Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 1
Sutra: 28° 31° 2
19. lipnja 2018.
Liburnija

Podignut prvi ženski pust: U Mošćenicama visi - Čokolinda

Foto: Marin Aničić
Foto: Marin Aničić
Autor:
Objavljeno: 9. siječanj 2017. u 10:31 2017-01-09T10:31:58+01:00

MOŠĆENICE Uz Žejane i Mune, Mošćeničani najranije na Liburniji otvaraju karnevalske dane, a početak petog godišnjeg doba 2017. godine pamtit će se po tome što su pusni judi Mošćenica podigli prvog ženskog pusta i nadjenuli mu znakovito ime – Čokolinda.

Okupljanje karnevalista u središtu Mošćenica nije zaustavila polarna hladnoća praćena burom, jer kako u šali kažu u ovim krajevima »dok je pusta, situacija ni gusta«.

Inače je u Mošćenicama »na pale« u vrijeme karnevala, za sve loše što se dogodilo u prošloj godini obješen muški pust, no ove godine su Mošćeničani »stavili glave na kup«, te odlučili da je došlo vrijeme da se u tradiciju uvedu neki noviteti.

I tako je Čokolinda, ostat će zapisano, postala prvi ženski pust u Mošćenicama. Počelo je, počelo - maškare su preuzele ključeve općine, a zamjenik načelnika Riccardo Staraj uručio ih je Gobotu, najpoznatijem živućem pustu kojega utjelovljuje Mateo Rudan, no u njegovoj odsutnosti nakratko ga je zamijenio »umirovljeni« Gobo, legendarni Marino Krnetić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka