Odgođena odluka

SLUČAJ IČIĆI Puž: ‘Tko je pustio Dujmićevu suprugu u Grad prije 8 sati?’

Damir Cupać



RIJEKA Prema našim informacijama, Vijeće za dodjelu koncesijskog odobrenja Grada Opatije nije donijelo odluku o dodjeli koncesijskog odobrenja za iznajmljivanje suncobrana, ležaljki, sandolina i sefova na plaži Ičići, a za što su se natjecali tvrtka u vlasništvu Dajne Dujmić, supruge opatijskog gradonačelnika Ive Dujmića, i tvrtka koju je osnovao gradski vijećnik Igor Puž. Vijeće je prolongiralo odluku o dodjeli sve dok se ne okonča žalbeni postupak koji je pokrenula tvrtka Sunčana Opatija kojoj je Puž osnivač, a protiv rješenja Vijeća od 21. prosinca 2018. godine.


U slučaju da Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture odbaci žalbu Sunčane Opatije, kiosk od 12 kvadrata i ove će godine, kao što je to slučaj od 1991. godine, dobiti tvrtka Marea jer je na snazi načelo tko prvi, njegova djevojka. Naime, Dajna Dujmić je prva bila u redu pred pisarnicom Grada Opatije 2. veljače 2019. godine i prva je predala zahtjev.


Teško do informacija


Gradski vijećnik Igor Puž odlučio je javno pojasniti što ga je motiviralo da krene u ovu poslovnu avanturu. Kaže da je kao gradski vijećnik godinama ukazivao na netransparentno i nelogično dodjeljivanje koncesijskih odobrenja.



O ovom slučaju očitovao se i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić.– Umjetno stvorena »afera« koja se aktualizira još od prije izbora, a vezano za tvrtku moje supruge, čisti je politički obračun. Tvrtka moje supruge istu poslovnu djelatnost na plaži u Ičićima obavlja 27 godina, još od davne 1991. godine. Ona ima koncesijsko odobrenje za samo jedan segment te plaže na kojoj postoji još dodatnih 10 odobrenja koje imaju druge tvrtke i obrti. Sveukupno se u Opatiji svake godine iznova odobrava oko 96 koncesijskih odobrenja na raznim lokacijama po istoj proceduri. No ove godine postoji jedna razlika – gradski vijećnik Akcije mladih Igor Puž, zbog dišpeta, sa svojom novootvorenom tvrtkom »Sunčana Opatija j.d.o.o.« namjerio se javiti baš za to koncesijsko odobrenje na lokaciji na kojoj odobrenje ima tvrtka moje supruge. Ali postoji jedan problem. Kada je g. Puž rano ujutro stigao na predaju ponude, pred zgradom Grada već je bio formiran red ostalih ponuditelja, a među kojima je bila i moja supruga. Iako je dakle 2. siječnja već od ranog jutra bio red od 20-ak ponuditelja za koncesijska odobrenja, tekstom u »Novom listu« se sugerira kako je jedino moja supruga predala ponudu prilikom otvaranja Pisarnice, što nije točno. Ne samo da nije jedina predala, nego je ponudu predao i Puž. Svatko može provjeriti da je upravo g. Puž na predbožićnoj sjednici Gradskog vijeća postavio pitanje na tu temu i dobio odgovor – napisao je Dujmić.


–Jedini način prokazivanja takve, netransparentne dodjele ostalo mi je to da osobno sudjelujem na »natječaju«. Već kod traženja prvih informacijama o pozicijama za koje će gradonačelnik tražiti od Primorsko-goranske županije dozvolu za koncesioniranje, shvatio sam da su podaci jako teško dostupni i da je nemoguće doći do saznanja koje lokacije su koncesionirane u 2018. godini, odnosno tko su korisnici koncesijskih odobrenja. Nakon što sam saznao da je PGŽ potvrdio plan koji mu je uputio gradonačelnik Ivo Dujmić, ja sam 21. prosinca 2018. godine predao sam zahtjev za dodjelu koncesijskog odobrenje na plaži Ičići, mikrolokacija 9. Taj moj zahtjev je odbačen uz obrazloženje da je predan prerano – pojašnjava Puž i dodaje da je na to rješenje uložio žalbu drugostupanjskom tijelu. Sljedeći njegov korak bio je ponovno predavanje identičnog zahtjeva, ali ovog puta 2. siječnja 2019. godine. Naime, za taj datum saznao je na sjednici Gradskoga vijeća Opatije.

Privilegirani korisnici


– Prilikom dolaska u zgradu Grada Opatije, tog, 2. siječnja u sedam ujutro, zatekao sam otvorena vrata zgrade gradske uprave. To mi je bilo čudno jer gradska uprava počinje s radom u osam, dok je zaštitarima ovlaštene tvrtke radno vrijeme od sedam i 30 sati. Ispred službene pisarnice koja počinje raditi u devet sati, već tada se nalazila supruga gradonačelnika i vlasnica tvrtke Marea d.o.o. koja već niz godina na isti način dobiva koncesijsko odobrenje za simboličnu cijenu od 40 kuna po ležaljci godišnje. Nakon što smo u devet predali svoje zahtjeve, u 10 je na službenim stranicama Grada Opatije objavljen javni poziv za predaju zahtjeva za koncesijsko odobrenje, što je po prvi put slučaj od kad je gradonačelnik Ivo Dujmić na vlasti. Uza sve navedeno, gradonačelnik je koristio svoju poziciju da bi od Primorsko-goranske županije tražio da se plaža Ičići ne da u koncesiju, jer bi to onda značilo da onaj tko ponudi veću cijenu dobiva, a njemu su interesi bitno drugačiji – upozorava Puž. On je na kraju postavio pitanja za koja traži javan odgovor.

– Zašto nije poziv za dodjelu koncesijskih odobrenja objavljen na stranicama Grada odmah nakon potvrđivanja od strane PGŽ-a i s konkretnim danom početka primanja, tko je i po čijem naređenju otvorio zgradu gradske uprave prije nego je inače otvara djelatnik službene zaštitarske tvrtke i je li time ugrožena sigurnost i službeni podaci Grada, zašto gradonačelnik smatra da bi sadašnji korisnici koncesijskih odobrenja trebali biti privilegirani u odnosu na ostale pravne subjekte koji bi htjeli oplemeniti ponude na opatijskim plažama? Nadam se da će Vijeće za dodjelu koncesijskih odobrenja shvatiti kako se na netransparentan i nepravedan način vodio ovaj poziv te da ga neće potvrditi dok se ne utvrde i ne ispitaju sve navedene činjenice – zaključio je Puž.