Bolje od 2013.

Porast noćenja podebljao prihod TZ-a grada Opatije

Marina Kirigin

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Financijsko izvješće za 2014. godinu usvojeno je na ožujskoj sjednici opatijskog Turističkog vijeća gdje je pohvaljen rad aktualne direktorice Suzi Petričić



OPATIJA Prihodi Turističke zajednice Grada Opatije u 2014. godini iznose 8,6 milijuna kuna, što je 9 posto više od planiranih i za čak 27,5 posto više u odnosu na ostvarene prihode u 2013. godini. Na račun boravišne pristojbe uprihodilo se 4,4 milijuna kuna, što je 4,6 posto više od plana i 2,3 posto više u odnosu na ostvarenje u 2013. godini.


Iz osnova turističke članarine uprihodovano je 1,1 milijun kuna, što je također 6,9 posto više u odnosu na plan i 1,5 posto manje u odnosu na ostvarenje u 2013. godini. Prihodi ostvareni od programskih aktivnosti ostvareni su u iznosu od 3,9 milijuna kuna, što čini respektabilno povećanje od čak 64,5 posto u odnosu na ostvarene u 2013. godini.    – Ključni segmenti povećanja prihoda u 2014. godini su: povećanje fizičkog broja noćenja, udruživanje sredstava s HTZ-om, TZ Kvarnera i turističkim zajednicima Opatijske rivijere te s gospodarskim subjektima za realizaciju zajedničkih aktivnosti (nastupi na sajmovima, prezentacije, studijska putovanja, marketinške aktivnosti…), kandidiranje na javne natječaje za sufinanciranje projekata i manifestacija od strane HTZ-a i TZ-a Kvarner, obilježavanje 170 godina turizma u Opatiji za što su potpore dali Grad Opatija, Zagrebačka banka, TZ Kvarner i Atlas, domaćinstvo Dana hrvatskog turizma, a naplaćeno je i potraživanje iz 2013. godine prema EU fondovima u iznosu od 447.500 kuna – objasnila je direktorica turističkog ureda Suzi Petričić na posljednjoj sjednici Vijeća.   


Park Angiolina, obalno šetalište, Portić i park oko Umjetničkog paviljona Juraj Šporer tijekom iduća tri mjeseca odzvanjat će glazbom. Od početka ožujka do kraja svibnja na svim navedenim lokacijama svakog vikenda i praznicima gosti Opatije i Opatijci moći će uživati u atraktivnoj muzičkoj kulisi, u kojoj će se zasvirati melodije tipične za »Kraljicu Jadrana«. Slušat će se skladbe poznatih izvođača vezanih uz Opatiju i opatijske festivale, ali i ambijentalna i zabavna glazba koja će dodatno obogatiti doživljaj boravka u najpoznatijem gradskom parku. Ovaj novi program Turističke zajednice Grada Opatije upotpunit će i niz ostalih događanja koja će se u Opatiji održati tijekom proljeća, među kojima su aktivni programi u sklopu manifestacije Ožujak – oaza wellnessa, Uskrs u Opatiji, Festival kave i Gourmet priča Opatijske rivijere, rečeno je na sjednici Turističkog vijeća Opatije.





U 2014. godini ostvareni su rashodi u iznosu od 7,6 milijuna kuna, što je 16,6 posto više u odnosu na ostvarene prihode u 2013. godini i 1,3 posto manje od plana rashoda za 2014. godinu.


U prosincu prošle godine bilo je planirano prenošenje viška prihoda u iduću godinu u iznosu od 146.000 kuna, međutim, stvarni prijenos viška u 2015. godinu iznosi 971.700 kuna što je najvećim dijelom rezultat naplate potraživanja iz 2013. godine od međunarodnih fondova te ostvarenja većeg prihoda od boravišne pristojbe i turističke članarine od plana, obrazloženo je opatijskim turističkim vijećnicima, na što su oni pohvalili rad ureda TZ-a Opatija i direktoricu Suzi Petričić.


   Za administrativne rashode u 2014. godini izdvojeno je 1,8 milijuna kuna, nešto manje od plana, od čega rashodi za radnike ureda iznose 1,3 milijuna. Za manifestacije je izdvojeno 3,2 milijuna kuna, a na online i offline komunikaciju gotovo 800.000 kuna. Za sajmove, studijska putovanja i posebne prezentacije otišlo je 336.000 kuna, a na interni marketing 85.800 kuna, stoji u financijskom izvješću TZ-a grada Opatije za 2014. godinu.