EU pomaže Park prirode

Projekt vrijedan 50 milijuna kuna za ljepši pogled s Učke

Srđan Brajčić

Planirana je izgradnja i opremanje Centra za posjetitelje Poklon, volontersko-informacijski centri u Rovozni, Podmaju i Lovranskoj Dragi te interpretacijski centar u nekadašnjoj školi Šušnjevica



OPATIJA »Učka 360 stupnjeva« naziv je sveobuhvatnog projekta uređenja i unapređenja infrastrukture za posjetitelje u Parku prirode Učka koji je predstavljen u Opatiji.


Prema riječima ravnatelja javne ustanove Park prirode Učka, Egona Vasilića, ukupna vrijednost projekta je gotovo 50 milijuna kuna, a čak 85 posto nepovratnog novca dat će Europska unija.


Ova velika, kapitalna investicija u Učku, koja bi trebala povećati privlačnost, raznolikost i edukacijske mogućnosti za posjetitelje, bit će gotova do konca 2020. godine.




Tijekom prezentacije pojašnjeno je da su projekt »Učka 360 stupnjeva« pokrenuli Javna ustanova Park prirode Učka s partnerima, Općinom Kršan i Udrugom BIOM, a njime su predviđeni izgradnja i opremanje Centra za posjetitelje Poklon te još četiri objekta.


Pet elemenata


Radi se o volontersko-informacijskim centrima u Rovozni, Podmaju i Lovranskoj Dragi te interpretacijskog centra u nekadašnjoj školi Šušnjevica. Ravnatelj Parka prirode Učka ističe da će ovim projektom Liburnijsko područje, ali i dio Istre dobiti novi razvojni potencijal.


– Projekt nosi svoj simbolički naziv »360 stupnjeva« ne samo zbog toga što se s Vojaka pruža prekrasan pogled u svim smjerovima, već prvenstveno zbog naše namjere da Park Prirode Učka razvijamo u svakom smislu. Drugim riječima, želimo unaprijediti sve segmente posjećivanja, ali i edukacije u sklopu Parka prirode Učka – pojasnio je Vasilić podsjetivši na to da se na ovom projektu radi već 12 godina, ali ključna je bila  2017. kad su potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava.



Prvi korak bila je ideja o tome da se nekadašnji peradarnik na Poklonu adaptira u suvremeni centar za posjetitelje. Paralelno, javna ustanova morala je riješiti brojne imovinsko-pravne odnose i ishodovati potrebne dozvole i dopuštenja.  


– Projekt »Učka 360 stupnjeva« podjeljen je na pet  ključnih elemenata. Prvi je naravno izgradnja i opremanje centra za posjetitelje Poklon. Zatim, tu je i element povećanja atraktivnosti ponude Parka prirode Učka koja bi se temeljila na prirodnoj i kulturnoj baštini. Važan element je proširenje i unapređenje edukativnih programa. Četvrti i peti element su promocija same destinacije i upravljanje – pojasnio je Egon Vasilić koji se pritom zahvalio na potpori i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike koje je također novčano podržalo projekt.


Važni partneri


Pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer ocijenio je da se Park prirode Učka ukazala jedinstvena prilika da iz europskih fondova povuče veliki novac za svoju kapitalnu investiciju.


– Ovaj projekt neće samo privući veći broj posjetitelja na Učku, već će omogućiti edukaciju o njezinim zaštićenim prirodnim vrednotama, što je posebno važno za sve stanovnike Liburnije, ali i Istarske županije. Važno je da će djeca dobiti priliku pohađati školu u prirodi i naučiti sve ono što nam pruža priroda – naglasio je Igor Kreitmeyer.


Važan partner je udruga BIOM koja je osnovana 2006. godine. Stručna suradnica ove udruge Paola Počanić Vovk  kazala je da će BIOM u sklopu ovog projekta pridonijeti stručnim znanjem o pticama, poput edukacije zaposlenika, ali i organiziranja volonterskih programa.


Zamjenik načelnika Općine Kršan Roman Carić kazao je da se ova jedinica lokalne samouprave uključila u projekt »Učka 360 stupnjeva« kako bi se široj javnosti predstavila kulturne posebnosti naselja Šušnjevica, s posebnim naglaskom na očuvanju njihovog arahaičnog vlaškog govora koji je u izumiranju. Kršan je već 2015. imao ideju da se zgrada škole u Šušnjevici pretvori u muzej Vlaški puti.