Priznanje

Općina Matulji dala nagradu za životno djelo dr. Borisu Nemecu

Marina Kirigin

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Dr. Nemec je uvelike pridonio promociji svoje općine – kao znanstvenik i liječnik, kao gospodarstvenik – osnivač prve privatne ortopedske bolnice, te kao sportski djelatnik koji je Matuljima donio dvije nogometne medalje



MATULJI Doktor Boris Nemec, liječnik hrvatske nogometne reprezentacije i vlasnik specijalističke klinike u Matuljima, jučer je primio nagradu Općine Matulji za životno djelo.


Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća koja se održala u povodu Dana Općine Matulji u školskoj sportskoj dvorani nagradu mu je dodijelio predsjednik Vijeća Darjan Buković. Tom prigodom istaknuto je kako je Boris Nemec svojim znanstvenim, gospodarskim i sportskim radom uvelike pridonio promociji Općine Matulji na svim poljima svoga djelovanja. Kao znanstvenik i liječnik, jedan je od utjecajnijih svjetskih stručnjaka u ortopediji, kao gospodarstvenik osnivač je i voditelj prve privatne ortopedske bolnice »Specijalne bolnice za ortopediju Dr. Nemec«, a kao sportski djelatnik s nogometnom reprezentacijom Hrvatske postigao je brojne uspjehe. U službi liječnika bio je i 1998. godine, kada je Hrvatska osvojila 3. mjesto na SP-u u Francuskoj, ali i lani kada je Hrvatska postala viceprvak svijeta. Samim time donio je Matuljima i brončanu i srebrnu medalju sa svjetskih nogometnih prvenstava, istaknuto je u obrazloženju odluke o dodjeli nagrade za životno djelo.


Godišnje nagrade 


Na svečanoj sjednici u matuljskoj školskoj sportskoj dvorani nagrade su uručene i dobitnicima godišnjih nagrada Općine Matulji – sportašici Jeleni Lučin, glazbeniku Zvjezdanu Ružiću i Rodoslovnom centru Kastavštine i Liburnije. Godišnju nagradu za postignuća u sferi sporta u ime Jelene Lučin preuzela je njezina nona Zdenka Lučin i pritom je u Jelenino ime zahvalila iz svega srca. To je učinila i Mira Ružić koja je nagradu primila u ime Zvjezdana Ružića, glazbenika kojem je nagrada dodijeljena za uspjeh iz područja kulture. Nagradu u ime Rodoslovnog centra Kastavštine i Liburnije preuzela je predsjednica i osnivačica Marija Puharić-Harašlić te je tom prigodom zahvalila što je prepoznat njihov rad kojim vjeruje da je oplemenjen kulturni život Matulja.




Priznanja su dodijeljena i višestrukim darivateljima krvi Draganu Samsi, Giorgiju Seccarecciji, Selimiru Zmajli, Daliboru Iviću, Zoranu Plašćaru i Arsenu Matušiću koji nesebično spašavaju živote, a koji su 75 puta darovali krv.


Od rotora do vrtića 


Svečana sjednica bila je i prigoda da se vijećnici i nagrađeni Matuljci, ali i brojni uzvanici među kojima su bili i župan PGŽ-a Zlatko Komadina, ali i predstavnici JLS-a s Liburnije i iz Riječkog prstena te gosti iz pobratimljenih gradova, prisjete svega što je napravljeno u posljednjih godinu dana, a o čemu je govorio načelnik Matulja Mario Ćiković. On je rekao kako su i 2018. godinu obilježili veliki infrastrukturni radovi, kako su riješeni neki veliki prometni problemi, pritom ističući izgradnju rotora Kuk II. Govorio je o proširenju vrtićkih kapaciteta, naglasivši da ga posebno veseli činjenica da su Matulji jedna od rijetkih općina gdje broj novorođene djece raste. Istaknuo je čitav niz zdravstvenih, socijalnih programa Općine, ali govorio i o kulturi i sportu te najavio što građane očekuje u 2019. godini.


– U ovoj godini nastavit će se investicijski ciklus te će tako početi radovi na nadogradnji i energetskoj obnovi škole u Matuljima, zgradi Općine i zgradi vrtića i škole u Jušićima. Pristupit će se sanaciji odlagališta Osojnica, a očekujemo i daljni razvoj radne zone Miklavija. Zahvaljujem stanovnicima i gospodarstvenicima Općine Matulji što su urednim punjenjem proračuna omogućili da i dalje izgrađujemo i unapređujemo našu općinu. Čestitam dobitnicima nagrada, a svim građanima općine čestitam Dan općine Matulji – zaključio je Ćiković.


»Općina u kojoj sam ostvario ono što sam si u životu najviše želio«


– Ovo je za mene, moju obitelj i moje zaposlenike vrlo izuzetan dan. Velika je čast biti danas ovdje, biti laureat nagrade zbog koje sam silno ponosan i sretan. Hvala svima, onima koji su me predložili i onima koji su me odabrali za nagradu za životno djelo Općine Matulji, općine u kojoj živim i u kojoj sam postigao i ostvario ono što sam si u životu najviše želio, a to je da izgradim lijepu elitnu bolnicu za dobrobit svih žitelja ovog kraja, ove države, ali i za one iz drugih zemalja koji stižu u velikom broju – rekao je Nemec, zahvalivši pritom i svojoj obitelji, supruzi Nataši te kćerima Tanji i Ivi.