Besplatne projekcije

Štacijon kao kino: Cik festival nudi 15 odabranih dokumentaraca

Aleksandra Kućel Ilić

U dvije večeri gledatelji će imati priliku pogledati dokumentarne filmove na temu očuvanja tradicije, zaštite ljudskih prava i ekologije - najavila je Eni Šebalj, zamjenica načelnika



MATULJI Općina Matulji u suradnji s organizacijskim timom u kojem su osim predstavnika Općine filmaši Igor Paulić, Karmen Grgurina Ventin i Zoran Ventin, koncem ovoga tjedna organizira 4.CIK – filmski festival civilizacija i kultura. Ove godine na natječaj je pristiglo 885 dokumentarnih filmova iz cijeloga svijeta. Nakon 140 odgledanih sati video materijala za festivalsko prikazivanje izabrano je 15 najboljih filmova snimljenih u 2017. Radi se o presjeku suvremenih dokumentarnih filmova širokog raspona tema koje prikazuju stanje današnjeg društva – najavili su iz organizacijskog tima CIK-a.


Ove godine projekcije će se održavati u prostoru atrija Željezničke stanice Matulji koja će se za ovu priliku pretvoriti u malo kino čime će ove projekcije dobiti posebnu draž.


Bez jezičnih barijera


– Na ovaj način skreće se pozornost na jedan od najstarijih sačuvanih objekata industrijske baštine sa secesijskim obilježjima te ovom prilikom zahvaljujemo Hrvatskim željeznicama koje su poduprle održavanje ovog festivala u njihovim prostorima. Nadamo se daljnjoj uspješnoj suradnji kako na promociji, tako i nastojanju da se ovaj vrijedan prostor sačuva u izvornom obliku. Projekcije će se održavati u petak, 21. rujna i subotu 22. rujna od 20 sati nadalje. U dvije večeri gledatelji će imati priliku pogledati dokumentarne filmove na temu očuvanja tradicije, zaštite ljudskih prava i ekologije. Radi se o filmovima koji su već i dosad prepoznati i okrunjeni priznanjima na mnogim svjetskim festivalima. Svi filmovi prevedeni su na hrvatski jezik, tako da će ih gledatelji moći pratiti bez jezičnih barijera. Žiri u sastavu Nikolina Hrga,Vana Gović i Siniša Majkus odlučivat će o najboljem filmu festivala koji će dobiti Grand Prix, kao i o drugom i trećeplasiranom filmu te posebnim priznanjima. Ulaz je besplatan- pozvala je zamjenica načelnika Općine Matulji Eni Šebalj.


O djedu Melanije Trump




Kroz dvije večeri moći će se pogledati zanimljivi filmovi i to »Neki od tih dana« (dokumentarna komedija o jazz-u i diktaturi), »La pietat despla« (prati proces obnove oltarskog kipa koji nikada nije napustio četiri ulice koje okružuju katedralu Barcelone), Equlibrium ( usredotočen na lik Andyja Crierea), Vratari: robovi južne granice (opisuje dan u životu vratara iz Melile, grada smještenog na južnoj granici Španjolske), Nimfe antičkog Misionisa (bajkovita priča o nimfama koje žive u šumi, pokraj starog grada Misionisa u blizini Targovishte u Bugarskoj), Gya(Z) (film koji prati modernog čovjeka u potrazi za značenjem svog postojanja u besmislu koje ga okužuje), te Sada (poetičan dokumentarac o fizičkom i mentalnom putovanju penjača Lucasa Lime koji testira svoju odlučnost na teškom putovanju prepunom izazova, negdje duboko u brazilskoj divljini).


Bit će tu i film Proizvođač satova (posjet Monumentalnom satu Pachue u Hidalgu, u Mexicu, visokom 40 metara), Revolucionarni dom (govori o golemom kulturnom spomeniku iz vremena socijalizma, čeličnih konstrukcija i smeća koji zadržava duh kulturne povijesti Nikšića), Adam Reka (priča o liku Adema Reke koji je, nakon gubitka života 1966. godine, proglašen herojem socijalističkog rada od strane komunističkog režima u Albaniji), Mastermono (vizualno putovanje u zadivljujući svijet jednog od posljednjih crno-bijelih fotografskih ručnih pisača u Londonu), Ferdinand (o vrijednom radniku koji se bori zadržati posao postolara u svojoj maloj radnji), Širenje sjemenja (otkriva Rašku č’bulu, vrstu luka koja je otkrio djed Melanije Trump), Odlazim (film koji otvara pitanje što je zajedničko dječaku iz rane 900., obiteljskom čovjeku, partizanu iz Drugog svjetskog rata i senegalskom migrantu), te Goyun (film koji nas uči kako možemo putovati s malo novca, a opet, dobiti toliko zauzvrat).