Rekapitulacija

Politika olakog dijeljenja novca stigla na naplatu: Analizirali smo uzroke krize u Opatiji

Srđan Brajčić

snimio Marin Aničić

snimio Marin Aničić

Opatija je počela stršati iznad turobnog hrvatskog prosjeka po životnom standardu, za što je dobila i nagrade. U neku ruku, naizgled, postala je oaza kvalitetnog života, ali - sudbinu političkog života odredila joj je - kriza u Italiji. Zajednica Talijana se povukla iz projekta gradnje vrtića...



OPATIJA – Počeci opatijske financijske krize koji su doveli do toga da gradonačelnik Ivo Dujmić donese nepopularnu odluku o tome da obustavi isplatu svih demografskih, socijalnih i gospodarskih potpora iz proračuna, što će najviše pogoditi umirovljenike i roditelje, sežu u daleku prošlost. No ako treba tražiti neki posebno važan period, nije na odmet podsjetiti na predizborna obećanja s početka 2017. godine, kad su se sve političke opcije u Opatiji nadmetale u tome tko će biračima dati više socijalnih, demografskih i drugih prava koja će popraviti njihov život.


Naravno, u pozadini tog licitiranja s javnim novcem bila je borba za opatijsku izvršnu vlast, u kojoj su najviše šansi za uspjeh imala dva SDP-ova kadra – Ivo Dujmić i Fernando Kirigin. Nemogućnost da postignu suglasje oko toga tko od njih ima veća stranačka prava da bude kandidat SDP-a za gradonačelnika Opatije na lokalnim izborima 2017. godine, Dujmić je revoltirano napustio partiju i postao tobože nezavisni kandidat.


To je dovelo do toga da se biračko tijelo Opatije rasulo i podijelilo u dva tabora, ali koja su podjednako sklona lijevim političkim opcijama, dakle na tabor za Ivu Dujmića, odnosno za Fernanda Kirigina. Tada je posve bilo jasno da Opatiju, kao sredinu koja naginje lijevom svjetonazoru, čekaju vrlo neizvjesni izbori za izvršnu vlast, u kojima će odlučivati svaki glas. Prema tome, naprosto je bilo politički oportuno, ali i neodgovorno nuditi biračkom tijelu – brda i doline.




Istovjetni društveni pogledi i shvaćanje potreba lokalnog stanovništva, odnosno, s druge strane, neizvjesnost političke utakmice, doveli su do toga da su se predizborni programi nezavisnog Dujmića i SDP-ovog Kirigina poklapali gotovo u cijelosti. Drugim riječima, razlikovali su se samo u nijansama i nekim ciframa, pa nije čudno da je Dujmić pobijedio Kirigina s razlikom od svega 50 glasova. Tu prevagu navodno su mu donijeli glasači HDZ-a.


Poticaji – 10 milijuna


Kako god bilo, Dujmić je obnovio svoju funkciju opatijskog gradonačelnika i dobio potporu HDZ-a, ali je u svom trećem mandatu ostao bez ključne podrške u predstavničkom tijelu koju je osam godina imao zahvaljujući discipliniranošću vijećnika svoje bivše stranke i njihovih partnera. Političke okolnosti su se međutim promijenile, pa su političku većinu formirale stranke SDP, HSU, Akcija mladih, IDS i HNS koji je u međuvremenu u Opatiji postao Unija Kvarnera.


S obzirom na činjenicu da su se predizborni programi Dujmića i takozvane SDP-ove koalicije poklapali u hvalevrijednoj ideji o tome da se s ulaganjem u demografiju, gospodarstvo i socijalu može podignuti kvaliteta života u Opatiji, napravljen je navodno prosperitetni proračun za 2018. godinu koji je potom aklamacijom prihvaćen u Gradskom vijeću. A poticajne mjere koje su građani Opatije dobili putem proračuna za 2018. godinu, popele su se na fascinantnih 10 milijuna kuna.


Nadaleko u Hrvatskoj odjeknula je dakako opatijska odluka o tome da Grad s 10 tisuća kuna nagradi roditelje za njihovo prvo dijete. Za svako slijedeće dobivaju još 5.000 kuna. Jednako tako, može se izdvojiti pogodnost da roditelji u novoizgrađenom vrtiću Punta Kolova plaćaju smještaj samo svom prvom djetetu, i to socijalnih 650 kuna.


Osnovnoškolci imaju besplatne udžbenike, a srednjoškolcima lokalna samouprava sa 750 kuna financira knjige. Opatijski umirovljenici s primanjima manjim od tri tisuće kuna, stekli su pravo na to da im se iz proračuna isplati 500 kuna i na Božić i na Uskrs, ali i na sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja sa 840 kuna. Poduzetnici i obrtnici dobili su čitav set visokih poticaja, ugostiteljima je Grad ukinuo porez na potrošnju…

Opatija je počela stršiti iznad turobnog hrvatskoj prosjeka po životnom standardu, za što je dobila i neke nagrade. U neku ruku, naizgled, postala je oaza kvalitetnog života, grad u kojem je dobrohotna i složna lokalna politika odagnala političke ambicije kako bi svim svojim građanima omogućila povlastice na razini skandinavskih zemalja. Možda bi tako ostalo do danas, da nekim slučajem nije buknula još jedna parlamentarno-financijska kriza u susjednoj Italiji koja će umnogome odrediti sudbinu političkog života u Opatiji.


Naime, Zajednica Talijana ostala je navodno bez značajnog dijela prihoda koje je dobivala od svoje države, pa se pod skužom novčane oskudice i štednje povukla iz projekta izgradnje Dječjeg vrtića Punta Kolova koji je koštao oko 43 milijuna kuna. Talijanski partner trebao je osigurati 26 posto ili 11 milijuna kuna.


Raspad bajke


Gradonačelnik je olako prešao preko takve odluke Zajednice Talijana, a njihov novac odlučio je nadomjestiti tako što će građane Opatije zadužiti za novih 20 milijuna bankovnog kredita. To je zapravo bio ključan događaj za raspad opatijske financijske bajke. Naime, odluka Talijana da se povuku iz izgradnje vrtića, otvorila je niz financijskih i pravnih pitanja na koja gradonačelnik Ivo Dujmić nije dao dovoljne dobre dogovore, a kao kapetan broda je trebao snositi i odgovornost.


U prvom redu, građane, ali i veći dio Gradske vijećnice zanimalo je kakve to poslovne ugovore Dujmić sklapa u ime Opatijaca, da supotpisnik od njih može odustati olako, bez ikakvih pravnih posljedica. Što li pak piše u svim ugovorima o izgradnji dvorane Marino Cvetković ili Centra Gervais? Jednako tako, otvorilo se pitanje – gdje je otišao novac koji je Grad Opatija zaradio od prodaje dionica Liburnia Riviera Hotela, Hoteli Cavtat. Naime, Dujmić je tvrdio da će većina od gotovo 50 milijuna kuna zarađenog novca otići u izgradnju vrtića, da bi situacija danas bila posve suprotna, pa za zgradu Punta Kolova nedostaje oko 23 milijuna kuna koje Grad mora pronaći u 2018.


Trener je odgovoran


Međutim, problemi s financiranjem vrtića, samo su otvorili Pandorinu kutiju opatijskih dubioza u proračunu koji je očito sagrađen na predizbornoj retorici lakog dijeljenja novca, po principu šakom i kapom, dok istovremeno opatijski prihodi stagniraju, neki čak opadaju ili su potpuno ukinuti na prijedlog gradonačelnika, poput spomenutog poreza na potrošnju.


I da je nekim slučajem postignuto političko suglasje u Vijeću da se Opatija zaduži za još jedan komercijalni kredit, kako bi proračun nekako podmirio sve one koji su na njega zakačeni u proteklih godinu i pol dana, slični financijski problemi vjerojatno bi buknuli u bliskoj budućnosti.


Ako sada treba tražiti glavnog i odgovornog krivca za to da su roditelji ostali bez naknada, umirovljenici bez božićnice i uksrsnice, poduzetnici bez poticaja, a javne ustanove bez toaletnog papira, treba se samo prisjetiti na analogiju u nogometu – to je uvijek trener, na što ovih dana jasno upozorava koalicija stranaka koja drži predstavničku većinu i koja se suprotstavlja Dujmićevoj politici zaduživanja i prodaje gradske imovine kako bi se sanirale proračunske rupe koje su nastale i uslijed betonske megalomanije.


U Opatiji se, naime, zadnjih osam, devet godina gradilo kao u vrijeme Austrougarske monarhije ili ranog jugoslavenskog socijalizma.


Naravno, iza brige za opatijsku budućnost, kao i u slučaju predizbornih obećanja, može se ponovno kriti i nakratko zatomljena ambicija političkih struktura iz redova predstavničke većine da završe svoj proces preuzimanja kompletnog političkog upravljanja Opatijom, što je legitimno pravo.


No deblji kraj u tom očitom procesu konačnog političkog razračunavanja, koji će posve sigurno potrajati, opet će izvući građani.