ćete vi obećati vašem srcu? Na Slatini održan Dan srca

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić



OPATIJA – Pod motom »Što ćete vi obećati vašem srcu« na opatijskom kupalištu Slatina, u organizaciji Thalassotherapije Opatija, Crvenoga križa i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, organizirana je odlično osmišljena i vrlo korisna akcija u povodu svjetskog Dana srca.


Mnogobrojni posjetitelji programa imali su priliku izmjeriti tlak i šećer, od nutricionista, kineziologa i fizioterapeuta čuti važna saznanja na temu zdravlja srca, ali i sudjelovati u kratkom tečaju oživljavanja.


Uz vježbe za srce i zajedničku šetnju »Srce voli Lungomare«, na Slatini se moglo uključiti i u trening biciklom »Virtualna staza«, te degustirati zdravu hranu i dobiti recepte za njezino pripremanje.




– Svjetski dan srca se u Opatiji obilježava uz ovu lijepu i korisnu manifestaciju. Kardio-vaskularne bolesti su nažalost na prvom mjestu među uzrocima smrti, a moguće ih je prevenirati. Ne moramo zato svi biti body builderi.


Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić



Zdrav stil života uz umjereno kretanje i pravilna prehrana, uz pažnju na neke elemente masnoća, način su kako čovjek može prevenirati bolesti. A u ovoj našoj divnoj Opatiji imamo besplatne preduvjete za zdravlje uz laganu šetnju uz Lungomare, posjet specijalistima u našem brendu Thalassotherapiji, uz zdravu hranu koja je dobra za naše srce.


Moto Dana srca je »budi heroj srca, obećaj«, pa tako svatko od nas može obećati da će već danas učiniti nešto za svoje srce – rekla je dr. Đana Pahor, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Opatija.


Bogat stol prepun ukusnih i zdravih zalogajčića navodio je posjetitelje prema ishrani uz smanjeni unos soli. Zdravi proteinski kruh, namazi od patlidžana, slanutka i sezama, avokada, ali i zobeni keksi, kolači od mrkve s cimetom i đumbirom i još mnoge druge delicije, privlačile su zainteresirane da razmisle o prehrambenim navikama.


Neda Jokić, klinička nutricionistica iz opatijske Thalassotherapije bila je spremna svakome podijeliti koristan savjet.


– Dan srca obilježavamo da bismo ukazali na važnost smanjenja rizičnih čimbenika u kardio-vaskularnim bolestima, a na koje mi možemo utjecati. Ističemo važnost tjelesne aktivnosti, smanjenja pušenja, te pravilne prehrane uz pomoć koje se bolesti o kojima govorimo mogu smanjiti za više od 40 posto.


Kardio-vaskularne bolesti su vrlo usko povezane s lošim prehrambenim navikama i nama je cilj da ukažemo populaciji na zdrave namirnice i funkcionalnu prehranu koja ima za cilj blagotvorno djelovanje na organizam.


Živimo na Mediteranu i preporučujemo da se u prehranu uvrste namirnice iz mediteranske prehrane koja se bazira na unosu ribe, integralnim žitaricama, mahunarkama, voću i povrću, te unosu maslinovog ulja. Također, treba smanjiti unos soli u organizam – istaknula je nutricionistica Neda Jokić.