Sjednica Upravnog vijeća

Rajna Miloš razriješena, ali odmah imenovana za v.d. ravnateljice Festivala Opatija

Marina Kirigin

Snimio Sergej Drechsler

Snimio Sergej Drechsler

Nikada nitko ne može zadovoljiti svačiji ukus, i uvijek može bolje. Osobno sam mišljenja da je jedino na ovakav način moguće voditi kvalitetnu ustanovu u kulturi, ali zbog izostanka podrške smatram da je važno da to mjesto preuzme netko tko će tu podršku imati - objasnila je Rajna Miloš



OPATIJA Rajna Miloš razriješena je s dužnosti ravnateljice Festivala Opatija na sjednici Upravnog vijeća održanoj 10. studenog. Nakon održane sjednice medijima je poslala priopćenje u kojemu se zahvalila na suradnji te obrazložila razloge odlaska sa funkcije koju je obnašala dugi niz godina. Međutim, Rajna Miloš će do imenovanja novog ravnatelja ipak biti v.d. ravnateljica opatijske ustanove.


– Zbog niza događaja i informacija u posljednje vrijeme koji se mogu tumačiti jedino kao nepovjerenje i izostanak podrške za moj rad na mjestu ravnateljice Festivala Opatija, zatražila sam od gradonačelnika da uputi prijedlog Upravnom vijeću da me razriješi s te dužnosti što je Upravno vijeće i učinilo. Jedan od tih događaja svakako je bila sjednica Gradskog vijeća na kojoj sam zajedno s predsjednicom Upravnog vijeća Festivala Opatija pozvana da iznesemo uvodno izvješće  o radu Ustanove za 2013.,2014. i 2015. godinu. Naši su obimni materijali za to razdoblje (financijski i programski) dostavljeni mjesec dana ranije, a za ovu priliku pripremile smo kratak sažetak. Vijećnici su za vrijeme našeg izlaganja napustili vijećnicu bez ikakvog objašnjenja, a predsjednik Gradskog vijeća izvijestio nas je da nema kvoruma i da se sjednica prekida. Sljedeći smo dan doznali iz medija ono što se u realnosti nije dogodilo. Javnost je stekla krivi dojam da je rasprave bilo što nije točno, a priliku da odgovaramo na optužbe nismo dobile. Vijećnici su imali priliku postavljati pitanja i dobiti objašnjenja na ista, no otišli su bez pogovora i objašnjenja, a neki su od njih odmah nakon odlaska kroz medije napali Ustanovu i mene, i to između ostalog i za poslovanje u 2016. godini, za koju nije ni bilo traženo izvješće.


Uredna financijska izvješća


Podsjećam, kao ravnateljica Festivala svoja sam godišnja izvješća redovito slala gradonačelniku, pročelniku društvenih djelatnosti, pročelnici  Ureda Grada, te Upravnom vijeću. Niti u jednom trenutku ni od koga nije bilo nikakvih primjedbi na moj rad, svi su programi i financijska izvješća prihvaćeni.




Ovom prigodom moram istaknuti da osjećam zadovoljstvo što sam veći dio svoga života imala privilegiju baviti se kreativnim i zanimljivim poslovima u koje svakako spada i dužnost ravnateljice Festivala Opatija. Posljednjih pet godina vodila sam Festival Opatija sukladno zadanim, specifičnim zakonskim okvirima te je ustanova, iako u oblasti kulture koja ne spada u komercijalne poslovne priče, generirala  velike vlastite prihode koje smo ulagali u nove programe.


Rezultate našeg rada, naše programe, publika i struka ocjenjivali su najvišim ocjenama.  U posljednjih smo pet godina ostvarili više manifestacija koje sam sama osmislila i realizirala sa svojim suradnicima, poput Festivala mjuzikla, Ledene čarolije, Festivala neovisnih kazališta (FEN), Retropatije i Retropatijskog festivala. Većina tih događanja postala su tradicionalna i ključne su kulturne manifestacije regije.



Na sjednici Upravnog vijeća Festivala Opatija Rajna Miloš, po razrješenju, imenovana je v.d. ravnateljicom. Predsjednica Upravnog vijeća Lorena Bašan napomenula je kako je to učinjeno kako bi se nesmetano nastavio rad ustanove do imenovanja novog ravnatelja. Natječaj za novog ravnatelja trebao bi biti raspisan u zakonskom roku od 30 dana od dana imenovanja v.d. ravnatelja, objasnila je Bašan i zahvalila se Rajni Miloš na dobroj suradnji.– Rajna Miloš svoj posao obavljala je vrlo odgovorno i s velikim entuzijazmom. Naravno da je u oblasti kulture bilo teško zadovoljiti svačiji ukus, međutim potvrda kvalitete njezinog rada je veliki broj nagrada koji je Festival Opatija dobio od publike i struke – rekla je Bašan ističući kako je bilo zadovoljstvo raditi s Rajnom Miloš koja je profesionalno pristupala poslu i gradila prepoznatljiv program.


Rezultati i nagrade


Tijekom posljednjih pet godina mog ravnanja ustanovom, FEN dobiva nagradu kazališnog portala TEATAR.HR za najbolji festival godine po mišljenju publike, ustanova Festival Opatija dobiva godišnju nagradu Primorsko-goranske županije za izuzetne uspjehe u organizaciji kulturnih priredbi i turističku promociju Opatije i Primorsko-goranske županije. FEN-ova komunikacijska kampanja nagrađena je kao najbolja u kategoriji malih i srednjih tvrtki te dobiva Grand Prix Hrvatske udruge za odnose s javnošću.


Ponosna sam što su rezultati vidljivi, mjerljivi i, usuđujem se reći, prilično pozitivni. Nikada nitko ne može zadovoljiti svačiji ukus, i uvijek može bolje. Osobno sam mišljenja da je jedino na ovakav način moguće voditi kvalitetnu ustanovu u kulturi, ali zbog izostanka podrške smatram da je važno da to mjesto preuzme netko tko će tu podršku imati. Meni je uvijek u životu bila važna kultura, a ja sam joj očito u ovom trenutku u Opatiji teret – stoji u priopćenju Rajne Miloš.