Komunalna naknada

Propao dogovor: Hoće li Matulji zarasti u korov i utonuti u mrak

Marina Kirigin

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Zamjenica načelnika Eni Šebalj je navela i kako simboličan rast komunalne naknade ne bi podigao tenzije među građanima, već će se to prije dogoditi u trenutku kada ceste budu neprohodne, javne površine neodržavane, a javna rasvjeta ugašena...



Komunalna naknada za stanovnike Općine Matulji i dalje će ostati ista. Prijedlog da se vrijednost boda za izračun komunalne naknade poveća sa 30 na 40 lipa po »kvadratu« nije podržan od većine matuljskih vijećnika. Iako je o ovom pitanju postojao konsenzus, odnosno političke stranke i predstavnici liste grupe birača zastupljenih u Vijeću su se s predstavnicima vlasti navodno dogovorili 7. studenog oko podizanja vrijednosti boda na 0,40 kuna po »kvadratu«, na posljednjoj sjednici nakon poduže rasprave i uglavnom političkog prepucavanja takav prijedlog nije podržan.


Predsjednik Vijeća Darjan Buković (AM) rekao je da iako su se dogovorili međustranačkim sporazumom da je nužno podići komunalnu naknadu, u razgovoru sa stanovništvom shvatio je da to ipak ne treba napraviti sada. Rekao je kako mu je telefon zbog najave podizanja komunalne naknade posljednjih dana bio užaren te da teret općinske krize ne smiju prebacivati na leđa građana.



Uoči rasprave o podizanju vrijednosti boda za izračun komunalne naknade, odgođeno je i izglasavanje odluke o izmjenama zona za naplatu komunalne naknade. Matuljski pročelnik Ronald Puharić objasnio je kakve su izmjene predložene, odnosno kakva bi se preraspodijele zona dogodila na području Matulja. Međutim, svi su se složili kako bi još neke detalje te odluke trebalo razmotriti i doraditi, a na čemu će dodatno raditi povjerenstvo.





Politički govor


Naveo je kako će poskupjeti voda, kako se očekuje poskupljenje odvoza smeća, kako je struja već poskupjela, a kako bi sada bilo nekorektno povećati i komunalnu naknadu i istovremeno u sljedećem proračuna planirati uvođenje prireza i podizanje cijene usluge u dječjem vrtiću. Buković je rekao da je svjestan da su oni općina s najjeftinijom komunalnom naknadom, ali da se vrijednost boda ne bi trebala mijenjati bez nove vizije. Vijećnik Slobodan Juračić (SDP) prozvao je Bukovića da drži političke govore, a takav nastup Bukovića komentirao je i Mladen Prenc (PGS) smatrajući kako se radi o predizbornom govoru.


Prenc je rekao kako je PGS protiv povećanja komunalne naknade, međutim kako će zbog međustranačkog dogovora dignuti ruku i podržati povećanje vrijednosti boda. Rekao je kako je ovo povećanje trebalo biti postupno, u nekom normalnom postotku a ne predviđenih 33 posto, na što je dobio odgovor načelnika Matulja Maria Ćikovića kako je on već u tri navrata predlagao povećanje komunalne naknade koje nikad nije bilo prihvaćeno, no kako su dosad imali dodatne porezne prihode kojima su mogli puniti tu stavku.


Manjak novca


– U ovoj godini za održavanje komunalne infrastrukture potrošili smo 6,4 milijuna kuna. Od komunalne naknade uprihodili smo oko 3,8 milijuna kuna, a ostatak podmirivali iz drugih poreznih prihoda koje sada više nemamo. Znači, ako ne dignemo vrijednost boda, zaustavit ćemo se na 3,8 milijuna kuna. Općina će zarasti u korov i pasti u mrak. Ako smatrate da ne treba podići komunalnu naknadu, možemo testirati kako će izgledati kada na održavanje komunalne infrastrukture budemo trošili 3,8 milijuna kuna – rekao je Ćiković navodeći kako će manjak sredstava u 2018. godini u matuljskoj proračunskoj kasi u iznosu od 5,5 milijuna proizaći iz nove državne porezne politike.


Uzavrele strasti, politička prepucavanja pokušala je smiriti zamjenica načelnika Eni Šebalj. Rekla je kako bi bilo dobro da se u Vijeću spuste političke tenzije i tonovi. Navela je kako se radi o prosječnom podizanju komunalne naknade za 10-tak kuna, odnosno 6 do 16 kuna, i kako smatra da takav iznos neće dignuti tenzije kod građana već kako će se to prije dogoditi u trenutku kada ceste budu neprohodne, javne površine neodržavane, ugašena javna rasvjeta. Po završetku rasprave »za« podizanje vrijednosti boda komunalne naknade glasalo je šestero vijećnika, dva su bila protiv, a čak sedam ih je bilo suzdržanih.