Ne žele na ulicu

STANARI VAGE PROTIV KOMUNALCA ‘Nećemo iseliti dok ne dobijemo drugi stan ili obeštećenje’

Srđan Brajčić

Zgrada bivše javne vage na Tošini u kojoj obitelj Božić živi od 1950. godine / Foto Marin ANIČIĆ

Zgrada bivše javne vage na Tošini u kojoj obitelj Božić živi od 1950. godine / Foto Marin ANIČIĆ

Čak tri generacije obitelji Božić vezane su uz ovu kuću i boli nas kad Komunalac kaže da smo ilegalci i tjera nas na ulicu. Moja baka Milka cijeli radni vijek provela je radeći na vagi i nikad nije za to plaćena, imala je stanarsko pravo, a ima ga i tata Davor, ističe Tibor Božić



OPATIJA – Najavu koja je nedavno stigla iz Komunalnog društva Komunalac da će posljednji stanari biti deložirani iz trošne zgrade na Tošini, koja se kolokvijalno naziva »javnom vagom«, obitelj Božić, odnosno Davor i njegov sin Tibor prihvatili su s negodovanjem i dozom gorčine. Naime, da bi Komunalac prodao svoju nekretninu na vrijednoj opatijskoj lokaciji, pokrenut je sudski postupak deložacije u kojem se tvrdi da obitelj Božić u »vagi« godinama živi ilegalno, s čime se ova obitelj ne slaže.


– Naša familija u ovoj kući živi od 1950 godine. »Komunalac« je pak osnovan 1954. godine. Dakle, povijesne činjenice govore nam da u ovoj kući naša familija živi četiri godine duže nego što će Komunalac uopće biti osnovan, tumači Tibor Božić i podsjeća na činjenicu da je njegova pokojna baka radila na opatijskoj javnoj vagi, po čemu je ta kuća i dobila naziv.


Stanarska prava


– Moja baka Milka cijeli radni vijek provela je radeći na vagi, otišla je u mirovinu i nikad nije za svoj rad plaćena. Svojim radom zapravo je otplaćivala stanovanja, što mogu potkrijepiti papirima, čak imamo i dokument o tome da je nona imala stanarsko pravo. Osim toga, moj pokojni djed radio je u Trgovačkom Opatija na osnovi čega mu se dodijelilo stanovanje u ovoj kući. Naša obitelj koristila je nekoć cijelu kuću koju smo godinama održavali, kao i okućnicu. Kad je Komunalac postao njezinim vlasnikom, došli su ovdje stanovati i neki njegovi radnici, čemu se mi nikada nismo protivili. Dapače, pomogli smo tim ljudima da ovdje imaju normalne uvjete za život, tako da smo jedan veći stan pregradili i dobili dva manja, podsjeća Tibor, ističući da stanarsko pravo danas ima njegov otac Davor koji na istoj adresi živi od svoje treće godine.




– I sada nas Komunalac tjera iz stana, tvrdeći da mi nemamo nikakvih prava i pritom ne nudi zamjenski stan ili novčanu odštetu, kaže Tibor koji kaže da on i otac prihvaćaju to da isele, ali jedino pod uvjetom da budu obeštećeni.


Bez alternative


– U ovoj kući odavno nema uvjeta za život. Nema struje i vode, a krov pušta na sve strane. Tu se ne može više živjeti i nama je želja da odselimo. Međutim, ne prihvaćamo to da nas Komunalac brutalno izbaci na ulicu, uz objašnjenje da mi nemamo nikakvih stanarskih prava. To naprosto nije istina, jer su čak tri generacije Božić vezane uz ovu kuću. Ovdje živimo 68 godina i boli nas kad nam Komunalac samo tako kaže da mi nemamo nikakvih prava, da smo ilegalci i tjera nas bez da su nam ponudili alternativu, ističe Tibor Božić i pojašnjava da oni nisu postavili nerealne uvjete obeštećenja prema Komunalcu.


Njih bi zadovoljio, kaže, zamjenski stan jednake kvadrature, dakle od 60-ak metara četvornih, ili protuvrijednost u novcu. Po tim uvjetima napustit će »vagu«.


– Ima POS-ovih stanova koji su se ljudima dijelili kršeći sve kriterije. Nije tajna da su neki stekli pravo kupnje POS-ovog stana, a da imaju već jednu ili dvije nekretnine. I što se događa – iznajmljuju POS-ov stan. Dakle, taj stan im ne treba, a nas koji ga trebamo i imamo neka prava na »vagu«, samo tako žele izbaciti na ulicu. Čuo sam da ima i praznih POS-ovih stanova. A kada smo mi tražili takvu mogućnost, nije bilo baš sluha za naše probleme, negoduje Tibor Božić koji postavlja još i dilemu – o tome kako je uopće Komunalac stekao vlasništvo nad zgradom javne vage.