Vijećnica Grada Beča

Promocija monografije: Na 250 stranica o Beču i Opatiji

Marina Kirigin

Snimiola Marina KIRIGIN

Snimiola Marina KIRIGIN

Riječ je o knjizi koja kroz fotografije i tekstove govori o vezama Opatije i Beča kroz povijest, ali i danas, a čija je idejna začetnica bila Dolores Juretić, prerano preminula novinarka Novog lista



BEČ U nazočnosti brojnih uzvanika iz javnog, političkog i kulturnog života Beča i Opatije u Gradskoj vijećnici Beča jučer je premijerno predstavljena nova monografija »Wien/Opatija – Abbazia/Beč«. Riječ je o knjizi koja kroz fotografije i tekstove govori o vezama Opatije i Beča kroz povijest, ali i danas, a čija je idejna začetnica bila Dolores Juretić, prerano preminula novinarka Novog lista. Njezinu ideju proveli su u djelo autori monografije Manfred Matzka, počasni građanin Grada Opatije i Opatijac Neven Ivanić, te fotograf Hubert Dimko.


U knjizi na 250 stranica paralelno su obrađene zajedničke teme koje povezuju dva grada, povijest, Južne željeznice, Bečki bal, sport, secesija, noćni život, vile, parkovi, fontane, turizam, gastronomija i drugo. Svaka od tih tema ukratko je opisana i bogato ilustrirana iz opatijske i bečke perspektive na hrvatskom i njemačkom jeziku u izdanju riječke Izdavačke kuće »Adamić«.


– Monografija je nastala kao proizvod jedne ideje da se nastave paralele između Beča i Opatije, dva grada koja na prvi pogled nisu slična ali imaju puno toga zajedničkog i kroz povijest i kroz sadašnjost, a svakako ovom knjigom otvaramo vrata i za novu suradnju. Sumirano je proteklih stoljeće i pol. Opatija, ovakvu kakvu danas znamo, nastala je na inicijativu Južnih željeznica, one su izgradile prve hotele, one su od Opatije napravile mondeno lječilište. Opatija je bila i ostala omiljena destinacija Bečana, Austrijanaca – rekao je Neven Ivanić na promociji monografije.




Manfred Matzka objasnio je da knjiga pokazuje kako su dva grada koja su potpuno različita po geografskom položaju i veličini, s druge strane jako povezana i to kulturno, povijesno te arhitektonski.


– Knjiga donosi razne skice, priče, anegdote koje tu povezanost čine još življom. Uklopljenost u okoliš i ljepota arhitekture, kao i želja da se kvalitetno provodi slobodno vrijeme na visokoj razini u elegantnom stilu glavne su poveznice Opatije i Beča danas – rekao je Matzka.


Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić istaknuo je jučer u bečkoj vijećnici kako ova knjiga ne govori samo o povijesti, nego i ističe veze u sadašnjosti, no kako je pritom vrlo bitna za suradnju dvaju gradova.


– Austrija je veliko i bitno emitivno turističko tržište, pa i u ovom kontekstu treba valorizirati prezentaciju ove nove monografije – istaknuo je Dujmić. U bečkoj vijećnici prezentaciji knjige nazočio je i župan PGŽ-a Zlatko Komadina, ali i predstavnici Grada Beča.