NIŠTA OD POSLA

Singapurci odustali od LRH-a? Investicijski fond neće kupiti paket, ali navodno postoje drugi kupci

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Iz neslužbenih izvora doznajemo da su kupci iz Singapura definitivno odustali iako rok za pregovore s ovom tvrtkom traje do 31. siječnja. Navodno već postoje i nova dva zainteresirana kupca



OPATIJA Singapurski investicijski fond odustao je od preuzimanja Liburnia Riviera Holdinga. Kako neslužbeno doznajemo, nakon dubinskog snimanja kompanije potencijalni kupci odustali su od posla. Pregovori su se vodili za paket u vlasništvu SN Holdinga, a cijena je postavljena nešto iznad 220 milijuna eura. Zbog čega su predstavnici singapurskog investicijskog fonda, koji u vlasništvu ima više hotelskih objekata, odustali od kupnje nije poznato, ali može se vjerovati da im realno stanje nije moglo opravdati visinu cijene. Iz neslužbenih izvora doznajemo da su kupci iz Singapura definitivno odustali iako rok za pregovore s ovom tvrtkom traje do 31. siječnja. Navodno već postoje i nova dva zainteresirana kupca s kojim će se nastaviti pregovori nakon navedenog roka.


Nema saznanja


Informacija o odustanku singapurskog fonda za sada je i dalje neslužbena. Iz Uprave LRH-a na novinarski upit nije stigao odgovor koji bi eventualno potvrdio ili demantirao ovu informaciju. Ni u Gradu Opatiji nisu imali nikakvih saznanja vezanih uz ovu temu te su iz ureda gradonačelnika Opatije poručili da je interes Grada da u Opatiju stigne onaj kupac koji će prepoznati vrijednost destinacije i koji će ulagati u smjeru njezinog razvoja.


U Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) naveli su da za sada još nemaju saznanja o odustanku singapurskog fonda od kupnje LRH-a. Marina Cvitić, predsjednica SIKD-a, kazala je da se, nakon zatišja, u ponedjeljak očekuje nova runda pregovora s Upravom pa se sindikalisti nadaju da bi tada trebali dobiti informaciju što je s kupoprodajom. Interes svih zaposlenih je, reći će Cvitić, da Liburniju kupi netko tko se bavi turističkom djelatnošću i tko će početi razvijati tvrtku.




– Očekujemo da se ulaže ne samo u hotele, već i u kadrove koji su totalno zapostavljeni i po broju i po plaćama, a i nema prave edukacije. Cilj Uprave je očito bio od LRH stvoriti dobru udavaču pumpanjem rezultata, ponajviše na račun smanjenja radne snage, a rezultat je opadanje kvalitete – komentirala je Cvitić.


Cijena razlog?


Prema dostupnim informacijama, čini se da je singapurski fond bio doista ozbiljan investitor, no za sada se konkretno ne zna na čemu su pregovori »pukli« iako upućeni ističu da je razlog cijena za koju većinski vlasnici prodaju tvrtku, a koju očito potencijalni kupci ipak nisu spremni platiti.


Tvrtka danas u svom portfelju ima 13 hotela i šest vila na Opatijskoj rivijeri, a u njihovom je sastavu i autokamp u Medveji. U ovom trenutku samo hotel Ambasador, koji se obnavlja, nosi kategoriju od pet zvjezdica, a četiri zvjezdice imaju hoteli Kvarner, Imperial, Palace, Admiral, Kristal, Giorgio II, Excelsior i Marina. Sve vile iz sastava LRH-a imaju kategoriju od četiri zvjezdice. Dakle, riječ je o kompaniji koja bi trebala čitavu Rivijeru vući naprijed, međutim značajnijeg iskoraka nema već godinama, zbog čega su, uz ostalo, zaoštreni odnosi s lokalnom samoupravom koja i dalje drži kontrolni paket od 25 posto dionica. Prema nekim procjenama, samo bi Grad Opatija od prodaje svojih dionica uprihodovao oko 300 milijuna kuna.