Fešta va Lovranšćine

ROKOVA U LIGNJU Čak 42 skuhane repe – najbolji dokaz živih užanci

Marina Kirigin

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Prvo mjesto pripalo je Stefanu Martinčiću, drugo Alenki Brubnjak, a treće Mladenu Trdiću. U Lignju se na Rokovu obavezno kuhala repa, a nakon mise mještani bi se okupili na pučkoj fešti.  Kako se taj običaj ne bi zaboravio, udruga Ognjišće pokrenula je ovo natjecanje, na koje se prvi put javilo tek osam domaćica, a ovoga puta čak 42 natjecatelja



LIGANJ  Stefano Martinčić iz Lignja najbolje je skuhao repu i slavio pobjedu na 12. izdanju mini gastro manifestacije »Najbolje skuhana repa«, što se održala u četvrtak navečer, na Rokovu u Lignju.


U organizaciji Udruge »Ognjišće« iz Lignja, na gastropriredbi su sudjelovala 42 natjecatelja, 37 domaćica i pet domaćina. Nakon što su natjecatelji donijeli svoju repu na kušanje, žiri u sastavu Nives Mišćenić, Jadranko Brozović i Dino Marković imali su težak zadatak, izabrati najbolju.


Nakon ocjenjivanja i Martinčićevog gastrotrijumfa, drugo mjesto pripalo je Alenki Brubnjak, a treće je osvojio Mladen Trdić, oboje iz lovranske Tuliševice. Za sve sudionike natjecanja, kao i za  žiri i predstavnice Udruge Agro Opatija (Patricia Rumac) i rasadnika Longo (Nevia Longo) koje su sudjelovale u programu, Udruga »Ognjišće« osigurala je prigodne poklone.


Da se ne pozabi




– Nadamo se da se brojna publika koja se odazvala ovoj mini gastro manifestaciji prisjetila kako se repa pripremala po recepturi naših nona i naših mama, a te običaje Udruga »Ognjišće« nastoji njegovati i otrgnuti zaboravu – istakla je Azela Mandžo iz »Ognjišća«.


Slogan Udruge »Ognjišće« koji je bio motiv i za organizaciju ove gastropriredbe na samu Rokovu, je »da se užanca ne pozabi«.


– U Lignju je ta užanca Rokova, blagdan kada se obavezno kuhala repa, kada su prijatelji i obitelji bili na okupu i zajedno provodili vrijeme na pučkoj fešti.  Običaj je bio nakon svete mise u crkvici svetog Roka otići na pučku feštu, a jedino što je tog dana bilo na stolu, bila je repa. Kako se taj običaj ne bi zaboravio, prije 12 godina pokrenuli smo ovo natjecanje na koje se tada javilo svega osam domaćica, a danas smo zabilježili rekordan broj, čak 42 natjecatelja – govori Đino Martinčić, predsjednik Udruge »Ognjišće« .


Ostalo 5-6 »repara«


Posjećenost manifestacije na ovaj za Lignjare i Tuliševičane važan blagdan, bila je izvanredna, što zbog lijepog vremena, što zbog velikog broja sudionika. Nakon što je repu probao žiri, svi ostali posjetitelji mogli su kušati ovaj specijalitet po recepturi mama i nona iz lovranskog zaleđa.


Tada se povela i rasprava što je sve važno za skuhati dobru repu. Neki su tvrdili da repa mora biti domaća, drugi da fažol mora biti dobar, a jednako je važna i ona suha panceta.


– Trideset godina unatrag svi su u ovom kraju imali svoju domaću repu koja se obično sijala oko Vele Gospe na najpogodnijem tlu, na strnišću – mjestu gdje se pokosilo žito. U listopadu pobralo bi se i stavilo kisat u vinske drope, a u siječnju bi bila kisela i onda bi se ribala. Danas, međutim domaću repu ima još samo 5-6 familija, svoju repu imaju naš priznati poljoprivrednik Adriano Gržević,  Mario Staraj, Mladen Trdić, Darinka Martinčić i Uča Modrić – govori Martinčić, dodajući da, iako je repa težačka hrana, skuplje je skuhati dobru repu nego gulaš.


Snimio Marin ANIČIĆ


Snimio Marin ANIČIĆ



*****