Idejno rješenje

Perčić: Novo igralište veliki plus za NK Opatiju

Aleksandra Kućel Ilić



OPATIJAMnogi nas svakodnevno pitaju kako će izgledati naš nogometni stadion u Opatiji nakon rekonstrukcije, kakvo smo to idejno rješenje dobili na razmatranje od strane nadležnih u Gradu Opatiji, te s druge strane, što se konkretno poduzima u smjeru koji svi želimo – da ovaj grad i Nogometni klub Opatija koji postoji punih 106 godina, dobiju reprezentativan objekt koji će biti na ponos svim sportašima i građanima. Kako bismo barem djelomično pojasnili situaciju u kojoj se nalazimo, željeli smo putem medija prezentirati ovo idejno rješenje na koje smo se kao Klub i očitovali, te nakon što se sastao Upravni odbor NK Opatija, svoje primjedbe i sugestije uputili prema Gradu Opatiji – rekao je jučer Robert Perčić, predsjednik Nogometnog kluba Opatija, prezentirajući novinarima i budući izgled igrališta i popratnih sadržaja u skladu s idejnim rješenjem.


– Izuzetno nam je drago da je poduzeta konkretna inicijativa u pogledu infrastrukturnog rješenja koje će omogućiti rad Kluba u skladu s trenutačnim i budućim potrebama koje su se uvelike promijenile u odnosu na pedesete godine prošlog stoljeća kada je zadnji put napravljena veća rekonstrukcija. Tada se proširilo igralište radi zadovoljavanja uvjeta natjecanja, a kasnije je, početkom 70-tih bilo i njegovo zatravljenje.


Čak 250 natjecatelja


Ovih 106 godina postojanja kluba dokazuje ozbiljnost i predanost klupskih djelatnika volontera koji ni u najtežim trenucima nisu posustali i održali su klub na životu, kao i ljubav Opatijaca prema nogometnoj igri i sportu uopće. U Nogometnom klubu trenutačno postoji više od 250 registriranih natjecatelja koji su podijeljeni u 12 dobnih kategorija, te je jasno da postojeći objekt ne može zadovoljiti trenažne i natjecateljske zahtjeve ovako velikog poligona. Rekonstrukcija i proširivanje raspoloživih termina za treniranje gorući su problem već duži niz godina – navodi se u uvodnom dijelu.No, premda se u najvećem dijelu slažu s idejnim rješenjem rekostrukcije nogometnog igrališta i popratnih sadržaja, navode i određene korekcije koje su im vrlo važne, a svoje zahtjeve ocjenjuju realnim.

– Predloženo idejno rješenje obnovljenog Stadiona u dijelu rasvjete, prometnog rješenja i infrastrukturjog rješenja svlačionica i klupskih prostorija u potpunosti zadovoljava uvjete i potrebe za obavljanje trenažnog procesa svih momčadi kluba jer će se rasvjetom omogućiti odvijanje trenažnog procesa i u satima kada nema dovoljno danjeg svjetla, pogotovo u zimskom periodu. U pogledu obnove glavnog i pomoćnog igrališta, predlažemo postavljanje umjetne podloge koja omogućava korištenje terena i u nepovoljnim vremenskim uvjetima što trenutačno s prirodnom travom nije moguće. Tim se rješenjem ujedno obogaćuje i turistička ponuda Opatije budući da se otvara mogućnost dolaska domaćih i stranih ekipa u pripremnom razdoblju kao i odigravanje reprezentativnih utakmica mlađih kategorija za što je HNS već u više navrata izrazio interes, no stanje igrališta i infrastruktura bili su uvijek glavna i nepremostiva prepreka realizaciji. Primjera radi, za predstojeće Europsko nogometno prvenstvo U-17 u kojem će naša županija ugostiti jednu od skupina i tijekom kojeg će u Opatiji boraviti osam reprezantacija, zbog trenutačnog stanja – opatijsko igralište nije uzeto u obzir ni za treninge – stoji u dopisu koji je upućen nadležnima u Gradu Opatiji.




Također, objašnjavaju se i ključne stvari koje treba uzeti u obzir, ukoliko se želi napraviti igralište koje će zbilja moći godinama služiti brojnim generacijama koje dolaze…


Kriteriji za drugu ligu


– U pogledu ispunjavanja kriterija natjecanja, smatramo da bi bio veliki propust ne iskoristiti trenutak i izgraditi objekt koji će u potpunosti ispuniti uvjete za natjecanje u drugoj HNL. Rezultati naše prve momčadi posljednjih godina daju nam za pravo nadati se ulasku u viši rang. Uzimajući u obzir u kakvim se trenutačno uvjetima prva momčad prirema, uz rekonstrukciju i poboljšanje uvjeta, 2. HNL više neće biti želja, već realnost, što grad i klub s više od 100 godina tradicije zasigurno zaslužuju. Idejno rješenje je vrlo blizu ispunjenju tih krtiterija, a povećanjem kapaciteta gledališta s 590 na 1.000 gledatelja, ne povećava se značajno investicija, ali se povećava natjecateljska vrijednost objekta i dobiva mogućnost organizacije atraktivnih nogometnih utakmica u Opatiji. U pogledu parkirnog prostora, predlažemo rješenje podizanjem pomoćnog igrališta na stupove čime bi površina ispod igrališta bila raspoloživa za parkiranje automobila korisnika igrališta tijekom treninga, te igrača i službenih osoba tijekom utakmica – stoji u dopisu kojega potpisuje Robert Perčić, ali i drugi članovi Upravnog odbora NK Opatija. Naime, u postojećem idejnom rješenju, kapacitet gledališta je 590 gledatelja, no iz NK Opatija priželjkuju i nadaju se da će to biti i ostvareno – da gledalište može primiti 1.000 ljudi.