Novi sustav

Stari spremnici za smeće odlaze iz centra Opatije već za tjedan dana

Marina Kirigin

Stari spremnici su u centar Opatije vraćeni samo privremeno, do zaduživanja korisnika usluge novih spremnika kako bi građani imali kamo odlagati komunalni otpad – kažu u Gradu Opatiji



OPATIJA Novi sustav gospodarenja komunalnim otpadom »od vrata do vrata«, koji je već unazad nekoliko mjeseci trebao zaživjeti na području cijeloga grada Opatije, i dalje nije proveden u njezinom najužem centru. Naime, odlukom Grada Opatije u studenom prošle godine, nakon što je tvrtka Komunalac započela s distribucijom novih kanti za odvojeno prikupljanje otpada u jezgri grada, zaustavljeno je povlačenje dotadašnjih spremnika za komunalni otpad i naloženo je vraćanje onih već uklonjenih. To je na trenutak ponukalo neke korisnike usluga da ne preuzimaju nove kante za odvojeno prikupljanje otpada te odgodilo uvođenje novog sustava u čitavom gradu za još koji mjesec.


To produženo prijelazno razdoblje uvedeno samo za centar Opatije donekle je izazvalo i nezadovoljstvo onih žitelja izvan centra grada koji su po novoj, višoj tarifi morali plaćati svoju uslugu i pritom uredno razdvajali otpad, dok su oni u centru grada bili opterećeni samo fiksnim dijelom troškova komunalne usluge i pritom nastavili sa starim navikama. Kada će se sustav »od vrata do vrata« početi primijenjivati i u najužem centru Opatije i zbog čega stanovnici centra plaćaju samo fiksni dio troškova? – pitanja su žitelja koji žive izvan centra Opatije i koji smatraju da su u neravnopravnom položaju.



Grad Opatija započeo je provoditi akciju sakupljanja glomaznog komunalnog otpada, zelenog otpada te kartona i papira. Akcije sakupljanja će biti kroz mjesece veljaču, ožujak, travanj i svibanj, subotom od 9 do 16 sati, prema utvrđenom rasporedu i to u Voloskom, Opatiji i Ičićima. Na lokacijama će biti prisutan radnik iz Komunalca koji će nadzirati koji se otpad i na koji način odlaže. Posebno se napominje da će se otpad obvezno razvrstavati prema navedenim kategorijama – glomazni komunalni otpad, zeleni otpad te karton i papir, u za to predviđene spremnike.




Prva je akcija prošle subote (9. veljače) već bila na parkiralištu iznad plaže Črnikovica u Voloskom, gdje će se akcija ponoviti 9. ožujka, 13. travnja i 11. svibnja. Na parkiralištu Vrutki u Opatiji akcija će biti 16. veljače, 16. ožujka, 20. travnja i 18. svibnja, a na parkiralištu Mulandovo u Ičićima 23. veljače, 23. ožujka, 27. travnja i 25. svibnja.



Zaduživanje građana


U Gradu Opatiji, na čiju je inicijativu zaustavljeno povlačenje spremnika dok se s korisnicima ne reguliraju odnosi te im se ne omogući zbrinjavanje otpada u novim spremnicima, odgovaraju da će se novi sustav gospodarenja otpada uskoro ipak uspostaviti i u centru Opatije.


– I u centru Opatije, kao posljednjem preostalom teritorijalnom području u Gradu Opatiji, provodi se zaduživanje građana za nove spremnike. Dio korisnika je već zadužen i plaća uslugu po cjeniku koji se odnosi za novi sustav sakupljanja komunalnog otpada. Prema statističkim podacima tvrtke Komunalac, u određenim dijelovima centra Opatije ispunjeni su uvjeti za micanje starih spremnika jer su korisnici koji su koristili stare spremnike zaduženi za nove, s čime će se započeti nakon završetka Dana HRT-a i o čemu će pravodobno uslijediti podrobnija informacija korisnicima usluge. Pravodobnim informiranjem i zaduživanjem korisnika usluge nastoji se izbjeći nezakonito odlaganje komunalnog otpada na javnim površinama. Kao što je i poznato, stari spremnici su u centar Opatije vraćeni samo privremeno, do zaduživanja korisnika usluge novim spremnicima kako bi korisnici usluge imali kamo odlagati komunalni otpad – stoji u odgovoru Filipa Vlaha, pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša Grada Opatije.



Centar Opatije dobit će i ukopne spremnike za odvojeno prikupljanje otpada. Spremnici će biti postavljeni na dvije lokacije – na parkiralištu kod tržnice i na Slatini na Trgu Vladimira Gortana, a njima će se moći koristiti oni stanari Ulice maršala Tita koji nemaju apsolutno nikakve okućnice. Ukopni spremnici trebali bi biti izgrađeni i u funkciji do kraja ožujka ove godine, rekao je Kulaš.



Fiksni dio troškova


Duško Kulaš iz Radne jedinice Usluga tvrtke Komunalac naveo je da je većina korisnika iz najužeg centra, onih koji pripadaju Mjesnom odboru Centar I (koji se proteže od Slatine do tržnice te sporednim ulicama koje povezuju ulicu Maršala Tita s Novom cestom) preuzela nove spremnike.


– Prema dogovoru s Gradom Opatijom, mi ćemo poslije 18. veljače početi ukidati posude na javnim površinama. Svi oni koji dosad nisu dobili nove spremnike, a tih je vrlo malo, mogu se javiti nama i mi ćemo im dodijeliti posude – rekao je Kulaš te potvrdio da su žitelji centra Opatije dosad plaćali samo fiksni dio troškova usluge.


– Cijenu usluge žiteljima centra obračunavali smo po novoj tarifi, s time da im nismo mogli obračunati varijabilni dio naknade jer nije bilo mjerenja. Tako da su oni plaćali samo fiksni dio troškova – odgovorio je Kulaš.