Zauzimanje stava

Prodaja paketa dionica LRH – da ili ne? Opatijski vijećnici danas o ključnoj točci za rivijeru

Aleksandra Kućel Ilić

Odluku donosi Skupština Nove Liburnije u kojoj najveći udio ima Grad Opatija. Danas Gradsko vijeće zauzima stav



OPATIJA – Danas u 17 sati u opatijskoj će vijećnici započeti sjednica Gradskog vijeća Opatije na kojoj će se raspravljati o temi koja je za Opatijsku rivijeru od strateškog značaja – o ponudi tvrtke Gitone Adriatic za preuzimanje Liburnia Riviera Hotela. Uprava Nove Liburnije, koja drži kontrolni paket od 25 posto plus jednu dionicu, primila je, naime, ponudu novog većinskog vlasnika LRH te je prije odluke koja će se donijeti na Skupštini Nove Liburnije sazvanoj za sutra na redu i važno, premda neobvezujuće stajalište Gradskog vijeća Opatije.


O tome hoće li doći do prodaje kontrolnog paketa dionica LRH ili ne, odlučivat će Skupština Nove Liburnije u kojoj su članovi Grad Opatija te općine Lovran, Mošćenička Draga i Matulji.


Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić je tijekom dosadašnjih javnih istupa naglašavao da u ovom trenutku nije vrijeme za ishitrenu prodaju dionica s obzirom na stratešku važnost ove najjače hotelske kompanije na Rivijeri, a stav Grada Opatije je u ovoj priči presudan. Kakvu odluku donese Skupština Nove Liburnije, takva će u ovom trenutku biti konačna odluka, bez obzira na stavove predstavnika liburnijskih općina. Zasad je neobvezujuću odluku o tome da bi dionice ipak trebalo prodati donijela tek Općina Lovran jer, kako navode, »Nova Liburnija nema utjecaja na poslovanje LRH«. Općina Mošćenička Draga, slično kao i gradonačelnik Opatije, u ovom trenutku smatra da će do eventualne prodaje moći doći tek u budućnosti, kada se utvrde ozbiljnost i namjere novih vlasnika. Najmanji udio ima Općina Matulji koja je također svjesna da će biti presudan stav Grada Opatije jer u Novoj Liburniji ima više od 71 posto udjela te će Matuljci poštovati opatijsku odluku.




Novu Liburniju su 2007. godine osnovali Grad Opatija, s najvećim udjelom, te općine Lovran, Mošćenička Draga i Matulji. Nova Liburnija u ovom trenutku ima 75.661 dionicu LRH, ponuda Gitone Adriatica iznosi 4.761,17 kuna po dionici, što znači da bi u slučaju da se ponuda prihvati, Novoj Liburniji bilo isplaćeno oko 360,2 milijuna kuna. Kad bi Nova Liburnija odlučila prodati kontrolni paket dionica, više od 70 posto novca dobio bi Grad Opatija, Općina Lovran oko 23 posto, Mošćenička Draga 3,4 posto, a Matulji 1,5 posto.