Oglasio se Sektor pravnih i kadrovskih poslova

Prije odlaska Šehanović obećao radnicima LRH veće plaće – od sljedeće godine

Marina Kirigin

Iz uprave LRH nakon dugo vremena stiglo očitovanje / Foto Marin ANIČIĆ

Iz uprave LRH nakon dugo vremena stiglo očitovanje / Foto Marin ANIČIĆ

Predsjednik Uprave na posljednjoj sjednici Nadzornog odbora LRH d.d. održanoj u svibnju ove godine, jasno iznio stav članovima Nadzornog odbora, između ostalih i predstavniku radnika u Nadzornom odboru, koji je sudjelovao na istoj sjednici, da će se u sljedećoj poslovnoj godini povećati plaće radnicima u društvu LRH d.d. sukladno financijskim analizama koje je potrebno pri tome izvršiti – stoji u priopćenju Željka Borića



OPATIJA Na »otvoreno« pismo Sindikata koji djeluju u LRH-u, a koje je prethodilo odlasku predsjednika Uprave ove tvrtke Igora Šehanovića, uz bonus veći od 14 milijuna kuna, osvrnuo se Željko Borić, direktor Sektora pravnih i kadrovskih poslova u LRH-u.


– Predsjednik Uprave g. Igor Šehanović isto pismo u cijelom svojem sadržaju demantira, izuzev dijela u kojem se navodi da su sindikalni predstavnici tražili povećanje plaća, no tada nisu istakli konkretan zahtjev koliko povećanje plaća traže, navodeći kao argument povećanje plaća radnika u većim hotelskim kućama u Istri. Od njih je zatraženo da argumentiraju ili da dostave analize povećanja i visine plaće u tim hotelskim kućama u usporedbi s plaćama radnika u LRH d.d.. No do danas sindikalni predstavnici nisu dostavili niti analizu niti bilo kakvu argumentaciju svojeg zahtjeva.


Što se tiče postojećih materijalnih prava radnika, ističe se da društvo LRH d.d. poštuje sva materijalna prava utvrđena Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom LRH d.d., pa i više od toga. Pa tako se redovno isplaćuje božićnica svake godine u iznosu od 2.500 kuna neto, dar u naravi u iznosu od 400 kuna za Uskrs te dar djetetu svakog radnika do 15. godine života djeteta u iznosu od 600 kuna neto.




Od 1. studenoga 2011. godine, poslodavac redovno isplaćuje nagradu za radnika mjeseca i radnika godine i s tog naslova je do 10. lipnja ove godine poslodavac isplatio bruto iznos od 1.034.478,23 kune. Naglašavamo da ova nagrada nije utvrđena Kolektivnim ugovorom LRH-a, već je to isključivo odluka poslodavca da nagradi najbolje radnike u društvu. Navedena nagrada za radnika mjeseca je u ovoj poslovnoj godini povećana s 2.000 kuna neto na 4.000 kuna neto, odnosno nagrada radnika godine će se dodjeljivati od ove godine posebno za radnike, posebno za voditelje (umjesto samo za radnika godine kao dosad) i to u iznosu od 15.000 kuna neto posebno za radnika godine, posebno za voditelja godine, umjesto dosadašnjih 8.000 kuna neto.


Osim navedenog, poslodavac je sukladno Kolektivnom ugovoru ugostiteljstva povećavao svake poslovne godine plaće radnicima, ovisno o povećanju u navedenom Kolektivnom ugovoru, pa je tako i za ovu godinu od 1. travnja povećao plaće radnika za 3 posto.


Poslodavac je ove godine povećao i standard sezonskih radnika na način da je osigurao dva besplatna obroka, umjesto jednog dosadašnjeg, te omogućio besplatan smještaj istih radnika. Također su i poboljšani uvjeti smještaja sezonskih radnika kao npr. u Vili Medvejica te u zgradi u Ulici J. Rakovca 7 u Opatiji. Za jesen ove godine planira se uređenje vile Marine u Lovranu i bivše Centralne praonice također u Lovranu, čime će se dobiti dodatne i potpuno nove smještajne jedinice za smještaj sezonskih radnika.


Isto tako se ističe da je poslodavac ove godine sklopio ukupno 176 ugovora o radu sa sezonskim radnicima na razdoblje od 9 mjeseci, iako u hotelima nije bila poslovna potreba ranijeg zapošljavanja, čime su neprijeporno, za povećano razdoblje faktično povećane plaće sezonskim radnicima (pa tako umjesto da rade 6 mjeseci, radit će 9 mjeseci).


Poslodavac provodi analize plaća radnika, te je u skladu s prvim analizama Predsjednik Uprave na posljednjoj sjednici Nadzornog odbora LRH d.d. održanoj u svibnju ove godine, jasno iznio stav članovima Nadzornog odbora, između ostalih i predstavniku radnika u Nadzornom odboru, koji je sudjelovao na istoj sjednici, da će se u sljedećoj poslovnoj godini povećati plaće radnicima u društvu LRH d.d. sukladno financijskim analizama koje je potrebno pri tome izvršiti – stoji u priopćenju Borića.