Opasan grm

Oprez, šimšir u rotondi “pod tretmanom”: Turiste se moli da ne diraju grmove

P. N.

Uz prekrasan zeleni šimšir i kratko upozorenje kao neobičan »dekor« u rotondi ispred Ville Angioline / foto M. ANIČIĆ

Uz prekrasan zeleni šimšir i kratko upozorenje kao neobičan »dekor« u rotondi ispred Ville Angioline / foto M. ANIČIĆ

U pisanoj obavijesti se šetače parkom moli da ne diraju grmove, s obzirom da su tretirani insekticidom...



 Sustavna borba protiv opasnog nametnika, šimširovog moljca koji se prije nekoliko godina pojavio u opatijskim parkovima, nastavila se i tijekom ljeta 2016. godine. Tako su grmovi šimšira posađeni na mjestu koje je jedan od simbola Opatije, u uvijek primjereno uređenoj rotondi ispred Ville Angioline u istoimenom parku, u kolovozu tretirani insekticidom protiv šimširovog moljca. Da su šimširovi grmovi »pod tretmanom« može se saznati i iz pisane obavijesti koja je postavljena u rotondi Parka Angiolina. Šetače parkom se moli da ne diraju šimšir.


Nova vrsta


– Zelenilo se i inače ne treba dirati rukama, jer se radi o ukrasnim biljkama i njihova je zaštita protiv nametnika naša dužnost kako bi parkovne površine bile lijepe i reprezentativne. U ovom slučaju smo u rotondi parka Angiolina i uz pisanu obavijest željeli skrenuti pažnju da su grmovi šimšira svježe tretirani protiv štetnika – rekao je direktor »Parkova« Raul Degano.


Podsjetimo, šimširov moljac (Cydalima perspectalis), nova je vrsta štetočine koja već neko vrijeme ugrožava ukrasno bilje u Hrvatskoj, a prema onome što su zadnjih godina uočili i djelatnici Parkova, na meti su se našli i opatijski parkovi. Radi se o invazivnoj vrsti štetočine koja napada šimšir, a porijeklom je iz Azije. U Europi su ga najprije registrirali u Njemačkoj prije desetak godina, no potom je njegova pojava uočena i i u nizu drugih europskih zemalja. Pretpostavlja se da je unesen sa sadnicama šimšira iz Kine, a u Hrvatskoj je prvi put primijećen 2012. godine i to u Istri. No, s obzirom da šimširov moljac ne predstavlja samo opasnost za zelenilo u parkovima, već može ugroziti i hotelske i privatne okućnice, svi oni koji imaju ukrasni grm šimšira (Buxus sempervirens), na njegovu zaštitu trebaju obratiti posebnu pozornost.


Kad grm izgubi boju




Naime, kako preporučuju stručnjaci, ovog je štetočinu potrebno uočiti znatno prije nego što vanjski listovi počinju propadati i gubiti zelenu boju, budući da šimširov moljac ukrasno bilje najprije napada iz njegove unutrašnjosti. Dobro upućeni u zaštitu zelenila kažu da u trenutku kada se uoče vanjski znaci, često za spašavanje šimšira već bude prekasno.


Inače, šimširov moljac je svojevremeno primijećen u opatijskim parkovima Angiolina, Sveti Jakov i Margerita, te na lovranskom području, no mjere njegovog suzbijanja su dale rezultate i kako saznajemo, sada je situacija na cijelom području »pod kontrolom«.