Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Hrvatski muzej turizma

"Razglednice grada Opatije": Elegantno izdanje koje svjedoči o povijesti

Snimio: Marin ANIČIĆ
Snimio: Marin ANIČIĆ
Autor:
Objavljeno: 24. srpanj 2019. u 11:25 2019-07-24T11:25:48+02:00

Može se reći da je Opatija bila jedan od onih gradova čiji su se motivi najčešće nalazili na razglednicama. Ovaj katalog-knjiga će sigurno biti lijep dar za sve one koji dođu u Opatiju i žele imati podsjetnik na ovaj grad – rekao je zamjenik gradonačelnika Opatije Emil Priskić

OPATIJA - Iako se razglednice sve rjeđe mogu pronaći u poštanskim sandučićima, ove iz prošlih razdoblja imaju zadaću stići k nama u naše vrijeme. Vrlo je zanimljivo, uostalom, promatrati ulice i šetnice od prije 100 godina, a kojima hodamo i danas, kao i pročitati poruke pisane krasopisom, koji je bio obvezan na poleđini svake razglednice. Vremena za pisanje imamo sve manje, u poštanskim sandučićima sve se rjeđe mogu naći razglednice, a uspomene s putovanja bilježimo mobitelima i fotoaparatima. Današnji odmori više ne traju mjesec dana, kako je prije bilo uobičajeno, a tek rijetki gosti posežu za razglednicom kao uspomenom na mjesto boravka, željom za razmjenom misli i sjećanja. Upravo su stoga razglednice predivan podsjetnik na prošla vremena, mnogo manje užurbana i s minimalnim stresom. One su danas sačuvani povijesni dokument naših krajeva.

Jer tko zna, možda i Vas ova impresivna zbirka razglednica potakne da se primite pera te razglednicom prenesete svoje misli i osjećaje određenog trenutka, kao svjedočanstvo današnjeg vremena. Možda će upravo neka takva razglednica za 100 godina biti dio nekog novog fundusa i predmet otkrivanja za buduće generacije – napisala je Gabrijela Krmpotić Kos, ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma u Opatiji, u uvodniku u katalog prve zbirke razglednica HMT-a »Razglednice grada Opatije«.

Cijena 250 kuna

Promocija kataloga, koji je zapravo knjiga od 185 stranica, a tiskan je u 350 primjeraka i obuhvaća oko 300 odabranih starih razglednica Opatije, upriličena je jučer u Villi Angiolini. Predstavili su ga pored ravnateljice koja je ujedno i urednica novog izdanja, suradnik pri kreiranju kataloga Jan Bernd Urban, zamjenik gradonačelnika Opatije Emil Priskić, pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci Biserka Bilušić Dumbović te Wilfried Holleis, vlasnik opatijskog hotela Miramar, zahvaljujući čijim sredstvima je katalog tiskan i u čijem se hotelu on i može kupiti po cijeni od 250 kuna.

Prema riječima ravnateljice Krmpotić Kos, radi se o luksuznom izdanju kakvo Opatija zaslužuje, a u njegovo nastajanje je puno truda uložila kompletna ekipa Hrvatskog muzeja turizma. Katalog je tiskan na hrvatskom jeziku, uz prijevod na engleski i njemački i, kako je istaknula njegova urednica, želja joj je da što prije doživi svoje drugo izdanje. Za sve što su učinili dok je katalog nastajao te za doprinos HMT-u ravnateljica Krmpotić Kos je pročelnici Biserki Bilušić Dumbović i vlasniku hotela Miramar Wilfriedu Holleisu uručila velike uokvirene razglednice Opatije, čiji je autor Tošo Dabac.

Odlična besplatna reklama

Vrijedan suradnik pri izradi kataloga, zaljubljenik u Opatiju i istraživač njezine povijesti Jan Bernd Urban, rekao je da je novim izdanjem zadovoljan budući da je uspješno sjedinjeno nešto što je u početku izgledalo vrlo složeno. Naveo je da katalog obuhvaća ogledalo fundusa koji je HMT prikupio i rezultat je rada ove ustanove, a istovremeno je i zanimljiv čitateljima. Prisjetio se vremena kad su razglednice kao takve u svijetu nastajale, uz napomenu da je od prvoga dana Opatija na njima bila prisutna te su poruke i slike odaslane diljem svijeta bile odlična besplatna reklama.
– Mislim da smo obavili dobar posao i da smo u njemu ipak bili drugačjiji od ostalih izdanja ove vrste u Hrvatskoj – zaključio je Jan Bernd Urban.

Svijest o prošlosti

– Knjiga je izvrsna i pokazuje nam koliko je važno biti svjestan svoje prošlosti. Vide se različite građevine kako su nekada izgledale, a ja se pitam hoće li za 100 ili 150 godina postojati katalog koji će dokumentirati vrijeme u kojemu sada živimo – upitao se Wilfried Holleis koji se zahvalio na daru te naglasio da je opatijska arhitektura sinonim za europsku arhitekturu, uslijed čega ju treba pažljivo čuvati. 

Pročelnica Bilušić Dumbović je također zahvalila na daru te je ocijenila da se ovdje ne radi o katalogu, već o knjizi koja nam pomaže očuvati identitet i može poslužiti ne samo kao vrijedan dar, već i za profesionalce koji se bave očuvanjem povijesnih zgrada jer se iz starih razglednica može vidjeti kako su nekad izgledale.
Zamjenik gradonačelnika Opatije Emil Priskić je katalog nazvao »elegantnim i raskošnim izdanjem« koje kroz razglednice govori o bogatoj povijesti Opatije.
– Može se reći da je Opatija bila jedan od onih gradova čiji su se motivi najčešće nalazili na razglednicama. Ovaj katalog-knjiga će sigurno biti lijep dar za sve one koji dođu u Opatiju i žele imati podsjetnik na ovaj grad – rekao je Priskić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.