Udruga Interinova

Raste zanimanje za keramiku: U Mučićima festival Matuljska kolajnica

Srđan Brajčić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Vera Gambar iz udruge Interinova naznačila je da festival Matuljska kolajnica ima veliko kulturološko i obrtničko značenje za Matulje - objedinjuje uporabnu i umjetničku keramiku



MATULJI Matuljska kolajnica, izložbeno-natječajni festival keramike, koji organizira udruga Interinova, bit će održan 16. i 17. rujna u Mučićima. Ovaj kulturno-obrtnički događaj zbog nepovoljnog vremena koje se prognozira za ovaj vikend, izmješten je iz središta Matulja u izložbeni i proizvodni pogon firme Isa.


– Interinova jedna je od najaktivnijih matuljskih udruga. Osim toga, to je jedna od najvećih udruga na ovim prostorima koja se bavi keramikom s kojom Općina Matulji ima odličnu i dugogodišnju suradnju. Festival Matuljska kolajnica ove godine okuplja gotovo dvostruko više sudionika u odnosu na svoje zadnje izdanje, što pokazuje da raste zanimanje za keramiku, ali i da je sam događaj sve zanimljiviji, kazala je Petra Ćulibirk iz Općine Matulji koja podsjeća da je Inetrinova dosad organizirala nekoliko izložbi keramike.


Predsjednica udruge Ivna Safundžić ističe da se njezini članovi bave istraživanjem starih tehnika paljenja keramike, ali i inovacijama u njezinom dizajniranju, od kojih će neke biti predstavljene i tijekom dvodnevnog festivala Matuljska kolajnica u Mučićima.




Naime, u programu su predviđene i tri zanimljive i poučne radionice: Crowling Roberta Aiudija, Koloristički način paljenja rakua Čazima Mehmetija i Paljenje u mikrovalnoj pećnici Borisa Roce.


– Već lani nas je ugodno iznenadio veliki odaziv ljubitelja keramike iz Hrvatske ali i inozemstva, najviše iz Slovenije i Italije. Ove godine na Matuljskoj kolajnici okupit će se 70 sudionika, poručila je Ivna Safundžić i pojasnila da će autorima najboljih radova na natječajnoj izložbi biti uručene vrijedne nagrade u materijalu.


Vera Gambar iz udruge Interinova naznačila je da festival Matuljska kolajnica ima veliko kulturološko i obrtničko značenje za Matulje. Naime, pojašnjava Gamber, festival objedinjuje uporabnu i umjetničku keramiku. Osim toga, Matuljska kolajnica, poručila je Gamber, ima i svoj turistički potencijal, s obzirom da i ove godine stižu brojni gosti iz Slovenije i Italije koji će u Matuljima iznajmiti apartmane.