Vjerni gosti

POLJA STOLJEĆA VJERNOSTI Ova njemačka obitelj već punih pedeset godina dolazi ljetovati u Medveju

Srđan Brajčić

Goste iz Njemačke općinski čelnici i turistički djelatnici dočekali su s darovima / snimio M. GRACIN

Goste iz Njemačke općinski čelnici i turistički djelatnici dočekali su s darovima / snimio M. GRACIN

Waltrud i Franz Erdvey iz njemačkoga grada Aachena prevalili su i ove godine 1.800 kilometara i putovali 18 sati da bi u kućici iznad Ike uživali u pogledu i kvarnerskom zraku i moru



Njemačka obitelj Erdwey toplo i srdačno primljena je jučer u lovranskoj vijećnici gdje im je općinski načelnik Bojan Simonič zahvalio na 50 godina vjernosti. Naime, bračni par Waltrud i Franz Erdvey, sa svojom obitelji zadnjih 50 godina ljetuje u Medveji i postali su veliki promotori Lovrana i Hrvatske u Njemačkoj, na čemu im ujedno zahvalila i Turistička zajednica Lovrana.


Obitelj Erdwey dolazi iz njemačkog grada Aachena koji je od Lovrana udaljen 1.800 kilometara. Ove godine putovali su punih 18 sati, pa se postavlja pitanje što njemačke umirovljenike toliko motivira i privlači da se svake godine vraćaju u Hrvatsku, u Lovran. Waltrud i Franz kažu da su to ovdašnji zrak i more, a napose naši ljudi koji su ih odavno osvojili. Ovdje se Nijemci uglavnom druže s domicilnim stanovništvom, u kojem su pronašli iskrene i vjerne prijatelje koji su im dosad bezrezervno uvijek pomagali.


Kuća iznad Ike


Otkad su u mirovini, Franz i Waltrud šest mjeseci provode u Hrvatskoj. Zadnjih pet godina borave u jednoj kućici iznad Ike. Dotad su 45 godina bili vjerni gosti autokampa Medveja iz kojeg su naprasno izbačeni i dan danas ne znaju točno zbog čega. Ta epizoda ružno se usjekla u njihovo sjećanje, ali ističu da su oni uvijek lijepo govorili o Medveji i njezinim ljudima i čarima koje su ih osvojile prije pola stoljeća. Franz Erdwey je već odavno prozvan načelnikom Medveje iz Njemačke.




– U Medveju smo došli posve slučajno. Jedan kolega s posla nam je preporučio Novi Vinodolski, ali nama se tamo nije svidjelo. Tada je tamo bilo vrlo nezgodan teren za našeg šestomjesečnog sina. Osim toga, uhvatilo nas je veliko nevrijeme, pa smo otišli iz kampa za Split. Vozeći se nazad uz hrvatsku obalu, došli smo tako te godine i do Medveje. Čim smo vidjeli to mjesto i udahnuli zrak, znali smo da je to naše mjesto iz snova. Posebno nas je oduševilo što je u Medveji tih godina postojala i mala plantaža bresaka. Otad se vraćamo – kaže Franz Erdwey, njemački rudar koji je mirovinu zaradio u dubini zemlje, na 1.200 metara, i dolazak u Medveju i danas je njegova istinska terapija.


Đuveč je hit


Često su posjećivali Opatiju, znali su planinariti na Učki i odlaziti na kvarnerske otoke. Čak su svoj godišnji odmor u Hrvatskoj znali iskoristiti za odlaske u Ljubljanu ili posjet Postojnskoj jami. Međutim, u zadnje vrijeme najviše uživaju u svojoj kućici iznad Ike, iz koje kvarnerski zaljev imaju na dlanu.


Obožavaju naše kulinarske specijalitete posebno one s grila. Ćevapi i punjena pljeskavica su neizostavni. No, đuveč im je hit.


–To sam morala naučiti kuhati – priznaje Waltrud Erdwey.


– Jednog dana kad mi više ne budemo ljetovali ovdje, naši potomci nastavit će našu tradiciju. Bit će to već četvrta generacija naše obitelji koja ljetuje u okolici Lovrana – kaže Waltrud Erdwey čije je sin Ulli pasionirani zaljubljenik u ovaj dio Hrvatske, a napose u nogometni klub Rijeka čiji je već dugo godina vjerni navijač.


Ulli Erdwey ne propušta Rijekine utakmice, bit će u Lovranu i ovih dana kad će stići osvojeni pehari.