Stara dama

(Pre) izgrađenost u užem centru: Ogorčeni stanari u Opatiji strahuju zbog izgradnje “mastodonta”

Marina Kirigin

Predstavnik stanara zgrade Ervin Kučić upozorava na mnoge propuste u projektu  / snimio  S. JEŽINA

Predstavnik stanara zgrade Ervin Kučić upozorava na mnoge propuste u projektu / snimio S. JEŽINA

Prema projektu, između pet stambenih zgrada, na površini od 1.400 »kvadrata«, trebao bi biti izgrađen poslovno-stambeni objekt tlocrtne površine od 350 »kvadrata«, a najveći je problem, kažu ogorčeni stanari, što je predviđena i podzemna garaža s 19 parkirališnih mjesta, svega metar od njihove zgrade



Suvlasnici stambene zgrade na adresi Nova cesta 101 u Opatiji protive se izgradnji poslovno-stambene građevine u njihovoj blizini. Riječ je o investiciji Marka Tolića na k.č. 884 k. o. Opatija u užoj jezgri grada, na već gusto izgrađenom području, koja bi prema riječima stanara trebala biti mastodont koji bi mogao naštetiti statici okolnih objekata, pa tako i njihove kuće koja je pritom najugroženija jer se nalazi iznad navedene čestice.


Prema projektu, između pet stambenih zgrada, na površini od 1.400 »kvadrata«, trebao bi biti izgrađen poslovno-stambeni objekt tlocrtne površine od 350 »kvadrata«. Stanari navedene zgrade, koji su već ranijih godina imali problema sa statikom kuće, traže da se ne izda građevinska dozvola investitoru za objekt takvih gabarita. Isto tako skreću pažnju na nekoliko učinjenih propusta. Kažu da nisu bili pozvani na raspravu zakazanu 7. rujna ove godine u postupku izdavanja građevinske dozvole pa im time nije bilo moguće izvršiti uvid u spis predmeta. Tvrde kako će se izgradnjom navedenog objekta zakloniti pogled i smanjiti vidljivost te doći do pada vrijednosti njihove nekretnine. Napominju da je pristupna cesta za navedenu građevinski česticu, koja je nekoć bila »oranica«, presjekla javni put.


Nesiguran teren


– Ne želimo da se tu gradi mastodont i želimo spriječiti izdavanje građevinske dozvole. Na ovoj lokaciji, na već itekako izgrađenom području Opatije, trebao bi se graditi objekt tlocrtne površine 350 »kvadrata«, 30 metara širok, deset metara dubok i 13 metara visok. Međutim, kao najveći problem predviđen projektom vidimo gradnju podzemne garaže s 19 parkirnih mjesta koja bi mogla opasno ugroziti statiku našeg objekta jer dolazi na svega metar od naše zgrade – objašnjava predstavnik stanara zgrade na adresi Nova cesta 101 Ervin Kučić, a suvlasnica u navedenoj zgradi dodaje kako su sedamdesetih godina prošlog stoljeća, nakon nekoliko potresa, morali učvrstiti statiku kuće zbog terena na kojem se nalazi. Stanari navode kako je pristupna cesta za investiciju omogućena preko dijela nekadašnjeg terena Komunalca, zbog čega je premješten portun na ulazu u vodospremu danas Liburnijskih voda. Navode i kako je zbog pristupne ceste, koja će moguće jednog dana biti i ograđena, presječen javni put.




– Bili smo i u Uredu za urbanizam gdje su nam savjetovali da tražimo da se izvrši geomehaničko istraživanje tla. Smatramo da bi investitor trebao to učiniti prije no što zatraži građevinsku dozvolu – govori Kučić koji za ovu situaciju krivi one koji su radili urbanistički plan grada Opatije i na već skučenom prostoru dozvolili novu gradnju za koju s obzirom na njezine gabarite i garažu ne postoji adekvatan pristupni put i odgovarajuće prometno rješenje.


Zašto je dozvoljena nova, velika gradnja na navedenoj čestici u prostoru grada u kojem već postoji visoka gustoća izgradnje? Kada je »oranica« pretvorena u građevinsko zemljište? Zašto je dozvoljeno da pristupna cesta prolazi preko javnog puta? Hoće li se što poduzeti s obzirom na to da stanari tvrde da bi mogla biti ugrožena statika kuće? – pitanja su na koja je odgovor dao pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Opatije Zdenko Tupanjac.


Grad nenadležan


– Grad Opatija nema utjecaja na način pozivanja stranaka u postupcima izdavanja akata za gradnju, već isto provodi nadležno tijelo sukladno zakonskim ovlastima, te se zbog toga treba obratiti Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša PGŽ-a, Ispostava Opatija. U postupcima izdavanja građevinskih dozvola se sukladno Zakonu o građenju određuje potreba provedbe geotehničkih istražnih radova, odnosno izrade odgovarajućih elaborata, za što su prije svega odgovorni projektanti. Dakle, isto nije u nadležnosti Grada Opatije. Također je potrebno reći da su svi sudionici u građenju dužni voditi brigu da se radovi izvode na način da ne ugrožavaju živote i zdravlje ljudi, kao ni stabilnost susjednih zemljišta i građevina. Na predmetnoj građevnoj čestici dozvoljena je izgradnja građevine pod istim uvjetima kao i na svim drugim lokacijama koje u predmetnom planu nose oznaku M1 ili M2, dakle na ovom zemljištu nije određena posebna iznimka. Ova »oranica« pretvorena je u građevinsko zemljište puno prije nego što je donesen ovaj urbanistički plan uređenja. Na predmetnoj građevnoj čestici bila je dozvoljena izgradnja i temeljem Izmjena i dopuna Provedbenog urbanističkog plana dijela Opatije koji je donesen još 1998. godine. Predmetnim planom na isti način je bio riješen i pristup građevne čestice na javnu površinu s gotovo identičnim oblikom građevne čestice – piše u odgovoru koji potpisuje pročelnik Zdenko Tupanjac.