Četverotaktno srce kuca i nakon sedam desetljeća

Pogledajte sjajne ljepotane na Liburnia Classic Rallyju

Davor Žic

Među vozilima koja su se jučer prezentirala na opatijskom pristaništu nije bilo mlađih od tridesetak godina, a najstariji je bio Fiat Balila iz 1934. godine



OPATIJA  Ušminkani i nabrijani sjajili su se na mekom jutarnjem svjetlu, pred pogledima stotinjak zainteresiranih prolaznika na opatijskom mulu, »najbolji čovjekovi prijatelji« – ali, od one vrste koju pokreće četverotaktno srce kojim kolaju fosilna goriva.


I od one vrste čija vjernost traje daleko dulje od životinjske – među oldtimerima koji su se  prezentirali na opatijskom pristaništu nije bilo mlađih od tridesetak godina, a najstariji je bio Fiat Balila iz 1934. godine. Četrdesetak prezentiranih vozila nije se okupilo samo zbog izlaganja svoje vanjštine, već i zbog atraktivne utrke.



Glavni dio utrke poklopio se sa stazom nekadašnjeg rallyja iz 1929. godine, čiji je start bio u Matuljima, a cilj na Poklonu





– Radi se o drugom po redu Liburnia Classic Rallyju koji je i međunarodnog karaktera, jer imamo sudionike iz Slovenije, Njemačke, Italije i svih dijelova Hrvatske, kazao je Rajko Hlanuda u ime organizatora, Liburnia Classic Cluba Opatija.


Glavni dio utrke poklopio se sa starom stazom nekadašnjeg prvenstva u rallyju voženog davne 1929. godine, pod imenom Abbazia – Monte Maggiore, čiji start je bio u Matuljima, a cilj na Poklonu.


Prije toga, oldimeri su odvozili dionicu između Opatije i kartodroma na Preluku – gdje su odradili ispit točnosti, te se zaustavili u Matuljima kako bi još jednom svoje karoserije izložili znatiželjnim pogledima, a to su zaustavljanje u »mini-spektakl« pretvorili svojim nastupima članovi udruge statista iz Opatije, predstavnici glazbene škole »Tarla« i vokalne skupine »Vox«.


Posljednja dionica utrke vozila se od Učke do Muna – gdje je odrađen još jedan ispit spretnosti – te natrag do cilja na Veprincu.