Prioritet

Program poticanja zapošljavanja mladih Opatijaca: Udruge i neprofitne organizacije sada mogu dobiti poticaje

Slavica Bakić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

U prijedlogu za 2017. godinu nisu više predviđeni poticaji za zapošljavanje mladih za rad na EU projektima jer HZZO za to daje poticaje, a ranijih godina na opatijskom području nije niti bilo zahtjeva za dodjelu poticaja za ta radna mjesta



OPATIJA Osiguravanje novih radnih mjesta za mlade i poticanje njihovog zapošljavanja i samozapošljavanja prioritet je Grada Opatije, slažu se i vladajući i oporba, pa je program poticaja zapošljavanja i razvoja poduzetništva dobio i ove godine »zeleno svjetlo« u Gradskom vijeću. Prijedlog koji je stigao pred vijećnike sadrži mjere koje se u Opatiji provode već godinama, a u odnosu na prošlogodišnji program, u ovogodišnjem nisu više predviđeni poticaji za zapošljavanje mladih u nevladinom sektoru i organizacijama socijalnih partnera za rad na EU projektima.


Novine u programu


Kako je objašnjeno, već prošle godine u sklopu mjera HZZO-a za ovu namjenu bili su predviđeni poticaji u stopostotnom iznosu bruto plaće, a osim toga, ranijih godina na opatijskom području nije niti bilo zahtjeva za dodjelu poticaja za takva radna mjesta. Međutim, od ove godine na natječaj Grada Opatije za poticanje zapošljavanja nezaposlenih osoba mogu se javiti i udruge odnosno neprofitne organizacije, što do sada nije bio slučaj. Novom odlukom precizirane su i određene situacije koje su se pojavljivale u provedbi, a odluka definira i kada je poticaje potrebno vratiti, a kada ne. Novina je da korisnik poticaja za početak obavljanja registrirane djelatnosti ne mora vraćati novac ako prestane obavljati sporedno zanimanje koje je, zbog visine ostvarenih primitaka u tekućoj kalendarskoj godini, bio obavezan od 1. siječnja iduće kalendarske godine prestati obavljati istu, te u roku od 30 dana, nastavi obavljati djelatnost upisom novog obrta.

Vijećnik HDZ-a Marko Ćorić amandmanima je zatražio povećanje svih poticaja, osobito maksimalnih iznosa kojima se tijekom godinu dana pomaže isplata plaće zaposlenima kroz ovaj program, no, taj amandman nije prošao.


Kako je objasnio Danijel Jerman, pročelnik Upravnog odjela za financije i društvene djelatnosti, ni do sada ovi poticaji nisu bili iskorišteni u cijelosti jer su plaće novozaposlenih radnika toliko niske da se ne daju niti maksimalno predviđeni iznosi. Osim toga, povećanjem iznosa moglo bi se dati manje poticaja ili bi to zahtijevalo rebalans proračuna kojima bi se ukupni iznos predviđen za potpore morao povećavati.


Rastu potpore




Proračunom za 2017. godinu za realizaciju programa poticanja zapošljavanja i razvoja poduzetništva osiguran je iznos od pola milijuna kuna, od čega se oko 210 tisuća odnosi na obveze po ugovorima zaključenim u 2016. godini. Od 2011. godine, kada je program započeo, Grad Opatija dodijelio je ukupno 104 poticaja. Prve godine bilo je dodijeljeno 11 poticaja, u 2012. i 2013. godine dodijeljeno je po deset poticaja, u 2014. godini 17, u 2015. broj poticaja narastao je na 25, dok je lani dodijeljen 31 poticaj, od čega 19 za zapošljavanje nezaposlenih, a 12 za početak obavljanja registrirane djelatnosti. Od ukupnog broja ugovorenih poticaja, 62 su izvršena u cijelosti, od čega su 43 osobe i dalje zaposlene ili obavljaju djelatnosti, a 19 osoba više nije u radnom odnosu ili ne obavlja djelatnost.