Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Svečano otvorenje

SUSRET DJEČJIH VIJEĆA U Gervaisu predstavnici iz cijele Hrvatske: Mali vijećnici kao veliki dječji svjetionici

Foto M. Aničić
Foto M. Aničić
Autor:
Objavljeno: 30. listopad 2018. u 22:47 2018-10-30T22:47:27+01:00

OPATIJA Dječji gradski vijećnici iz Čakovca, Dubrovnika, Jastrebarskog, Karlovca, Koprivnice, Nove Gradiške, Ogulina, Opatije, Pregrade, Preloga, Pule, Rovinja, Šibenika, Tuhelja, Varaždina i Velike Gorice stigli su u Opatiju na 14. Susret dječjih vijeća Hrvatske koji je danas svečano otvoren u Centru Gervais. Nazočili su pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat-Dragičević, predsjednica Saveza DND Hrvatske Aida Salihagić Kadić, pomoćnica ministrice za demografiju, obitelj i mlade Maja Vučinić Knežević, županijska pročelnica za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmića i tajnica DND Opatija Sanja Škorić.

Zbor izveo himne

Okupljanje u organizaciji Saveza društava »Naša djeca« Hrvatske i Ministarstva za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, na kojeg je pristiglo 20 dječjih vijeća iz cijele Hrvatske, otvoreno je hrvatskom i europskom himnom u izvedbi zbora lovranske osnovne škole »Lovranskih črešnjica«.

Domaćini iz Društva »Naša djeca« Opatija i Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije okupljenima na susretu koji je dio velike europske Eurochild konferencije »Gradimo bolju Europu s djecom: pridružite nam se!« poželjeli su dobrodošlicu. Salihagić Kadić poručila je djeci da su oni svjetionici aktivnog dječjeg sudjelovanja u gradovima i općinama Hrvatske i navela da u Hrvatskoj ima 40-ak dječjih gradskih vijeća.
U Gervaisu su proglašeni i Naj-projekti Dječjih vijeća u 2018. godini. Nagrada je pripala Edukativnoj predstavi u formi forum kazališta Dječjeg gradskog vijeća Pule, a nagrađen je i Veseli tjedan Dječjeg gradskog vijeća Pregrade.

Zabavne radionice

Program je obuhvaćao i edukativne i zabavne radionice za djecu i odrasle pod nazivom »Participirajmo – uključivanje Dječjih vijeća u procese odlučivanja na EU razinama«. Nastupili su učenici osnovnih škola Viktora Cara Emina Lovran i »Rikard Katalinić Jeretov« Opatija te djeca uključena u aktivnosti DND-a Opatija i opatijske mažoretkinje, a program su vodile Antonia Škorić i Pia Ferlin.
Predstavnici DND-a Opatija istakli su pomoć više od 60 volontera iz opatijske Hotelijersko-turističke škole, Ugostiteljske škole, Gimnazije, volontera s Učiteljskog fakulteta, iz Crvenog križa i opatijskih dječjih gradskih vijećnika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.