Razgovor

ROBERT KURELIĆ: Opatijsko Vijeće nije više glasačka mašinerija, već korektiv izvršne vlasti

Srđan Brajčić

Robert Kurelić  / snimio S. JEŽINA

Robert Kurelić / snimio S. JEŽINA

Kao predsjednik Vijeća nastojat ću smanjiti nepotrebne sukobe, poštujući podjednako i instituciju Vijeća kao predstavničkog tijela te neposredno izabranog gradonačelnika, ali i demokratsko pravo na raspravu i razmjenu mišljenja



Robert Kurelić iz Akcije mladih predsjedavat će Gradskim vijećem Opatije u iduće dvije godine. Naime, sporazum između SDP-a i Akcije mladih predviđa podjelu ove funkcije, tako da će u ovo vrijeme 2019. godine za novog predsjednika opatijskog Gradskog vijeća biti kandidiran netko od socijaldemokrata.


Je li ovaj dogovor vraćanje usluge od strane SDP-a? Akcija mladih u drugom krugu lokalnih izbora javno je podržala SDP-ovog Fernanda Kirigina za opatijskog gradonačelnika.


– Ne volim govoriti u tuđe ime, pa ne bih komentirao razloge i namjere SDP-a kada smo se usuglasili o dvogodišnjem mandatu predsjednika Gradskog vijeća. No, istina je da smo u pregovorima sa SDP-om oko formiranja koalicije usuglašavali i podjelu političkih funkcija. Prema tom dogovoru, četverogodišnji mandat predsjednika Gradskog vijeća bit će podijeljen na dva dijela. Prve dvije godine predsjednik će biti iz redova Akcije mladih, dok drugi dio mandata pripada SDP-u. Osim toga, važno je naglasiti da je s tim dogovorom postignuta suglasnost i oko toga da se mladima mora pružiti veća šansa u gradskoj politici. S obzirom na to da sam podržan i izabran za predsjednika Vijeća, mogu pohvaliti SDP da se drži toga dogovora.





Kohabitacija između predstavničkog tijela i izvršne vlasti funkcionirat će u prvo vrijeme. No, naći će se na kušnji već prilikom usvajanja urbanističkog plana za Opatiju?


– To je vrlo izgledno zbog toga što je urbanistički plan izazvao velike prijepore još u proteklom mandatu, pa i tijekom izborne kampanje. Gradonačelnik Dujmić, međutim, mora znati da je donošenje urbanističkog plana isključivo u nadležnosti Gradskog vijeća Opatije koje posebno mora biti odgovorno kad bude donosilo odluku o takozvanim točkastim izmjenama. Praksa je pokazala da se upravo sa sitnim izmjenama urbanističkog plana ide na ruku krupnom kapitalu, a na štetu građana. Stoga nedvosmisleno poručujem da ovo Gradsko vijeće neće odustati od namjere da prostorno planiranje u Opatiji mora biti isključivo u javnom, a ne u privatnom interesu.



Autonomija ogranka


Kako je suradnja s opatijskim SDP-om primljena u Akciji mladih?


– O tome se raspravljalo u našem opatijskom ogranku. U demokratskoj proceduri odlučeno je da poklonimo povjerenje SDP-u u Opatiji. To je naša legitimna politička odluka koja je donesena bez pritisaka i ucjena. Autonomija ogranaka je vrlo važan aspekt djelovanja AM-a. No, treba reći i to da su svi partneri ove višestranačke koalicije bili vrlo korektni u dosadašnjim odnosima s nama.


Međutim, zbunjuje činjenica da ste vi u proteklom mandatu bili oporbena stranka koja se suprotstavljala politici vladajućeg SDP-a, a napose odlukama njihovog gradonačelnika Ive Dujmića. No, sada sa SDP-om obnašate predstavničku vlast u Opatiji?


– Nesporna je činjenica da je Akcija mladih u zadnjih pet-šest godina izrekla puno zamjerki na rad gradonačelnika Ive Dujmića. Simptomatično je da je naš politički sukob s Dujmićem nalik brojnim primjerima u Primorsko-goranskoj županiji, ali i na razini Hrvatske. Pojavile su se, naime, stranke i nezavisne liste koje su se vrlo otvoreno usprotivile političkom sustavu u kojem se funkcija gradonačelnika poistovjetila s jednom osobom. U Opatiji je tako sinonim za vlast postao Ivo Dujmić. To je veliki problem na razini cijele Hrvatske koji, doduše, proizlazi iz zakonskog okvira koji gradonačelnicima daje velike ovlasti. Osim toga, gradonačelnici se biraju neposredno, dakle oni su direktni odraz volje birača, što im daje veću političku težinu od svih drugih političkih funkcija na koje se ipak dolazi posredno, putem kandidacijskih lista ili stranačkih prijedloga. To je, međutim, gradonačelnike pretvorilo u nedodirljive lokalne moćnike. Akcija mladih oštro se suprotstavlja takvoj političkoj praksi u Hrvatskoj, što sve više prepoznaju i cijene naši birači. No, takva Dujmićeva personalizacija funkcije gradonačelnika naišla je na veliki otpor i među strankama koje su u proteklom mandatu s njime činile gradsku vlast. To nas je najviše povezalo na ovim izborima, kao i smjena generacija u drugim strankama što je iznjedrilo nova politička lica s kojima dijelimo slične poglede na probleme Opatije i njenih građana.


Politički dijalog


Dobro, ali što konkretno vama ne valja u Dujmićevoj politici vladanja Opatijom? Navedite barem dva detalja.


– Najviše zamjeramo autoritarni stil vladavine u kojemu smo imali osjećaj da Vijeće nema nikakvu ulogu. Gradski vijećnici Akcije mladih imali su i doista velikih problema u komunikaciji s gradonačelnikom. Na naša pitanja rijetko je kada konkretno i nedvosmisleno odgovarao. Ne sporimo da je izbjegavanje odgovora legitimna politička strategija, ali je isto tako činjenica da je to smetalo vijećnicima AM-a koji nisu mogli dobiti odgovore na pitanja koja muče naše sugrađane.


No, sada morate uspostaviti dijalog s gradonačelnikom, inače će Opatija na ponovne izbore?


– Da, to je istina i opatijski političari sada moraju dokazati da su dorasli zadatku. Posebno velika odgovornost je na meni kao predsjedniku Gradskog vijeća. Naime, moj je posao da se uspostavi politički dijalog Vijeća s gradonačelnikom, ali u kojem neće biti šuma u komunikaciji. Osim toga, bit će važno uspostaviti zdravu kohabitaciju između ovlasti koje ima Gradsko vijeće i onih koje ima gradonačelnik. Jer, gradonačelnik Dujmić svoje odluke ne može više donositi na osnovu stranačke stege i glasačke mašinerije u Vijeću. To nipošto ne znači da Vijeće neće biti spremno na suradnju, ali je pritom važno kako uspostaviti balans između naših i gradonačelnikovih programa i realnih mogućnosti gradskog proračuna. Gradonačelnik Dujmić primio je na znanje moju poruku o tome da će sve svoje odluke morati usklađivati s Gradskim vijećem. Ivo Dujmić često je najavljivao donošenje nekih mjera, poput ukidanja poreza na potrošnju ugostiteljima koje uopće nisu u njegovoj nadležnosti, a zatim je lopticu prebacivao na Vijeće koje je te odluke moralo donijeti. On naprosto mora prestati s takvom praksom.


Nova situacija


Poistovjećivanje ovlasti gradonačelnika s onima predstavničkog tijela, proizlazi iz činjenice da je iza Dujmića u gotovo cijela dva mandata stajala glasačka mašinerija SDP-a. Može li on funkcionirati u novim političkim okolnostima?


– To ćemo vidjeti već na prvoj redovitoj sjednici Gradskog vijeća kad će za dnevni red, prema najavama biti predložene točke o povećanju naknade za novorođenčad, zatim besplatni udžbenici te usklađivanje plaća u vrtiću i knjižnici, ali i rebalans proračuna. Dujmić je tijekom cijele kampanje svojatao odluke koje, dakle, ne donosi gradonačelnik, već gradski vijećnici. Jasno, sve političke opcije su za to da se Opatijcima omogući bolji socijalni i obrazovni standard, ali isto tako moramo biti odgovorni prema gradskom proračunu, što na koncu od nas traže i sami građani. Ipak se radi o njihovom novcu, a ne novcu gradonačelnika ili Vijeća. Naravno da smo se oko nekih od ovih točaka, pogotovo pronatalitetnih, složili već u predizbornoj kampanji, ali neovisno o tome, Dujmić mora znati da se opatijsko Vijeće transformiralo iz glasačke mašinerije u korektiv izvršne vlasti, to jest da će vijećnici temeljito protresti sve mjere koje on namjerava predložiti. To je za sve nas jedna nova politička situacija kojoj se tek moramo prilagoditi. Ponavljam, gradonačelnik će sve svoje prijedloge u nadležnosti Vijeća morati prvo usuglasiti s Gradskim vijećem.


Velika odgovornost leži na vama – kako izbjeći politički sukob između gradonačelnika i Vijeća kojeg će, ne treba se zavaravati, zasigurno biti, te ostati objektivan i nepristan politički arbitar?


– Kao predsjednik Vijeća nastojat ću smanjiti nepotrebne sukobe između izvršne i predstavničke vlasti, poštujući podjednako i instituciju Vijeća kao predstavničkog tijela te neposredno izabranog gradonačelnika, ali i demokratsko pravo na raspravu i razmjenu mišljenja. Također, trudit ću se da kulturu političkog dijaloga podignemo na višu razinu. Međutim, ako gradonačelnik nastavi svoju praksu iz minulih vremena, tada će sukob biti neizbježan. Dakle, sada je velika odgovornost i na Dujmiću, da uvažava načelo podjele između zakonodavne i izvršne vlasti i ako se to ostvari, mislim da će svi naši sugrađani od toga imati koristi.