Fešta u matuljskom 'Štacionu'

PANCETIJADA Kućelov komun ima najbolju pancetu

Marina Kirigin

Pobjednici Noel Mohorić i Dino Kovačević / Snimio Marko GRACIN

Pobjednici Noel Mohorić i Dino Kovačević / Snimio Marko GRACIN

Rukavčani Noel Mohorić i Dino Kovačević osvojili su  i žiri i mnogobrojnu publiku ove popularne gastro manifestacije koju organizira obitelj Lončarica



MATULJI  Rukavčani Noel Mohorić i Dino Kovačević iz Kućelovog komuna imaju najbolju pancetu na Liburniji za kućnu upotrebu. Sa 135 osvojenih bodova pobjednici su trećeg izdanja Pancetijade – izbora za najbolju pancetu na Liburniji što se održala u ugostiteljskom objektu »Štacion« u Matuljima.


Na ovogodišnjem izdanju male gastro priredbe sudjelovalo je 15 proizvođača pancete za kućnu upotrebu, a nakon dva kruga natjecanja, pancete kušane narezane na debelo i tanko, na drugo mjesto plasirao se Zoran Matetić iz Breze. U vrlo jakoj konkurenciji treće mjesto po izboru žirija, u kojem su sjedili predsjednik Vlado Brnečić, studentica gastronomije Katarina Vrenc i ugostitelj Josip Cucančić, pripalo je Zoranu Pužu iz Škrapne.



Zdrave masnoće


Pobjednici su proglašeni u užarenoj atmosferi matuljske oštarije uz dobru muziku i puno veselja.




– Svinju smo nabavili iz okolice Virovitice. Sve smo radili s puno ljubavi, a držali smo se standardnog postupka. Obrezali smo meso, stavili na sušilo, par dani va dim s lovorom, naravno koristili sol i papar – sve prirodno – i zato smo osvojili prvo mjesto – otkrili su mladi pobjednici koji su proglašeni najboljima i prema mišljenju publike.



Prvo mjesto prema mišljenju sudionika natjecanja osvojili su Valter Stipanić i Nedjeljko Slavić iz Brešca, drugo mjesto pripalo je pobjednicima prema mišljenju žirija, Mohoriću i Kovačeviću, a treće Zoranu Matetiću iz Breze.


Žiri je bio izuzetno zadovoljan kućnim uradcima. Istančanog okusa osjetili su tko je pancetu radio od domaćeg mesa, a tko od kupovnog.



– Mogu reći da su nijanse odlučile o najboljima. Bilo je jako puno dobrih panceta i izgledom i mirisom i okusom, što su bili kriteriji za ocjenjivanje svakog primjerka. Jedna me je posebno osvojila jer je kod nje uspješno postignut balans između slatkoće i slanoće.  Za okus pancete presudno je da je meso domaće, ali isto tako važno s čime je svinja bila hranjena. Masnoća je najbolji pokazatelj kvalitete, a važno je da se panceta topi u ustima, odnosno da nije žilava – rekla je članica žirjia Vrenc naglašavajući kako je masnoća u panceti zdrava, kako ne deblja sama panceta, već kruh koji s pancetom pojedemo.


Saletnikova ideja


Zadovoljni odazivom posjetitelja, ali i brojem natjecatelja bili su vlasnici lokala i organizatori manifestacije supružnici Igor i Natali Lončarica i njihov sin Loris koji polako preuzima obiteljski posao. Obitelj Lončarica, koja već 15 godina drži »Štacion«, kaže kako je ideju o organizaciji Pancetijade stigla od njihovog velikog prijatelja i gosta lokala, matuljskog putoholičara Darija Saletnika.



– Ideju prijatelja odmah sam prihvatio, vidio sam da bi takva gastro priredba mogla imati dobar potencijal. Krenuli smo pred tri godine potiho, imali smo prijavljeno šest natjecatelja uglavnom iz našeg užeg društva, a evo danas se broj sudionika udvostručio. S obzirom na to da ne raspolažemo velikim prostorom morali smo ograničiti broj sudionika, međutim sljedeće godine, ako bude više prijavljenih, podići ćemo i šator ispred »Štaciona« – rekao je Lončarica.