Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 1
Sutra: 18° 18° 1
15. listopada 2019.
DEVETO IZDANJE

Regata tradicijskih barki na jedra: Drvene barke najbolje će čuvati djeca

Foto S. Ježina
Foto S. Ježina
Autor:
Objavljeno: 23. lipanj 2018. u 19:59 2018-06-23T19:59:00+02:00

LOVRAN Porinućem »Julijane«, obnovljene pasare lovranske Udruge Naš Lovran - sekcije Lovranska lantina, otvoreno je deveto izdanje regate tradicijskih barki na jedra za trofej »Nino Gasparinic«. Pasara iz 1954. godine, jedna od desetak obnovljenih starih, drvenih barki u posljednjih nekoliko godina na Kvarneru, obnovljena je međunarodnim sredstvima iz projekta »Mala barka II«, a dobila je ime po unuci lovranskog brodograditelja Nina Gaparinica u čiju se čast održava i priredba posvećena tradiciji, brodogradnji i moru. Za kormilom »Julijane« na prvoj regati se našao timunjer Mauro Tessitori, a o značaju i revitalizaciji brodogradnje u Lovranu govorio je i prvi čovjek lovranske udruge, predsjednik Ivica Grbac.

– U posljednje vrijeme na našem je području obnovljeno desetak ovakvih barki. Nama je izuzetno značajno da na ovaj način sačuvamo baštinu i tradiciju kraja, da barke ne leže u nekim radionama, dvorištima, već da ih možemo eksploatirati i turistički valorizirati, odnosno spasiti od propadanja - rekao je Grbac za regate na koju je pristiglo petnaestak drvenih barki na jedra - pasara, lovranskih i kvarnerskih guceva iz Nerezina, sa Krka i cijele Liburnije koji su po laganom maestralu, u idealnim uvjetima za jedrenje, krotili vjetar u akvatoriju ispred lovranske luke.
Regata je bila posebna i po tome da su u sam tijek regate uključena i djeca iz Jedriličarskog kluba »Istra« iz Lovrana, kako bi se upoznali sa tradicijskim barkama i načinom jedrenja. Grbac ističe kako je to najbolji način za čuvanje tradicije kraja, baš kao i čitav niz radionica namijenjenih Lovrancima i gostima. Tako se moglo učiti o upletu konopa, opremi male drvene barke, primorskoj kuhinji ribara, tradicijskom ribarskom alatu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.