Seminar u Palaceu

Primorsko-goranski vatrogasci u Opatiji uče koristiti informatički sustav NICS

P. N.

Na seminaru - radionici sudjeluje četrdesetak sudionika iz Hrvatske, a s njima je i po dvoje sudionika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije

Na seminaru - radionici sudjeluje četrdesetak sudionika iz Hrvatske, a s njima je i po dvoje sudionika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije

Ovo osposobljavanje primorsko-goranskih vatrogasaca u Opatiji, uvod je u veliku međunarodnu vježbu Mehanizma civilne zaštite Europske unije



Organiziranje, kooordiniranje i zapovijedanje operativnim snagama, angažiranih u rješavanju hitnih situacija, akcidenata ili katastrofalnih događaja, predstavlja značajan izazov za odgovorne osobe u hitnim službama.


Za prevladavanje tih izazova neophodna je učinkovita suradnja svih službi uključenih u događaj, pravovremena distribucija svih informacija i podrška u odlučivanju u različitim sustavima upravljanja, na različitim platformama koje koriste službe.  


Kako bi olakšala taj iznimno zahtjevan i odgovoran posao, Američka uprava domovinske sigurnosti, znanosti i tehnologije, u suradnji s Massachusetts Institute of Technology Lincoln Laboratory i kalifornsijskim odjelom šumarstva i zaštite od požara, razvila je sustav NICS – Next-Generation Incident System.





U organizaciji Sektora za vatrogastvo, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, u Grand hotelu Palace, u Opatiji, 11. i 12. prosinca 2018.g., ključno osoblje vatrogasnih postrojbi Opatije, Krka i Rijeke koje sudjeluje u upravljanju vatrogasnim intervencijama, obučava se za korištenje ovog naprednog informatičkog sustava za upravljanje u kriznim situacijama.


Vrijednost NICS-a je u tome što korisnike sustava, u realnom vremenu, “poslužuje” informacijama o terenu, vremenskoj situaciji, fotografijama snimljenim iz zraka, trenutnom rasporedu snaga na terenu, pozicijama vozila, kritičnoj infrastrukturi i slično.


NICS, vatrogasci,


NICS, vatrogasci,



Pomoću Geografskog Informacijskog Sustava – GIS, NICS sve navedene informacije integrira u on-line kartu koja je dostupna svim službama uključenim u rješavanje krizne situacije.  


Svi se novi podaci sinkrozniziraju putem mrežne suradnje čime je omogućen jedinstven pogled na sve aktivnosti, olakšana suradnja i omogućeno brže donošenje ključnih odluka u upravljanju katastrofama.


 


Ovo osposobljavanje primorsko-goranskih vatrogasaca u Opatiji, uvod je u veliku međunarodnu vježbu Mehanizma civilne zaštite Europske unije. Vježba će se, prema najavama, održati na Cresu, u prvom tjednu travnja 2019. godine.



Najavljeno je sudjelovanje međunarodnih vatrogasnih snaga iz Španjolske, Francuske, Austrije, Bugarske, Grčke, Slovenije i Hrvatske. Riječ je o terenskoj vježbi gašenja požara šuma, a vježba će bez prekida trajati 76 sati.


 


Na seminaru – radionici sudjeluje četrdesetak sudionika iz Hrvatske, a s njima je i po dvoje sudionika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.


Osim vatrogasaca tu su i pripadnici MORH-a, MUP-a te pripadnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje RH. Organizator seminara i radionice je Državna uprava za zaštitu i spašavanje. 


NICS, vatrogasci,


NICS, vatrogasci,