Razgovor

Predsjednik GO SDP-a Opatije Viktor Peršić: ‘Jedini koji sramoti stranku je Dujmić’

Slavica Bakić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Dujmić se okrenuo opciji koja mu jedina teoretski otvara mogućnost da možda, ipak, bude gradonačelnik. I da bi joj pojačao šanse, odlučio je napasti SDP, ali SDP Opatije nije ničija »prćija«, a neće ni biti

OPATIJA Jedna od najprozivanijih osoba za ono što se događa u Opatiji ovih dana je predsjednik Gradskog odbora SDP-a Viktor Peršić. Aktualni gradonačelnik Ivo Dujmić je odluku da istupa iz SDP-a obrazložio argumentima kako SDP u Opatiji nije više SDP koji je stvarao i bio njegovim članom, da to više nije SDP koji je s njim pobjeđivao na lokalnim izborima te je naveo da trenutačno vodstvo opatijskog ogranka SDP-a nema njegovu osobnu i profesionalnu podršku, kao ni podršku većeg dijela članstva SDP-a. Vi ste predsjednik opatijskog SDP-a.

Kako komentirate Dujmićev izlazak iz stranke i njegove razloge?


– Prvo, to sigurno nisu pravi razlozi zbog kojih je istupio iz SDP-a, jer da jesu, onda su valjda ti razlozi, ako su realni, postojali i ranije, pa je rezolutni Dujmić tako mogao istupiti recimo još 2010. ili 2013. godine. Trenutačno vodstvo opatijskog SDP-a »de facto« je identičnog sastava zadnjih sedam godina, a bilo je slično i prije. Dakle, SDP je isti sada i onda kada je Dujmića isticao kao kandidata za gradonačelnika Opatije na izborima 2009. i 2013. godine.


Ničija »prćija«


Međutim, Ivo Dujmić istupio je iz SDP-a baš sada. Nakon što je SDP objavio da će kandidat za gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima 2017. u Opatiji biti Fernando Kirigin. A SDP je to napravio nakon što je prije izbora 2013. u dogovoru s Dujmićem kreirao izbornu strategiju prema kojoj je Dujmić bio kandidat na izborima 2013. uz svesrdnu pomoć i infrastrukturu stranke, uz dogovor da u ovom ciklusu palicu preda Kiriginu.




Ista logika kaže da je očito da je Dujmiću SDP bio dobar kada je on bio kandidat za gradonačelnika. Sada, kada je jasno da neće biti, okrenuo se opciji koja mu jedina teoretski otvara mogućnost da možda, ipak, bude. I da bi joj pojačao šanse, odlučio je napasti SDP. To ne govori o stranci, to govori o njemu kao osobi.


Dujmić tvrdi da je SDP Opatije odluku da podrži Kirigina kao kandidata stranke na predstojećim izborima za gradonačelnika Opatije donio, a da se prethodno nije konzultirao sa članstvom stranke?


– Ma gledajte, SDP Opatije nije ničija »prćija«, a neće ni biti. Donijeli smo odluke sukladno Statutu stranke i na isti način kako smo odluke donosili i ranije, kad je kandidat za gradonačelnika Opatije bio Dujmić. Dogovor je dogovor. Ako smo se nešto dogovorili, mi se toga pridržavamo.


Dujmić očito ne. Međutim, činjenica je da je Dujmić zadnjih godina izbjegavao konzultacije sa SDP-om, osobito ako bi se one odnosile na ključne odluke u političkom smislu što ih kao gradonačelnik donosi, a koje se i te kako reflektiraju na stranku. Zbog toga je trpio rejting stranke. Stalno smo bili fokusirani na amortizaciju golemih udaraca na stranku u javnosti, a naravno da oporba koja bi dobila situaciju serviranu na pladnju i kojoj je zadaća da to iskoristi, onda bi u Gradskom vijeću »rešetala« prozivkama SDP i aktualnu vlast.


Gradonačelnikov glavni argument obrane bio je da je stranka tako odredila, premda je zapravo bila riječ o njegovim jednostranim odlukama, o kojima je izbjegavao prethodno konzultirati tu istu stranku, o kojoj sada kada je napušta govori u patetičnom tonu. U stvari, načinom na koji se ponio prema SDP-u činom istupanja iz stranke i tajmingom koji je odabrao za to, Dujmić je svima nacrtao do čega mu je stalo, kako donosi odluke i čime su one motivirane. Da bi to bilo probavljivo, napao je SDP.


Poanta vladanja


On smatra da je uspješno vodio Grad, a vodstvo stranke proziva za odnos kojim je njemu osobno, ali i stranci nanesena – sramota.


– Naravno da je uspješno vodio Grad kada je iza sebe imao podršku stranke i koalicije koji imaju većinu ruku u Gradskom vijeću. To i jest poanta vladanja. No, osim što to konstatira, čime zapravo Dujmić potkrepljuje tvrdnje da je stranka imala odnos koji bi bio sramotan prema njemu? Time što ga je SDP podržao kao kandidata za gradonačelnika 2009. godine?


Ili što je to isto SDP učinio i na izborima 2013. godine? Ili time što je izigrao dogovor u kojem je sam sudjelovao, optuživši javno pritom stranku da ga je osramotila? Ne znam kako bi takvo ponašanje nazvali politički analitičari, ja sam ipak samo doktor medicine po struci. Mogu samo nagađati. Realno, jedini koji nanosi sramotu, a time štetu stranci, u stvari je Ivo Dujmić. On je scenu napuštanja stranke odigrao u maniri provincijskog vodvilja, a sve zbog dogovora koji je sam predložio 2013. godine.


Tada mu je očito odgovarao taj scenarij. Mislio je da će ga izigrati kroz četiri godine. Ali vjerojatno nije uspio. Jedino s čime se slažem s Dujmićem jest tvrdnja da ovo više nije SDP koji je on stvarao. Naime, to je točno: članstvo se povećalo za 100 posto otkako Dujmić više nije na čelu opatijskog ogranka.


Imate li podršku vrha SDP-a?


– SDP Opatije donio je odluke na legitimnim tijelima ogranka na identičan način i 2009. i 2013. i 2017. o tome koga podržava kao kandidata za gradonačelnika. Jedina razlika je što sada više to nije Ivo Dujmić. Rezultat: njegovo istupanje iz stranke uz prozivke da SDP nanosi sramotu stranci. Pametnome dosta. U Gradskom odboru ima devet članova, od kojih je samo jedan dao glas za Ivu Dujmića, a pogađate, to je bio njegov glas.


SDP Opatije je uvjeren u pobjedu na predstojećim lokalnim izborima?


– Da. Radi se o tome da je SDP percipiran kao snažna politička snaga u Opatiji, ali i da mu zahvaljujući Kiriginu kao kandidatu za gradonačelnika raste koalicijski potencijal. To i jest bio jedan od glavnih razloga zbog kojeg je 2013. godine donesena odluka. Bili smo tada suočeni s činjenicom da SDP na ovom terenu gubi vitalne i prirodne političke partnere, poput IDS-a.


Gledajte, vrijeme se ne može zamrznuti zato što tako odgovara pojedincu. Ono neumitno teče. Na nama je da se prilagodimo. Stranke u demokratskom životu to trebaju raditi s punom odgovornošću prema sadašnjosti i budućnosti. Čvrsto stojim iza toga da opatijski SDP to upravo radi.