Vladajući o razlogu odustajanja od prodaje vrijedne parcele

Peršić: Zbog garaže tržnica podigla se medijska bura kao da se u Opatiji želi izgraditi nuklearna centrala

Srđan Brajčić

Koalicijska gradska vlast - SDP, HSU, HNS

Koalicijska gradska vlast - SDP, HSU, HNS

Pravo građenja stambeno-poslovno-garažnog centra najbolje je rješenje za Grad, ali je pitanje jesu li to realna očekivanja, posebno u smislu izgradnje predviđenih 350 parkiranih mjesta. Postoje još neke nove ideje u pogledu budućnosti garaže tržnica, ali o njima je rano govoriti, kaže čelnik SDP-a Viktor Peršić



Repovi s posljednje sjednice opatijskog Gradskog vijeća vuku se i dalje, pa se tako jučer okupila koalicijska gradska vlast (SDP, HSU, HNS) kako bi javnosti objasnila zašto se ipak odustalo od prodaje vrijedne parcele, tzv. garaže tržnica. Naime, Viktor Peršić, predsjednik opatijskog SDP-a opovrgao je tezu »koja se provlači u Novom listu da gradonačelnik Ivo Dujmić nema podršku u Gradskom vijeću«: »To naprosto nije točno!  U Gradskom vijeću sjede ljudi koji razmišljaju svojom glavom. Osim toga, imperativ u politici niti nije da svi o nečemu isto mislimo, jer tada nema napretka«, kazao je Peršić, odbacivši i medijsku pretpostavku da je odluka o prodaji vrijednog gradskog zemljišta povučena s Vijeća zbog nečijeg straha.


Pojašnjava da se o toj, 13. točki razmišljalo danima prije no što je objavljen članak u kojem Nikica Pažin, čelnik Liburnijske stranke, apelira na vijećnike da ne glasaju za nezakonitu prodaju parcele. U suprotnom, poručio je tad Pažin, kazneno će ih prijaviti.


Muzurov model


Te navode je komentirao Bruno Starčić iz HNS-a koji tvrdi da je pravna služba Grada dovoljno kompetentna i valjda zna što zakon dopušta lokalnoj samoupravi. Peršić tumači da se ta odluka preispitivala u prvom redu zbog mijenjanja prostorno-urbanističkog plana koji bi na lokaciji garaže tržnica predviđao i izgradnju stanova. Podsjetio je da se projekt izgradnje poslovno-garažnog centra provlači dugi niz godina. Tu priču je počeo bivši gradonačelnik Amir Muzur koji se zalagao za javno-privatno partnerstvo.





Viktoru Peršiću izmakla se jedna znakovita rečenica – »da stavove koalicijskih partnera treba uvažavati«. Ta tvrdnja navela je na novinarsko pitanje: je li onda pravi razlog odustajanja od prodaje garaže tržnica doista nedostatak dovoljnog broja ruku među koalicijskim partnerima za izglasavanje te točke dnevnog reda, a ne dubokoumna promišljanja. »To vi tvrdite! Ja sam ovdje govorio o preispitivanju naših odluka, a vi to dovodite u razinu neposluha, što je velika razlika. Pa valjda imamo pravo na promjenu svog stava«, kazao je Peršić, dok je Bruno Starčić ipak bio nešto konkretniji.


Prema njegovoj priči, o povlačenju odluke o prodaji zemljišta koalicijski partneri razgovarali su čim je objavljen dnevni red Gradskog vijeća: »Ovdje se radi o grešci u koracima. Dnevni red je naprosto bio nespretno složen. No, nakon što su materijali za Vijeće bili javno objavljeni, nije ih bilo moguće povući. To se moglo samo prije početka sjednice ili za vrijeme održavanja«, kazao je Starčić.



 No, taj model se, kaže Peršić, pokazao kao manjkav jer  se na tri natječaja za pravo gradnje nitko nije javio godinama. Na to je ukazao i Starčić koji je naznačio da treba tražiti nove modalitete za garažu tržnica, ali u kojima će Grad zaštiti svoje interese. »To je interes izgradnje javne garaže, od čega se neće odstupiti«, kaže Starčić, koji smatra da je taj, Muzurov početni model danas teško isplativ, jer podrazumijeva izgradnju višeetažne podzemne garaže. To je investitorima preskupo. Jedno su želje Grada, a drugo je ekonomska računica investitora, kaže Starčić.


Nove ideje


»Zašto želimo stambeni dio? Pa, zbog toga što ćemo biti interesantniji potencijalnim kupcima!«, tvrdi Peršić i poručuje da je zbog toga cijeli prijedlog sada stavljen na čekanje. »Da ne bi bilo krivo shvaćeno, treba reći da nismo odustali od niti jednog  načela; načela prodaje, javno-privatnog partnerstva ili joint venturea«, naglašava Peršić.


Starčić, međutim, kaže da je ipak bliža opcija prava gradnje od prodaje, ali pod izmijenjenim uvjetima. Peršić također u pravu građenja stambeno-poslovno-garažnog centra vidi najbolje rješenje za Grad, ali je pitanje jesu li to realna očekivanja. Poglavito u smislu izgradnje predviđenih 350 parkiranih mjesta.


»O svemu tome danima intenzivno razmišljamo, jer želimo donijeti pravu odluku, koja će biti u interesu ovog grada«, kazao je Peršić, dodajući i da postoje još neke nove ideje u pogledu budućnosti garaže tržnica, ali o kojima je rano govoriti.


Međutim, novinari nisu bili zadovoljni ovakvim objašnjenjima nesvakidašnje situacije, u kojoj predlagatelj, gradonačelnik Dujmić, odluku o prodaji vrijedne nekretnine povlači s dnevnog reda Vijeća pred samo glasovanje, i to bez objašnjenja. K tome, post festum šalje zbunjujuća priopćenja. »A što biste vi napravili u situaciji u kojoj opozicija dan prije izađe s cijelom onom pričom u medijima«, uzvratio je protupitanjem Peršić i naglasio da se zbog ove točke dnevnog reda podigla medijska bura, »kao da se u Opatiji želi izgraditi nuklearna centrala«.