Paušal na raspravi

Paušalni porez za iznajmljivače na Liburniji raste s 300 na 345 kuna

Aleksandra Kućel Ilić

Javno savjetovanje o nacrtu Odluke o visini paušalnog poreza traje do 11. siječnja / Snimio Silvano JEŽINA

Javno savjetovanje o nacrtu Odluke o visini paušalnog poreza traje do 11. siječnja / Snimio Silvano JEŽINA

Ako se tim sredstvima pridonese atraktivnosti destinacije, što bi svakako išlo u prilog boljoj turističkoj posjećenosti, onda je veći iznos za paušal opravdan i nisam protiv povećanja – smatra iznajmljivačica Dolores Kurti iz Opatije



OPATIJA Sve jedinice lokalne samouprave na području Liburnije usuglasile su se da će visina paušalnog poreza po krevetu i smještajnoj jedinici za privatne iznajmljivače iznositi najviše 345 kuna po krevetu, što odgovara visini boravišne pristojbe za 2019. godinu. Kako bi se prikupila mišljenja javnosti, u prvom redu samih privatnih iznajmljivača u turizmu, Grad Opatija je otvorio Javno savjetovanje o nacrtu Odluke o visini paušalnog poreza po krevetu i smještajnoj jedinici, koje će trajati do 11. siječnja.


Ono što je zasad poznato je to da će se najviša visina poreza odnositi kao i do sada na ona naselja u Gradu Opatiji koja su razvrstana u A razred turističkih mjesta. Međutim, za razliku od dosadašnjeg stanja, naselja Poljane i Oprič koja su do sada bila u najnižem razredu turističkih mjesta (D) izjednačila bi se s naseljima Veprinac, Pobri i Dobreć (razvrstana u razred C) budući da između tih naselja nema većih razlika koje bi opravdavale različitu poreznu obvezu. Istodobno bi se najniži paušalni iznos poreza po krevetu, odnosno smještajnoj jedinici, ubuduće primjenjivao na naselje Vela Učka koje je razvrstano u C razred turističkih mjesta, a ovim se prijedlogom želi potaknuti razvoj turizma u tome najmanje razvijenom dijelu Grada Opatije.


Do kraja siječnja


Do sada se po turističkom krevetu u Opatiji i Ičićima plaćalo 300 kuna godišnje, u Iki 255, Pobrima, Veloj Učki, Dobreću i Veprincu 210, a Poljanama i Opriču 150 kuna. Prema novom zakonu, jedinice lokalne samouprave mogu visinu paušalnog poreza odrediti u rasponu od najnižih 150 kuna, do najviših 1.500 kuna, a odluka se mora donijeti najkasnije do 31. siječnja. Ako odluku na vrijeme ne donese lokalna smouprava, zakonom je određena visina paušala u iznosu od 750 kuna po krevetu. Novac dobiven od ovog poreza dijeli se između jedinice lokalne samouprave (60 posto) i županije (40 posto) i to prema prijavljenom boravištu poreznog obveznika.


Mirko Bulić, snimio Marin ANIČIĆ


Mirko Bulić, snimio Marin ANIČIĆ





Što o ovoj problematici kažu privatni iznajmljivači? Predsjednik Hrvatske zajednice udruga obiteljskog smještaja Mirko Bulić, koji je i sam privatni iznajmljivač u Pobrima, smatra da je decentralizacija koja se dogodila u sustavu jako dobra za privatne iznajmljivače.



S obzirom na to da se visina paušalnog poreza može odrediti u rasponu od 150 do čak 1.500 kuna po krevetu, 345 kuna, koliko će ubuduće plaćati opatijski privatni iznajmljivači u A zoni, nije pretjeran iznos. Međutim, s obzirom na značajan porast troškova, primjerice zbog novog načina odvoza smeća, možda se moglo razmišljati i o skromnijem povećanju ili čak zadržavanju dosadašnjeg iznosa od 300 kuna, kao što su odlučili neki od susjeda, u Gradu Malom Lošinju primjerice.



– Dogodio se veliki pomak, decentralizacija sustava, što je po meni jako dobro. Novina je u tome, budući da o visini paušalnog poreza sada odlučuje lokalna samouprava, što ćemo mi kao privatni iznajmljivači moći utjecati na promjene. Taj porez prema zakonu može biti od 150 do 1.500 kuna, a na razini Opatijske rivijere su gradonačelnici i načelnici već donijeli odluku da će se plaćati 345 kuna po krevetu u prvoj zoni koja je bila prije 300 kuna. Sada treba poraditi na obiteljskom smještaju, da gostima bude što dostupniji i da ne bude nesrazmjera u kvaliteti. Mislim da će veća ulaganja donijeti pozitivne promjene jer velika je konkurencija oko nas, otvaraju se nova emitivna tržišta i moramo uložiti znanje i novac da bismo bili konkurentni u regiji – smatra Mirko Bulić koji se uključio u javno savjetovanje te predložio da porez ostane na razini dosadašnjeg.


Dobra popunjenost


Dolores Kurti iz Opatije navodi da je u priči o povećanju iznosa paušalnog poreza ključno pitanje u što će se novac utrošiti.


– Ako se s tim sredstvima pridonese atraktivnosti destinacije, što bi svakako išlo u prilog boljoj turističkoj posjećenosti, onda je veći iznos za paušal opravdan i nisam protiv povećanja. Dosadašnjih 300 kuna po krevetu mi se činilo korektnim iznosom – navela je Kurti.


Dolores Kurti, snimio Silvano JEŽINA


Dolores Kurti, snimio Silvano JEŽINA



Slično razmišlja i Nikola Krivokuća iz Opatije.


– Važno je imati dobru popunjenost kapaciteta i u tom slučaju dosadašnjih 300 kuna, odnosno po novom 345 kuna, po krevetu nije previše. Važno je, međutim, da se iz tog dodatnog novca koji će se po novome ubirati, učini nešto za poboljšanje ponude i sadržaja na Opatijskoj rivijeri, što onda automatski utječe i na bolju popunjenost turističkih kreveta – zaključio je Krivokuća.


Nikola Krivokuća, snimio Silvano JEŽINA


Nikola Krivokuća, snimio Silvano JEŽINA