Potpisan sporazum

PROJEKT SE ŠIRI Od iduće jeseni “riječki” građanski odgoj i u Opatiji

Ingrid Šestan Kučić

Sporazum su potpisali gradonačelnici Ivo Dujmić i Vojko Obersnel / Foto: M. ANIČIĆ

Sporazum su potpisali gradonačelnici Ivo Dujmić i Vojko Obersnel / Foto: M. ANIČIĆ

Građanski odgoj nema nikakve veze s idelogijom. To je program koji učenike uči načinu života, uči ih što su organizirano društvo, solidarnost i razumijevanje, kaže Vojko Obersnel 



RIJEKA Nakon Siska, Istarske i Primorsko-goranske županije je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom potpisao sporazum o suradnji na provedbi izvannastavne aktivnosti ograđanski odgoj i obrazovanje.


Podsjetivši da je riječ o programu koji je započeo prošle školske godine kao pilot projekt u šest riječkih škola te se ove godine proširio na gotovo sve osnovne škole Obersnel je posebno naglasio zadovoljstvo činjenicom da je taj program prepoznat u dobrom dijelu Hrvatske.


– Važno je da u Hrvatskoj raste svijest o potrebi uvođenja građanskog odgoj i obrazovanja u škole. Građanski odgoj nema nikakve veze s idelogijom. To je program koji učenike uči načinu života, uči ih što su organizirano društvo, solidarnost i razumijevanje.




Evidentno je da je to u našem društvu više nego potrebno, a dodatni motiv za provođenje programa su i rezultati istraživanja koji su pokazali zadovoljstvo učenika programom. Drago mi je da će i Grad Opatija krenuti našim putem, a ovim sporazumom uz logističku podršku ustupit ćemo im i udžbenik za 5. i 6. razred na hrvatskom i talijanskom jeziku te u idućoj fazi i za 7. te 8. razred, kazao je Obersnel.


Navodeći kako je Grad Opatija prepoznao projekt građanskog odgoja i obrazovanja kao jako dobar Dujmić je istaknuo da Opatija već godinama kroz razne projekte potiče nenasilje među učenicima, ali i socijalnu osjetljivost.


Uz priručnik »Učenik građanin« ovim sporazumom Rijeka je Opatiji ustupila i mapu te popratne smjernice za provođenje programa koji bi trebao započeti od iduće školske godine u OŠ Rikard katalinić Jeretov, čiji je osnivač Grad Opatija.


Priručnik kroz 30 nastavnih jedinica oblikuje teme na adekvatan i učenicima blizak i zanimljiv način, a riječ je o prvom takvom izdanju u Hrvatskoj. Nastava je pak organizirana drugačije nego na ostalim satovima, jer se učenike potiče na diskusiju, a oni sami iskazuju koje bi lekcije i kada voljeli obrađivati s puno terenske nastave i praktičnog učenja koje ih priprema za svakodnevni život.


Riječki su učenici u sklopu građanskog odgoja i obrazovanja i urednici portala te kreiraju vijesti, uče kako kritički promisliti o reklamama i dobivenim informacijama.


Također uče o nedostacima i prednostima društvenih mreža te ranjivim skupinama u društvu, a ujedno se upoznaju s konceptom volontiranja, medijacije, poduzetništva i potrošačkih prava.


Ujedno se učenici senzibiliziraju za različitost te uvažavaju i poštuju druge, koriste vještine javnog nastupa i argumentirano iznose stavove te aktivno slušaju druge.