Tko će lakše, tko teže u školu

Početak školske godine se bliži, a Opatija ne pomaže nabavku knjiga

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Za razliku od Grada Opatije, sve tri liburnijske općine, od Matulja do Lovrana i Mošćeničke Drage odlučile su financijski pomoći roditeljima i olakšati im udar na kućni budžet



 Početak školske godine opasno se bliži. Posljednji je čas za nabavku školskih udžbenika, radnih bilježnica i ostalog pribora. Kompleti knjiga izuzetno su skupi, roditelji se snalaze, kupuju polovne knjige, a sve to iziskuje itekako puno truda i vremena. Upravo kako bi roditeljima učenika olakšali nabavku, općine na Liburniji sufinanciraju školske komplete knjiga. Općina Matulji tako će za nešto više od stotinu malih Matuljaca koji će na jesen krenuti u prvi razred kupiti cijeli komplet udžbenika i knjiga, za što će izdvojiti 75.000 kuna, dok će učenici viših razreda osnovne škole pomoć za kupnju udžbenika dobiti jedino ako se uklapaju u socijalni program. Na prvašićima je da školske knjige čuvaju i po završetku škole vrate, međutim s obzirom na to da se u većinu knjiga i udžbenika u nižim razredima osnove škole piše, većina knjiga za sljedeću je generaciju neupotrebljiva. Zbog velike pomoći u nabavci školskih knjiga i načina na koji promišlja vlast u Općini Matulji, brojni su roditelji izuzetno zadovoljni jer, kažu, nije lako izdvojiti šestotinjak kuna samo za knjige prvašića kada znaš da moraš kupiti i školsku torbu, pernicu i ostali pribor.


Općina Lovran već drugu godinu zaredom sufinancira nabavku kompleta knjiga za prvi razred. Roditelji prvašića dobit će poklon-bon, voucher u iznosu 500 kuna, što pokriva otprilike 90 posto troškova, objašnjava načelnik Općine Lovran Alan Sanković. Lovranski prvašići, po završetku prvog razreda, nisu dužni vratiti udžbenike, a u školi ih, baš kao i učenici ostalih razreda, mogu razmjenjivati. Ove godine poklon-bon dobit će dvadeset i sedam prvašića s područja Lovrana na što će se iz općinske kase izdvojiti oko 20.000 kuna. No, dogodine ovakva politika nabavke udžbenika možda će se mijenjati.


Mala Draga »pokrila« sve đake


– Ova mjera je više demografske, a manje socijalne prirode. U razgovoru s roditeljima učenika koji nam se često obraćaju za pomoć razmišljamo da bi dogodine možda izdavali voucher na bazi prihodovnog cenzusa za učenike svih razreda, a ne samo za prvašiće – rekao je Sanković.




I u najmanjoj liburnijskoj Općini Mošćenička Draga sufinanciraju nabavku knjiga. Tradicija takve nabavke provodi se već godinama, a iz proračuna je ove godine za tu namjenu osigurano oko 10.000 kuna. S obzirom da je riječ o maloj školi i malom broju učenika, razmjena u školi je jednostavna, a politika je takva da za sve koji razmjenom nisu uspjeli osigurati udžbenike, Općina sufinancira nabavku novih.


– Radne bilježnice trošak su koji snose roditelji učenika, ali udžbenike za učenike svih razreda škole nabavlja Općina. Odnosno, svi oni koji nisu uspjeli razmijeniti, za njih udžbenike nabavlja Općina. Primjerice, ako je prošlogodišnji drugi razred imao pet učenika, a ove godine ih ima osam, Općina podmiruje tu razliku, odnosno nabavlja tri kompleta školskih knjiga – objasnila je pomoćnica draške pročelnice Silvija Vickić, navodeći kako je u prvoj sezoni trošak nabavke udžbenika bio oko 50.000 kuna, a kako idućih sezona, zbog razmjene, on iznosi oko 10.000 kuna.


Bez pomoći za prvašiće


Za razliku od liburnijskih općina, Grad Opatija jedini ne sufinancira nabavku kompleta školskih knjiga učenicima prvih razreda. Prema riječima Marine Gašparić, zamjenice gradonačelnika Opatije, u opatijskoj školi već godinama dobro funkcionira razmjena udžbenika.


– Razmjena odlično funkcionira, a pokazala se i kao dobra odgojna mjera – rekla je Gašparić.


Razmjena udžbenika u Opatiji proteklih godina bila je moguća i u Društvu »Naša djeca« Opatija. Društvo je na vlastitu inicijativu primalo i razmjenjivalo udžbenike i time bitno olakšalo nabavku roditeljima koji to nisu uspjeli učiniti u dane kada je ona bila organizirana u opatijskoj školi. Međutim, ove godine, zbog preseljenja DND-a Opatija s Punta kolove na lokaciju u blizini opatijske sportske dvorane »Marino Cvetković«, DND-ovci nisu bili u mogućnosti uhvatiti se tog zahtjevnog posla.


U Gradu Opatiji podsjetili su da su od školske godine 2014./2015. u uporabi novi udžbenici od 1. do 8. razreda. Navedene godine Grad Opatija financirao je nabavu cjelokupnog udžbeničkog kompleta za učenike koji su imali pravo na besplatnu marendu i/ili produženi boravak prema Odluci o socijalnoj skrbi i zdravstvenoj zaštiti, a ostalim učenicima s područja Grada Opatije sufinancirala se nabavka udžbeničkog kompleta u određenom iznosu prema razrednim kategorijama (1.- 4. razred 300 kuna i 5.-8. razred 500 kuna).