Turistički puls

Ponuda bi ovaj put mogla nadmašiti potražnju: Interes za ljeto u Opatiji manji je nego lani

Marina Kirigin

Predsezona u Opatiji u znaku optimizma, no kakvo će biti turističko ljeto, još je neizvjesno / Snimio Marin ANIČIĆ

Predsezona u Opatiji u znaku optimizma, no kakvo će biti turističko ljeto, još je neizvjesno / Snimio Marin ANIČIĆ

Prema podacima kojima raspolaže predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja Grada Opatije Mirko Bulić, samo na području Opatije u 2018. godini u privatnom smještaju bilo je tisuću kreveta više u odnosu na godinu ranije



OPATIJA Bliži se sredina travnja, a naši su kapaciteti za ovo ljeto gotovo prazni. U ovo doba prošle godine već smo u tri ljetna mjeseca imali popunjenost od oko 70 posto, a sada je to upola manje. Buking je jako spor, a bojimo se da je to nagovještaj jedne loše ljetne turističke sezone – riječi su privatnog iznajmljivača s Opatijske rivijere čiju su priču potvrdili i predstavnici turističkih agencija, udruga koje rade u turizmu, ali i sami privatni iznajmljivači.


Situacija koja je još daleko od alarmantne, ali dakako upozoravajuća, nije karakteristična samo za Opatijsku rivijeru, već i za cijelu Hrvatsku. Naučeni na dobre godine koje su prethodile, veliku potražnju koja je dizala cijene smještaja, nova situacija mnoge je zabrinula.


Otvaranje istočnih tržišta, posebice onog Turske, zemlje koja subvencionira letove, ali i nudi nešto jeftiniju turističku uslugu, dovelo je do pada potražnje za ljetovanje u Hrvatskoj. Istovremeno, cijene turističkih proizvoda i usluga u Hrvatskoj ostale su iste ili čak možda i neznatno narasle, pa mnogi smatraju kako će ih ove godine ipak trebati spustiti.


Turska povoljnija




– Razgovarala sam sa sestričnom koja živi u Njemačkoj. Pitala sam je zašto ne dođe na ljetovanje u Hrvatsku, na što mi je odgovorila da je dolazak u Hrvatsku previše košta, da se do Hrvatske mora voziti autom deset sati, a da joj je let za Tursku jeftiniji i naravno kraće traje. Rekla mi je: »Tamo sam za dva sata, a ljetovanje će me manje koštati«, govori privatna iznajmljivačica.


U turističkim agencijama telefoni ne prestaju zvoniti. Međutim, ne zovu potencijalni gosti, već pritisak stvaraju privatni iznajmljivači. Zovu s pitanjem »kada ćete mi poslati goste«, a u agencijama tvrde da je interesa za ljetovanje manje. S druge strane, privatni smještaj je »nabujao«.


Prema podacima kojima raspolaže predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja Grada Opatije Mirko Bulić, samo na području Opatije u 2018. godini u privatnom smještaju bilo je tisuću kreveta više u odnosu na godinu ranije.


Mirko Bulić, predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja Grada Opatije, snimio Marin ANIČIĆ


Mirko Bulić, predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja Grada Opatije, snimio Marin ANIČIĆ



VIŠE MOŽETE PROČITATI U TISKANOM IZDANJU!