Rijedak ulov

Pogledajte nevjerojatnog morskog kapitalca ulovljenog na Kvarneru. Priča, na žalost, ima i tamniju stranu

Edi Prodan

Svakako nesvakidašnji je to kapitalac u svakom pogledu, ali treba upozoriti da je to možda jedan od zadnjih, upozorava iskusni chef Kristijan Ivančić



U akvatoriju Lovrana Kvarner je još jednom pokazao kako u svojim dubinama krije nevjerojatne primjerke ribljeg fonda, prave kapitalce.


I dok smo na ulove rekordno teških tuna navikli, zahvaljujući i popularizaciji takvog tipa ribolova prvenstveno od strane kluba BigOm iz Omišlja, ovog puta je mreža ribara Ireneja Prpića zaustavila golemu grdobinu težine 30 kilograma! 


Završila je u vološćanskom  restoranu Veranda čiji nam je chef, iskusni Kristijan Ivančić čitavu priču okrenuo u jednom znatno drugačijem, turobnijem tonu.




– Svakako nesvakidašnji je to kapitalac u svakom pogledu, ali treba upozoriti da je to možda jedan od zadnjih. Naše tržište na žalost nema dovoljno jake zaštitne mehanizme tako da riba koju nude restorani često dolazi od hohštaplera koji ne plaćaju porez, krivolovaca.


Jedan od načina da pomognemo ribi ali i čitavom morskom ekosustavu je taj da nitko ne kupuje od takvih ljudi, bez računa jer u suprotnom potpomažemo lopovima koji nekontroliranim izlovom potkradaju sve nas, ali i one koji za nama tek dolaze, istaknuo je Ivančić.


Kad je riječ o ribaru Prpiću, on i njemu slični također idu u red “ugrožene vrste”.


Raža od 30 kilograma završila je u vološćanskom restoranu Veranda


Raža od 30 kilograma završila je u vološćanskom restoranu Veranda



– Irenej je pošten ribar, njegov ulov je legalan, uključuje moral i zakone koji jedini mogu zaštititi ovo malo ribe što nam je ostalo.


Svi zajedno, a moje razmišljanje dijele i kolege iz niza restorana poput Johnsona, Zijavice, Ganeuma, Bateline, svojom sviješću moramo ignorirati nelegalne morske djelatnosti i spasiti ovo što je našem Kvarneru priroda tako obilato podarila, zaključio je Ivančić.


Slijedi dakako idućih dana i šira tema o ovoj problematici o kojoj će Novi list iscrpno pisati i – polemizirati.