Proslava

Psihijatrijska bolnica Rab obilježila 63 godine rada

Hrvoje Hodak

Pod tim sloganom tijekom rujna održane su brojne aktivnosti kojima je cilj bio ponuditi javnosti brojna predavanja, radionice i informacije za sve uzraste stanovništva, a obilježavanje 63. obljetnice rada svečano je zaključeno jučer prigodnim programom na kojem je predstavljen rad ove bolnice, ali i buduće razvojne perspektive i planovi



RAB Psihijatrijska bolnica Rab, kao najveća zdravstvena ustanova sekundarne zdravstvene zaštite u vlasništvu Primorsko-goranske županije, tijekom mjeseca rujna ove godine obilježila je 63 godine rada u zaštiti mentalnog zdravlja. Pod sloganom »Mentalno zdravlje od 3 do 93« tijekom rujna održane su brojne aktivnosti kojima je cilj bio ponuditi javnosti brojna predavanja, radionice i informacije za sve uzraste stanovništva. Svaki je tjedan bio posvećen specifičnom životnom razdoblju – od djetinjstva i školske dobi do starijih.


Za predškolsku i školsku životnu dob organizirane su radionice »Slika o sebi kroz razvojnu dob« i »Tko sam ja«, koje su naglašavale važnost razvoja zdrave slike o sebi. Za nešto stariji školski uzrast radionica »Zauzmi se za sebe« naglašavala je značaj razvoja asertivnog ponašanja i komunikacije, a za sve dobi bile su tu i radionice i savjetovališta iz područja fizikalne medicine da bi se naglasila važnost tjelesnih aktivnosti u prevenciji lokomotornih oštećenja uzrokovanih npr. teškim školskim torbama ili pak modernim tehnologijama, kako je pojašnjeno u radionici »SMS-vrat, SMS-palac i druge moderne bolesti«. Uz redovita predavanja i radionice svi zainteresirani imali su priliku dobiti i anonimne osobne savjete.


U tjednima za srednju i stariju životnu dob održane su radionice i predavanja o stresu na radnom mjestu, značaju tjelesne aktivnosti za ukupno zdravlje, o poremećajima spavanja, zdravoj prehrani u starijoj životnoj dobi, ranom prepoznavanju moždanog udara, kao i o Alzheimerovoj bolesti te drugim demencijama koje imaju svoju specifičnu težinu kako za oboljelu osobu, tako za njihove obitelji i bližnje.


Susret 15 klubova




Nedavno preuređeni i u cijelosti adaptirani Odjel za bolesti ovisnosti koji djeluje više od 50 godina upriličio je 22. rujna prijem i susret 15 klubova liječenih ovisnika o alkoholu iz Rijeke, Karlovca, Zagreba, Pule, Rovinja, Raba i drugih gradova regije. Bila je to prilika da se uz druženje podijele iskustva profesionalaca i uspješno liječenih bolesnika, što je uvijek novi poticaj i snaga u nastojanjima za odabirom zdravih stilova života.


Obilježavanje 63. obljetnice rada Psihijatrijske bolnice Rab svečano je zaključeno jučer prigodnim programom na kojem je predstavljen rad ove bolnice, ali i buduće razvojne perspektive i planovi ove zdravstvene ustanove. Ravnateljica bolnice izv. prof. dr. Vesna Šendula Jengić pozdravila je sve prisutne i posebno se zahvalila svima koji su se odazvali pozivu i uveličali svojim prisustvom ovaj događaj, kao i onima koji nisu mogli prisustvovati, a svoje čestitke i dobre želje su izrazili pisanim putem.


U pozdravnom govoru istaknula je društvenu problematiku i stigmu koja još uvijek prati psihijatriju i duševno oboljele, kao i rastuću individualizaciju u društvu i sve manje empatije. U tom kontekstu istaknula je zahtjevnost i kompleksnost ovoga posla za zdravstvene djelatnike i suradnike različitih profesija koji sinergijski rade u cilju dobrobiti svake osobe koja se ovdje obrati za liječenje i pomoć. Osvrćući se na dosadašnje 63 godine neprekidnog djelovanja i rada bolnice, zaključila je da su one imale smisla jer je misija i svrha rada ove ustanove u konačnici čovjek te se zahvalila svim bivšim i sadašnjim djelatnicima koji su u tom radu sudjelovali, a pacijentima i njihovim obiteljima na povjerenju.


Angažman bolnice


U ime vlasnika i osnivača Psihijatrijske bolnice Rab te ispred župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadine, prisutne je pozdravio Marin Lazarić, ujedno i predsjednik Upravnog vijeća ove bolnice, te je čestitao menadžmentu i djelatnicima bolnice na uspješnom dosadašnjem radu i velikom napretku u razvoju bolnice, kako infrastrukturnom, tako i stručnom, koji je ostvaren u posljednjih petnaestak godina. Lazarić je pohvalio evidentan angažman bolnice u proširenju djelatnosti i pružanju šireg spektra medicinskih usluga žiteljima otoka Raba, istaknuvši osobito Ambulantu za fizijatriju i fizikalnu rehabilitaciju te izrazio nadu za još većim angažmanom i značajem za lokalnu zajednicu kada bude dovršena adaptacija posljednjih dvaju paviljona koji još nisu u upotrebi te najavio njihovo dovršenje unutar sljedećih nekoliko godina.


Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić potvrdio je da je značaj ove bolnice kao privrednog, socijalnog i zdravstvenog subjekta za otok Rab iznimno velik i svojim razvojem i kvalitetom rada osigurava i kvalitetu i nadstandard života lokalne zajednice. Stoga je izrazio i nedvojbenu spremnost Grada Raba da u suradnji s Psihijatrijskom bolnicom Rab i vlasnikom i osnivačem Primorsko-goranskom županijom sudjeluje u omogućavanju boljih uvjeta za život na otoku za deficitarni medicinski kadar, a to su u ovom trenutku u najvećem dijelu liječnici.


Prisutnima su se obratili i nekadašnja predsjednica Upravnog vijeća dr. Vedrana Fržop u ime Upravnog odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije, zamjenik načelnika Općine Lopar Dominik Paparić te general Josip Lucić, u ime Ministarstva branitelja čiji je djelatnik i Doma hrvatskih veterana čiji je ravnatelj, dr. Avelino Baretić, rukovoditelj Regionalnog ureda Rijeka Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, i brojni drugi gosti.