Nova izložba u Opatiji

‘Pobjeda umjetnosti’ slikara Brune Mascarellija

Aleksandra Kućel Ilić

Mascarellijevi radovi u opatijskome paviljonu / Snimio Marin ANIČIĆ

Mascarellijevi radovi u opatijskome paviljonu / Snimio Marin ANIČIĆ

Hrvatski slikar koji izlaže u Opatiji je 2006. dobio nagradu za životno djelo



OPATIJA U opatijskom Umjetničkom paviljonu Jurja Šporera otvorena je izložba »Pobjeda umjetnosti« Brune Mascarellija koja se može pogledati do 27. lipnja.


– Umjetnik je svoj život naslikao kroz spoj izričaja kubizma, futurizma, metafizike, nadrealizma i ekspresionizma. Jedan mozaik filozofije i interpretacije svijeta oko sebe, svojih želja, osjećaja, mašte i snova. Na slikama Bruna Mascarellija prepoznajemo motive, bilo da je riječ o pejzažu ili portretu, koji imaju jednako tihu, optimističnu mirnoću i dinamiku istovremeno. Dinamika se ispoljava načinom slikanja u kojem nema mjesta za polemike, iz srca, u jednom mahu naslikane slike sadrže blještavilo iznenađenja. Slike nisu zgusnute u tami ili mistici, upaljene su, imaju naboj svjetla po želji umjetnika. Najočitiju potvrdu takvog temperamentnog slikanja nalazimo u potezu kista koji postaje iznenadni čin poput groma iz vedra neba, bljesak trenutka. Mascarelli optimizam stvara živim i snažnim kolorizmom, skoro dječačke iskrenosti. Majstorskom vještinom postiže ravnotežu između početnog snažnog stvaralačkog uzbuđenja i kasnijeg promišljenog završetka. Gotovo svaka njegova slika zrači osjećajem zadovoljstva kakvo i slikara samog obuzima prilikom stvaranja – napisao je o izložbi postavljenoj u organizaciji Hrvatskog muzeja turizma Dario Šošić.


Slikar Bruno Mascarelli rodio se u Sarajevu 1926. godine. Studirao je na zagrebačkoj Akademiji likovne umjetnosti a 1949. godine odlazi u Rovinj. Oko sebe okuplja široki krug kolega slikara iz Istre i Rijeke, posebice u aktivnostima Likovne kolonije Rovinja.




Početkom šezdesetih godina prošloga stoljeća odlazi u Milano, potom u Pariz. Izlaže u brojnim galerijama i muzejima diljem zemlje i svijeta. Za svoj je rad višestruko nagrađivan, a 2006. godine dodijeljena mu je nagrada za životno djelo.