Ugovor s delničkom tvrtkom

Reciklažno dvorište Općine Matulji bit će u Jurdanima

Marina Kirigin

Lovran prvi na Liburniji ima reciklažno dvorište, a slijedi Općina Matulji / Snimio Roni BRMALJ

Lovran prvi na Liburniji ima reciklažno dvorište, a slijedi Općina Matulji / Snimio Roni BRMALJ

Predviđeni početak radova je kraj rujna, a rok izvođenja pet mjeseci. Buduće reciklažno dvorište bit će dostupno svim stanovnicima Općine Matulji koji će moći odlagati otpad bez naknade



MATULJI Općina Matulji dobit će reciklažno dvorište na lokaciji komunalnog poduzeća Komunalac u Jurdanima. Bit će to drugo reciklažno dvorište na Liburniji, nakon što je prvo stavljeno u funkciju pred godinu i pol u Lovranu.


U uredu načelnika Matulja potpisan je ugovor o izgradnji i opremanju reciklažnog dvorišta između Općine Matulji i izvođača radova, tvrtke Goran graditeljstvo iz Delnica, vrijedan više od 3,4 milijuna kuna.


Ugovor su potpisali načelnik Općine Mario Ćiković i prokurist Božidar Ožanić u ime tvrtke Goran graditeljstvo.




Općinski načelnik naglasio je da ukupna vrijednost projekta izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta Općine Matulji iznosi 5,2 milijuna kuna, a iznos odobrenih bespovratnih EU sredstava 4,1 milijun kuna. Predviđeni početak radova je kraj rujna, a rok izvođenja pet mjeseci. Buduće reciklažno dvorište bit će dostupno svim stanovnicima Općine Matulji koji će moći odlagati otpad bez naknade.


Duško Kulaš, Bruno Frlan, Božidar Ožanić, Mario Ćiković, Astra Gašparini / Snimio Roni BRMALJ


Duško Kulaš, Bruno Frlan, Božidar Ožanić, Mario Ćiković, Astra Gašparini / Snimio Roni BRMALJ



Odvajanje otpada


Voditeljica projekta Astra Gašparini istaknula je da je cilj projekta izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta, čime će se osigurati infrastruktura potrebna za odvojeno prikupljanje otpada, što će uz provođenje informativno-obrazovnih aktivnosti dovesti do povećanja stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenja količina otpada koji se odlaže na odlagalištima, prije svega opasnog otpada, otpadnog papira, metala, stakla, plastike, tekstila, krupnog otpada…



Općina Matulji očekuje i skorašnje potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstva s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike za projekt »Sanacije i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada Osojnica« ukupne vrijednosti 40,3 milijuna kuna, za koji je odobreno maksimalno sufinanciranje iz kohezijskih fondova u iznosu od 30 milijuna kuna te će se dodatno sufinanciranje 10 posto vrijednosti projekta osigurati po potpisivanju Ugovora iz Fonda za zaštitu okoliša.



– Provedba projekta neposredno će utjecati i na smanjenje broja divljih odlagališta, razvoj ekološke svijesti i očuvanje okoliša – rekla je Gašparini, dodajući da je predviđeno da se u prvoj kalendarskoj godini u reciklažnom dvorištu prikupi 70 tona otpada.


Na konferenciji je rečeno da je Općina Matulji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sklopila ugovor o sufinanciranju nabave spremnika za odvojeno prikupljanje otpada.


U sklopu ugovora bit će nabavljeno 2.480 spremnika za odvojeno prikupljanje reciklabilnog otpada i 500 kućnih kompostera. Procijenjeni ukupan iznos ove nabave iznosi nešto manje od 920.000 kuna, od čega će se bespovratnim EU sredstvima financirati 85 posto vrijednosti nabave.



Projekt izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta sa 4,1 milijun kuna financiran je bespovratnim sredstvima EU, a kako bi se osigurala dodatna financijska sredstva za provedbu projekta obavljena je i prijava na javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekta na regionalnoj i lokalnoj razini za 2018. godinu kojeg je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a te se očekuje skoro odobrenje dodatnih sredstava u visini od 60 posto vlastitog udjela u sufinanciranju projekta, odnosno nešto više od 435.000 kuna.



Najava 28 radionica


Zamjenik načelnika Matulja Bruno Frlan najavio je 28 informativno-obrazovnih radionica u listopadu, studenom i prosincu na području Matulja u sklopu kojih će upoznati građane s ulogom reciklažnog dvorišta te pravilnim odvajanjem otpada u kućanstvima. Edukacija će se obavljati po mjesnim odborima, a predviđene su i četiri radionice u školi i vrtićima.


Duško Kulaš, voditelj RJ Usluga u Komunalcu, komunalnom društvu koje će upravljati reciklažnim dvorištem, rekao je da će iskustva stečena na reciklažnom dvorištu u Lovranu prenijeti na reciklažno dvorište u Matuljima, koje će biti drugo reciklažno dvorište na Liburniji.


Grad Opatija i dalje nema predviđenu lokaciju za izgradnju reciklažnog dvorišta, međutim, prema riječima načelnika Matulja, vrlo vjerojatno će u dogovoru s Gradom Opatijom omogućiti i Opatijcima odlaganje na reciklažnom dvorištu u Jurdanima, baš onako kako je i Općina Lovran stanovnicima rubnog područja Opatije omogućila odlaganje na lovranskom reciklažnom dvorištu.