Slavlje Lumber kluba

Pusna groznica u Šporeru: Opatijci i gosti na vrlo posebnoj manifestaciji

Aleksandra Kućel Ilić

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Predsjednica Lumber kluba Opatija Olivera Tomičić Oli, oduševljenoj je publici u krcatom Šporeru priznala kako je njoj »pokle deci, familije i muža«, ovo – dakle Lumber – »se«



OPATIJA Mi smo mi, mi smo mi, mi smo z Lumbera doma… Karnevalska himna Lumber kluba Opatija orila se Parkom svetog Jakova, a »maškarani« Umjetnički paviljon Jurja Šporera dupkom je ispunila rijeka posjetitelja, kako domaćih, »starih Opatijaca«, tako i gostiju sa šireg liburnijskog terena, od Matulja sve do Mošćeničke Drage.


Još se nije dogodila takva »navala publike« na otvorenje neke izložbe u ovom kultnom opatijskom prostoru, kao prošlog ponedjeljka predvečer kada su mnogi koji su živjeli karnevalsku povijest ovih krajeva, maškarani ili ne, došli na proslavu okruglog, pedesetog rođendana Lumber kluba Opatija.


Snimio Damir ŠKOMRLJ


Snimio Damir ŠKOMRLJ





Na otvorenju izložbe fotografija, kostima, instrumenata i starih povijesnih plakata, ali i dokumentarnih materijala, primjerice izvadaka iz Novog lista iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, pod nazivom »Tako j’ to počelo…«, pripremljene uz izniman trud »starih i mladih« Lumberaša u sjećanje na 1966. godinu kada se vesela pusna kumpanija »spravila skupa«, miješale su se emocije. Bilo je tu i smijeha, i suza, i poljubaca, prijateljskih zagrljaja, ali i tanca, a sve bez velikih govorancija i »štufevanja« – baš onako kako to u vrijeme maškara i treba biti.


Sada će u povijesti najpoznatije karnevalske udruge iz Opatije koja je oduvijek okupljala ljude koji su stvarali društveni život »kraljice Jadrana«, ne samo u vrijeme maškara, već i tijekom cijele godine, ostati zapisano i da je suradnjom podmlatka i veterana Lumber kluba, u Šporeru upriličeno jedinstveno otvorenje izložbe koje se zapravo pretvorilo u višesatnu zabavu uz neizostavnu Bonacu – Silvanu, Duleta i Edija. Lumberaši su tako uspjeli »va Šporer pripejat« sve istinske zaljubljenike u ovaj grad, u stare užanci i karnevalsku tradiciju koja očito počiva na »jakim fundamentima«, pa je na otvorenju izložbe i sam gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić konstatirao kako »ovo Opatija još ni videla – nikad toliko ljudi ni bilo na otvorenju neke izložbe«.


U našim srcima


Srdačno, toplo i uz puno emocija, »groznicu va paviljone Šporer« otvorila je Adela Medica Jardas, pripadnica mlađe generacije Lumberaša koja je obiteljskim korijenima vezana uz ovaj klub i sada tradiciju nastavlja u društvu supruga, sinova i prijatelja. Podsjetila je kako je, premda je nastao na čvrstim temeljima, i sam Lumber klub u životu imao svakakvih trenutaka i svojih uspona i padova, no kako je bez obzira na sve, kada se spomene Lumber – od prvog dana, do sadašnjih modernih vremena, u našim srcima ostao »nešto posebno«.


– Ovo je izložba u spomen na si lepi dani ki su pasali i hvala staremi Lumberaši za se ovo ča su nas navadili – rekla je Medica Jardas, zahvalivši se gradonačelniku Dujmiću koji je njihovu obljetnicu »bez razmišljanja podržao«, te Romanu Groziću, Opatijcu koji je karijeru posvetio stvaranju iznimnih fotografija, a na ovoj izložbi je, kao sin pokojnog Livija Grozića Likija, »duše« Lumber kluba Opatija i sam dao svoju »fotografsku dušu«.


– Romano je pozitivan krivac za izložbu koju danas otvaramo, a osim njemu, moramo se zahvaliti i njegovoj supruzi koja nam ga je »posudila« na dva mjeseca. Živio pust – istaknula je Lumberašica Adela. Uz veliku pomoć Aleksandra Valenčića, nastale su i čak dvije himne Lumber kluba koje su se u Šporeru premijerno mogle poslušati, a inspirirana 50. rođendanom opatijske pusne kumpanije, pjesmu im je napisala i odrecitirala čakavska pjesnikinja Marina Česen.


Predsjednica Lumber kluba Opatija Olivera Tomičić Oli, oduševljenoj je publici priznala kako je njoj »pokle deci, familije i muža«, ovo – dakle Lumber – »se«.


Živio pust i Lumber klub


– Hvala sen ki ste prišli, van ki ste se maškarali i van ki se niste. Jeno velo hvala sen Lumberašon ki su si dali puno truda i ki su imeli voji da se ovo delo dofini i da večeras si skupa moremo videt kako je naša karnevalska povijest počela i kakovi su to nekad bili »maškarani dani va našoj Opatije« – rekla je Oli, prije Duleta inače i dugogodišnja pusna gradonačelnica Opatije.


Lumberaše je gradonačelnik Ivo Dujmić okarakterizirao »motorom« nekadašnjih zbivanja u ovim krajevima koji je u neko doba malo »posustao«, no ojačan »novun forcun«, sada je opet uzeo zalet i predstavlja garanciju da se »stare užanci neće zatrt«.



Zakuska koju su pripremili Lumberaši također je bila »za trajno sjećanje«, jer na njoj uistinu »nije bilo čega nije bilo«, a domaće delicije su u prvom redu bile utemeljene na karnevalskoj tradiciji – kroštulama, fritulama, krafnama i dobroj kapljici. Izložba ostaje otvorena do 7. veljače, a kako su pozvali iz Lumber kluba Opatija, tko nije došao na otvorenje ili zbog gužve nije mogao dobro razgledati fotografije, to može u posebnom ugođaju učiniti u petak, 29. siječnja u Noći muzeja kada će vrata Šporera biti otvorena sve do »uri za ponoćun«, dakle dugo u noć, sve do prvog sata subote. Živio pust!



– Najlepši pusni tanci je vavek imel Lumber klub, a drugo leto će Dule kantat va noven Kulturno-turističken centre ki se sada gradi i ja vas već sad pozivan da pridete. Živio pust i Lumber klub – zaključio je gradonačelnik Dujmić, nakon čega su Lumberaši zadovoljno istaknuli kako su »popravili freni i nastavljaju tradiciju«.


U Šporer su došli i meštar Toni i aktualna kraljica Riječkog karnevala Sandra Ložnik Videčak, te pozdravili sve Lumberaše i mnogobrojnu publiku, a posebno Oliveru Tomičić Oli.


– Olinda, prava si – uzviknuo je meštar Toni, otkrivši i da je pokojni Liki Grozić zapravo u rodu s njegovom ženom, tako da je u maškaranoj »podjeli posla« Liki zapravo »držao« Opatiju, dok je on bio zadužen za Rijeku. Kraljica karnevala je Lumber klubu poželjela još barem toliko uspješnih godina, a zatim je riječ preuzeo jedan od najstarijih članova kluba, Mario Meak kojemu je ujedno pripala i čast proglasiti izložbu otvorenom.


– Ja san se nadal da će v’ Opatiju prit i neki s Pantovčaka ili z Vladi, tako da pridu videt kako smo organizirali retrospektivu karnevala i »kako je se to počelo«. Vidin da ih ni, ma ki zna, morda će prit – rekao je Meak, zahvalivši svima koji su se došli prisjetiti na lijepe trenutke mladosti i nezaboravnih druženja u jednoj i jedinoj Opatiji.