Turistička atrakcija

Picigin i plivanje, pa kuhano vino: Opatijski kukali otvorili sezonu kupanja

Srđan Brajčić

M. Aničić

M. Aničić

12 stupnjeva je bila temperatura mora, što je Opatijskim kukalima toplo

OPATIJA Nije dobro, dvanaest je. Ima, naime, među nama i onih kojima zimsko kupanje u Jadranskom moru na temperaturi od nekih 10-12 stupnjeva Celzijevih nije dovoljno dobro ohlađeno. Radi se, naravno, o poznatoj družini za zimsko kupanje, znanoj kao Opatijski kukali. Njih sedmorica i ovog su prvog dana nove godine zaigrali 15-minutni picigin u moru ispred Slatine. To im nije bilo dosta, pa su za kraj otplivali još jednu kraću dionicu.Tradicionalno kupanje već se pretvorilo u turističku atrakciju, tako da je picigin jučer pratilo posebno puno šetača, ali i drugih znatiželjnika koji su se – s kapama, šalovima i rukavicama – u isto vrijeme čudili i divili ovim ljudima. Opatijski galebovi, međutim, poručuju to da je ovakvo kupanje božanstveno, najbolji lijek za dušu i tijelo, a s obzirom na sve veći interes publike čak razmišljaju o režimu naplaćivanja ulaza…

– Pa svaka šuša ovo može, dočarava Mirko Šuša i kaže da je temperatura mora bila – idealna.Naime, znalo je biti i onih godina kada se more u Opatiji spuštalo na sedam, osam Celzija. Gorana Brozovića, međutim, ipak nešto žalosti u ovoj opatijskoj tradiciji – a to je protok vremena.- Evo ga, ovo je već jedanaesto naše kupanje. To nam govori da smo jedanaest godina stariji od prvog kupanja, što je doista jedna vrlo žalosna spoznaja, kaže Brozović.


– Ali ovo je dobra promocija zdravstvenog turizma u Opatiji. Hladna voda ima terapeutski učinak na naše tijelo; osim što osvježava, ona jača i naš imunitet. Doduše, za ovakav pothvat čovjek se ipak mora pripremiti. Najbolji trening je kupanje tijekom cijele godine, poručuje Mario Sušanj, dok netko iz publike viče: – Sad na sarme i slaninu, a noge u lavor tople vode.Međutim, neće biti tako – prvo topla i slojevita odjeća, pa onda na druženje uz kuhano vino.


– Što čovjek više od života poželjeti može, retorički pita Mario Sušanj, dok njegovi istomišljenici poručuju:- Svima sretna Nova godina.