Vandalizam

Šokantno jutro nakon burnog tuluma u Parku Angiolina: Partijaneri udarili po nježnim palmama

Aleksandra Kućel Ilić

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



OPATIJARadna subota za djelatnike opatijskih »Parkova« bila je puna posla. Naime, nakon noćnog tuluma u Parku Angiolina u noći s petka na subotu, jučerašnje jutro je za sve one koji vole jutarnje šetnje parkom, a posebno za one koji su morali »zasukati rukave« da bi se zelene površine vratile u normalu, bilo vrlo stresno. Kako su posvjedočili nadležni iz Parkova, nakon noćnog pohoda ovim kultnim opatijskim mjestom kraj najstarije turističke vile, Ville Angioline, sve je bilo puno stakla, razbacanih boca i plastičnih čaša. Reprezentativno stubište koje vodi do ulaza u Villu Angiolinu bilo je »okupano« vinom, pa je trebalo uložiti dosta truda da se »škalini« donekle očiste, jer sve je moralo biti spremno za početak Dana wellnessa već u jutarnjim satima.


Nepoznati partijaneri su također prevrtali koševe za smeće u parku i izbijali ih iz postolja, no djelatnike »Parkova« najviše je zasmetalo što se u nastavku »zabave«, očito pod utjecajem alkohola na udaru našlo i dragocjeno zelenilo, sve ono što je zapravo zaštitni znak Opatije, najstarije turističke destinacije na Jadranu i kraljice zdravstvenog turizma. Bila je to noć tijekom koje se trgalo i lomilo grane velikih feniks palmi, što je osim materijalne štete i velika šteta za samu estetiku jednog od najuređenijih parkova uz hrvatsku obalu, a nastradalo je i drugo bilje oko Ville Angioline, Ljetne pozornice i kupališta Lido. Dio parka je zbog uređenja kupališta Angiolina u ovom trenutku ograđen, pa su se partijaneri »zgusnuli« u preostalom dijelu parka, te su listovi velikih dekorativnih palmi nakon što su otrgani, odneseni prema glazbenom paviljonu.


Tko stoji iza ove »maturalke u parku« nije utvrđeno, no kako bi se slični incidenti izbjegli, morat će se razmišljati o boljem noćnom nadzoru u parkovima za vikend, uz pomoć zaštitara, odnosno policije. Opatijski domaćini su zadovoljni kada u parkovima kao primjerice jučer po prekrasnom sunčanom vremenu, ima puno posjetitelja, no s druge strane upozoravaju sve ljubitelje prirode, da pripaze na nju kako bi se u raznolikim biljnim vrstama koje ovdje rastu i više od stotinu godina, od Iginija Scarpe nadalje, još dugo moglo uživati.