Sve po starom

Sjednica opatijskog Gradskog vijeća: Štokova plaća meta SDP-ove koalicije

Srđan Brajčić

Vijećnička pitanja opet izazvala burnu raspravu na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća / Snimio Marko GRACIN

Vijećnička pitanja opet izazvala burnu raspravu na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća / Snimio Marko GRACIN

Vijećnik Fernando Kirigin nezadovoljan je odgovorom gradonačelnika Dujmića da je neto plaća direktora Opatije 21 Igora Štoka 12.000 kuna. Koeficijent plaće Igora Štoka je 5,29, što je gotovo u razini zamjenika ministra, rekao je Kirigin



OPATIJA Gradska firma Opatija 21 i njezin novi direktor Igor Štok, kao i gradska ustanova Festival Opatija i njezin novi ravnatelj Ernie Gigante Dešković, što su bili izbori gradonačelnika Ive Dujmića, poseban su trn u oku SDP-ove koalicije.


To se vidjelo i tijekom vijećničkih pitanja, koja su postala glavni alat političkih sukobljavanja u Opatiji, na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća. Naime, vijećnik Fernando Kirigin već neko vrijeme pokušava doznati koliku plaću ima direktor Štok, odnosno koliko novca troši Festival Opatija.


Na ta pitanja Kirigin je već dobio pisane odgovore, ali je nezadovoljan, posebno onim gradonačelnika Dujmića u kojem stoji da je neto plaća Igor Štoka 12.000 kuna.


Privatna stvar




– To ne može biti točno s obzirom na to da je koeficijent plaće Igora Štoka 5,29, što je gotovo u razini zamjenika ministra. To je puno više od 12 tisuća kuna. Ako stavite na papir i izračunate vidjet ćete da Štok ima veću plaću od gradonačelnika Opatije. Gospodine Štok, možete li nam reći kolika je vaša plaća, odnosno koliko koštate građane Opatije, tražio je odgovore vijećnik Kirigin.


No, umjesto Štoka, odgovor je vijećniku dao gradonačelnik.


– Ja vam još jednom kažem da njegova plaća ne može biti veća od 12.000 kuna. Takav je ugovor potpisan, kazao je Dujmić.


– Želim da mi na ovo pitanje odgovori gospodin Štok, nastavio je Kirigin.


– U mom ugovoru vrlo jasno piše da je moja bruto plaća 21.750 kuna i ne spominje se nikakav koeficijent. Moja neto plaća ovisi o beneficijama, ali o tome ne želim govoriti javno, jer su to moje privatne stvari, odgovorio je Štok, a daljnju raspravu prekinuo je predsjednik vijeća Robert Kurelić.


Garaža Gorovo


Andrej Poščić pitao je pak direktora Opatije 21 koliko će koštati izgradnja garaže Gorovo, s obzirom na različite cifre koje se pojavljuju u javnosti, i koliko će to trajati. Također, Poščića je zanimalo ima li Štok neki razvojni plan za Opatiju 21.


– Dosad smo vidjeli samo poskupljenje cijene parkiranja u garaži dvorane s dvije na tri kune, ustvrdio je Poščić.


– Dokumentacija za Gorovo u visokom je stupnju izrade i garaža će koštati 20 milijuna kuna bez PDV-a. Poslovni plan za Opatiju 21 je napravljen i prihvatio ga je Nadzorni odbor. Sat parkiranja podignut je s dvije na tri kune, ali to je socijalna cijena parkiranja u garaži kakve nigdje u svijetu nema, pogotovo ne u turističkim središtima. Ne budimo demagozi, jer Opatija 21 mora vraćati svoje kredite, odgovorio je Štok.Igor Puž iz Akcije mladih negodovao je zbog toga što se preko puta hotela Mali raj tijekom njegove izgradnje pojavilo ilegalno odlagalište građevinskog otpada koje je sada pak pretvoreno u parkiralište. Puža je zanimalo čije je to zemljište i tko je dozvoljava taj nered u prostoru. – Riječka Nadbiskupija je vlasnik i ona je dozvolila vlasniku Malog raja da tamo privremeno odlaže otpad. Komunalno redarstvo je dobilo zadatak da vidi što se tamo događa, odgovorio je gradonačelnik.Puž je također nezadovoljan činjenicom da Županijske ceste idu u rekonstrukciju dijela ceste Veprinac-Ičići, ali izgleda da se neće iskoristiti mogućnost da se u isto vrijeme postavi podzemna komunalna i telekomunikacijska infrastruktura, da se novi asfalt ne bi ponovo kopao.

– Gradonačelniče, je li istina da ste vi poručili Županijskim cestama da Grad nema novac za postavljanje komunalnija i telekomunikacija. Vi ste obećali da neće više biti kopanja novog asfalta i naknadnog postavljanja infrastrukture, ustvrdio je Igor Puž iz Akcije mladih.


Voskion-Brnečić


– Komunalac je već odgovorio na to pitanje. Gospodin Miodrag Šarac u svom dopisu objasnio je da to društvo nema u niti jednom svom planu takvu investiciju. Prema tome, nema ni osigurana dva milijuna kuna za tu investiciju. Dakle, polaganje infrastrukture ne ovisi o meni, već o Komunalcu. Zašto su vaše strelice uvijek uperene u mene. Nemojte mene uvijek  prozivati, odgovorio je Ivo Dujmić.Puž je pak poručio Dujmiću da laže, jer je njemu Šarac rekao drukčije, da se infrastruktura može postaviti ako je Grad s time složan.  

Ana Puž Kukuljan upozorila je gradonačelnika na problem opatijskog ugostitelja Ronija Voskiona koji se medijima požalio da gradski vijećnik Vlado Brnečić bez ikakvih ovlasti provodi red u opatijskoj luci, da mu prijeti protjerivanjem iz prostora Molo i da mu je onemogućio mogućnost spuštanja rampe na lukobranu.



Neven Varljen podsjetio je na slučaj balkon KTC-a Gervais. Naime, balkon je zatvoren zbog toga što publika s njega ne vidi pozornicu. Dujmić je priznao da postoji problem, a odgovornim drži projektanta Geravisa.– Projektant je napravio previd. Greška je uočena tijekom izgradnje, ali bilo je kasno da se ispravi. Projektant je preuzeo obvezu da će ponuditi drugo rješenje, kazao je Dujmić, ali je Varljen uvjeren u to da će troška sanacije balkona iznositi nekoliko stotina tisuća kuna i po običaju platit će ga Grad.


Puž Kukuljan tražila je od Dujmića da odgovori je li on ovlastio Brnečića da provodi red u luci i prijeti poduzetniku, jer dosad te optužbe nisu demantirane. Dujmić je naglasio da Grad i gradonačelnik, pa tako ni gradski vijećnik nemaju nikakvih ovlasti na području opatijske luke. Jer, kaže Dujmić, koncesiju za korištenje pomorskog dobra Voskionu je dala Županija, a red održava Lučka uprava.


– Voskion je uložio veliki novac i uredio opatijsko ruglo. Uredno izvršava svoje koncesijske obveze. Isto tako je istina da mu rad otežavaju oni koji ilegalno bruse i obavljaju remont brodova u luci. Ali to je u nadležnosti Lučke uprave, a ne Grada. Lučka uprava mora uvesti red i podržavam gospodina Voskiona što je digao svog glas, kazao je Dujmić koji pretpostavlja da se gospodin Brnečić samo šalio ako je istina ono što tvrdi Voskion.


Fernando Kirigin izrazio je pak sumnju u tvrdnju gradonačelnika Ive Dujmića da je Grad Opatija dobila Zlatni cvijet zbog toga što su se o toj nagradi koju dodjeljuje jedna kanadska udruga pojavile oprečne informacije.


Kirigin je kazao da je javnost zbunio i sam gradonačelnik, kao i njegov zamjenik Emil Priskić različitim informacijama o toj nagradi na svojim facebook profilima. Nakon poduže prepirke, Dujmić je poručio Kirignu da se može veseliti jer je Opatija dobila nagradu.