Pravila u centru Opatije se krše

Prometni nered: Sve više automobila na Slatini i na ulazu u park

Marina Kirigin

Parkirani automobili na kupalištu Slatina u Opatiji / Snimila Marina KIRIGIN

Parkirani automobili na kupalištu Slatina u Opatiji / Snimila Marina KIRIGIN

Filip Vlah, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša Grada Opatije, naveo je da je iznos novčane kazne za nepropisno parkiranje 300 kuna



OPATIJA Parking politika u Opatiji, od kad je koncesioniranje javnih parkirališta preuzela gradska tvrtka Opatija 21 iz privatnih ruku, znatno je manje rigorozna.


Iako je u početku bilo velikih kritika na račun nove uspostave naplate parkinga, u posljednje vrijeme građanima Opatije izuzetno godi činjenica da se u ove zimske mjesece parkiranje radnim danom naplaćuje samo do 18 sati te da se ni u »nultoj« ni u »prvoj« zoni parkiranje ne naplaćuje vikendom i blagdanom sve od 1. prosinca do 28. veljače.


Uz to, kažu, ni prometni redari gradske tvrtke nisu toliko aktivni kako su to bili oni bivšeg koncesionara pa su se prepaid bonovi mnogima pokazali financijski vrlo isplativima.


Prometni nered




Međutim, čak i u takvim situacijama postoje oni vlasnici vozila koji si uzimaju za pravo parkirati »gdje im se stigne«. Tako ima i onih koji parkiraju na površinu kupališta Slatina ili pak na prilazu opatijskom parku Angiolina koji je sigurno jedan od turistički najposjećenijih dijelova grada.


Kolona automobila parkirana na ulazu prema Parku Angiolina / Snimila Marina KIRIGIN


Kolona automobila parkirana na ulazu prema Parku Angiolina / Snimila Marina KIRIGIN



Prometni nered, parkirana vozila u Ulici Pave Tomašića, pa čak i na ulazu u samu Kristalnu dvoranu najstarijeg opatijskog hotela Kvarner, čini se da su redovita pojava, a prema informacijama iz Grada Opatije, čak ni sankcije ne pomažu u rješavanju tog kaosa.


Filip Vlah, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša Grada Opatije, naveo je da je iznos novčane kazne za takvo parkiranje 300 kuna te da je od 2018. godine, kad je na predmetnoj lokaciji postroženo kažnjavanje, izrečena 91 prekršajno-pravna sankcija.


Na pitanje o tome je li dopušteno parkiranje na opatijskom kupalištu Slatina, Vlah odgovara da na toj plaži nema uvjeta za primjenu Zakona o sigurnosti prometa na cestama (stoga nema niti prometnog znaka zabrane zaustavljanja i parkiranja).


Samo za opskrbu


– Nadalje, ovdje se radi o motornim vozilima kojima korisnici poslovnih prostora objekata na plaži obavljaju opskrbu i objekte pripremaju za ljetnu sezonu i do sada nikada nije bilo ikakvog prigovora na takva motorna vozila. Ako bi takvih prigovora bilo, nadzor bi se postrožio radi provjera eventualnih zloupotreba, kao i mogućnost oduzimanja pojedinim korisnicima prava prolaska kroz rampu na Slatini koju mogu koristiti upravo korisnici objekata na plaži – stoji u odgovoru opatijskog pročelnika.


Takva objašnjenja mogla bi biti prihvatljiva kad bi se radilo o parkiranim dostavnim vozilima koja služe za opskrbu. Međutim, na kupalištu Slatina uglavnom se radi o parkiranim privatnim automobilima visoke klase, čiji bi vlasnici sigurno trebali imati i dovoljno novca za korištenje javnog parkirališta pod naplatom.